ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog: Η σωστή δημοσιογραφία και ο νέος καβγάς Γιόρτσιου - ΡΙΚ

Το θαύμα της καλής δημοσιογραφίας

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Με επάρκεια ανταποκρίθηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην κάλυψη της φονικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε το Σάββατο στην ορεινή περιοχή της Λεμεσού και της Λάρνακας. Ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια που έκαναν ζωντανές συνδέσεις με τον χώρο της καταστροφής. Και το Σάββατο και την Κυριακή. Πιστεύω ότι ιδιαίτερη θετική αναφορά πρέπει να γίνει στο ΡΙΚ το οποίο κατάφερε να καλύψει πολύπλευρα το θέμα και να ενημερώσει σωστά τους τηλεθεατές και ακροατές του. Την Κυριακή το τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ αναμετάδωσε την ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή με συνεντεύξεις και περιγραφές των όσων θλιβερών ζήσαμε.

Ένα μπράβο αξίζει στους συναδέλφους και του ΡΙΚ και όλων των ΜΜΕ που για πολλές ώρες σε πολύ δύσκολες συνθήκες μας μετέφεραν από το μέτωπο των εξελίξεων τα θλιβερά νέα και την πραγματική εικόνα των γεγονότων.

Απέδειξαν ότι σε στιγμές μεγάλων κρίσεων η καλή δημοσιογραφία μπορεί να κάνει το δικό της μικρό θαύμα. Η άμεση ανταπόκριση τόσων πολλών για προσφορά βοήθειας στους πληγέντες οφείλεται εν πολλοίς και στα όσα οι δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και άλλοι λειτουργοί των ΜΜΕ μετέφεραν μέσα από τα μέσα ενημέρωσης.

Γιατί τσακώνεται ο Γιόρτσιος με το ΡΙΚ;

Σήριαλ διαρκείας έχει γίνει η διαμάχη του Ανδρέα Γιόρτσιου με το ΡΙΚ. Την μια ήταν ο χρόνος και ο τρόπος τερματισμού της εκπομπής του «Happy Hour», βάσει του συμβολαίου που είχε υπογράψει με το ΡΙΚ. Την άλλη ήταν οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ Γιόρτσιου και του προέδρου του ΡΙΚ Ανδρέα Φράγκου. Τώρα είναι ο καυγάς για την ανάρτηση των εκπομπών που είχε κάνει ο Γιόρτισος στο ΡΙΚ μέσα από προσωπική του ιστοσελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οποία ονομάζει όπως και η εκπομπή του «Happy Hour με τον Ανδρέα Γιόρτσιο».

Μετά την ανάρτηση των εκπομπών το ΡΙΚ προειδοποίησε τον Γιόρτσιο ότι οι αυτές αποτελούν πνευματική περιουσία του ιδρύματος και δεν δικαιούται να τις προβάλλει εκτός ΡΙΚ. Και πως αν συνεχίσει να τις προβάλλει το ΡΙΚ θα αναγκαστεί να λάβει νομικά μέτρα εναντίον του. Ο Γιόρτσιος ύστερα από νομική συμβουλή που έλαβε έγραψε ότι θα αποσύρει τις εκπομπές του αλλά κατηγόρησε το ΡΙΚ για λογοκρισία. Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλει, το ίδρυμα δεν του επιτρέπει να αναρτήσει ούτε τους μονολόγους που έκανε μέσα από τις εκπομπές του, μονόλογοι οι οποίοι αποτελούν τις προσωπικές του απόψεις, όπως λέει και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό συνιστά λογοκρισία. Επιπλέον απευθύνθηκε σε όσους φιλοξένησε στις εκπομπές του, μεταξύ αυτών και στην πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ενημερώνοντάς τους ότι το ΡΙΚ τον φιμώνει και ότι ζητά να κατέβουν οι συνεντεύξεις που τους πήρε μαζί και οι απόψεις που εξέφραζε στους μονολόγους του. Απευθύνθηκε δε και στην Ένωση Συντακτών Κύπρου ζητώντας υποστήριξη.

Αρκετοί καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι στηρίζουν τον Ανδρέα Γιόρτσιο επισημαίνοντας ότι πρόκειται όντως για πράξη φίμωσης από πλευράς του ΡΙΚ.

Με επίσημη απάντησή του το ΡΙΚ κατηγορεί τον Γιόρτσιο ότι επιδίδεται σε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης με σκοπό τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Για αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει, το συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο Γιόρτσιος μεταξύ των ετών 2018-2021, περιείχε ρητούς όρους ότι όλη η πνευματική ιδιοκτησία που συνδέεται με την εκπομπή Happy Hour ανήκει αποκλειστικά στο ΡΙΚ, όπως είναι η συνήθης πρακτική τηλεοπτικών σταθμών ανά το παγκόσμιο. Τον κατηγορεί ακόμα ότι μετά τη λήξη της συνεργασίας του με το ΡΙΚ συνέχισε να χρησιμοποιεί το όνομα του προγράμματος χωρίς τη συγκατάθεση του ΡΙΚ στο διαδίκτυο αναρτώντας υλικό που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του ΡΙΚ παραβιάζοντας τα δικαιώματα του ιδρύματος. Χαρακτηρίζει ανυπόστατα όσα ισχυρίζεται ο Γιόρτσιος για προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης και σημειώνει ότι τα επεισόδια του «Happy Hour» βρίσκονται ήδη αναρτημένα και ελεύθερα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ. Επιπλέον το ίδρυμα εξετάζει την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του στο Facebook το συντομότερο δυνατόν.

Καταλήγει με ελπίδα ο Γιόρτσιος να παύσει να χρησιμοποιεί παράνομα το όνομα της εκπομπής Happy Hour αφού γνωρίζει ότι αυτό γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του ΡΙΚ.

Πέραν από το θέμα των απόψεων του Γιόρτσιου που έτσι κι αλλιώς έχει την ευχέρεια να τις διατυπώνει μέσα από τη διαδικτυακή του εκπομπή, φαίνεται να υπάρχει όντως ένα θέμα με την ονομασία της εκπομπής «Happy Hour», εάν όντως γι’ αυτήν τα δικαιώματα τα έχει το ΡΙΚ και έγινε γνωστή με κόστος και ενέργειες του ίδιου του ιδρύματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε τι θα αποφασίσει επί του θέματος η Ένωση Συντακτών Κύπρου η οποία, όπως πληροφορούμαι, συζητά το θέμα και αναμένεται κάποια στιγμή να τοποθετηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση

X