ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπουργικό: Ωφελήματα σε οικογένειες με τρίδυμα και επιδόματα σε φοιτητές

Δείτε αναλυτικά

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Παραχώρησης Ωφελημάτων σε Οικογένειες που Αποκτούν Τρίδυμα και Άνω. Δικαιούχοι είναι όλες οι μητέρες, ανεξαρτήτως καθεστώτος εργοδότησης, νοουμένου ότι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία τα πέντε τελευταία χρόνια πριν από τη γέννηση των παιδιών.

Το σχέδιο προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ποσού, για κάλυψη των πρώτων αναγκών ύψους €1.500 για κάθε παιδί.

Πλέον τούτου, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για λήψη ωφελημάτων κατ’ αντιστοιχία με το Σχέδιο Προίκα του Μωρού, περιλαμβανομένων εξοπλισμού και παιδικών πανών, αναλόγως των αναγκών της οικογένειας, αξίας μέχρι €1500 ανά παιδί.

Ιδιαίτερα σημαντική πρόνοια στήριξης, είναι η παραχώρηση ποσού ύψους μέχρι €400 μηνιαίως για επιχορήγηση της αγοράς κατ’οίκον υπηρεσιών από εγκεκριμένο φροντιστή ή παιδοκόμο, από την ημέρα γεννήσεως μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους των παιδιών.

Προβλέπεται επίσης χορηγία ποσού για τη φοίτηση των παιδιών σε Παιδοκομικό Σταθμό/Νηπιαγωγείο μέχρι τα τέσσερα χρόνια. Η καταβολή θα είναι μηνιαία και θα γίνεται με προσκόμιση σχετικών παραστατικών, χωρίς αναδρομική ισχύ.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υφυπουργείο.

Επιδόματα σε φοιτητές

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διάθεση πρόσθετου ποσού ύψους €3.600.000, για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων σε περισσότερους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παραχώρηση επιδόματος διαβίωσης, ύψους 500 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές λόγω της ακρίβειας στη στέγαση. Επιπρόσθετα, λόγω της αύξησης των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια εγκρίθηκε η παραχώρηση του επιδόματος αεροπορικού εισιτηρίου, ύψους 200 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές.

Οικονομική βοήθεια σε πληγέντες

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την καταβολή οικονομικής βοήθειας, μέγιστου συνολικού ύψους €1.220.500 στους πληγέντες γεωργούς για ζημιές που προκάλεσαν αντίξοες καιρικές συνθήκες και θεομηνίες σε γεωργικές καλλιέργειες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2021 – 2022.

Από τον Αύγουστο του 2019 που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, χορηγήθηκαν στους αγρότες 30εκ. για αποζημίωση που αφορούν θεομηνίες και έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, έχουν χορηγηθεί 25 εκ. για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλα 20εκ. για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ίδιο πλαίσιο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως κατά χάριν παραχωρήσει, για ανθρωπιστικούς λόγους οικονομική βοήθεια, στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιά στην Κοινότητα Κορμακίτη στην Επαρχία Κερύνειας. Η βοήθεια αφορά μικρό αριθμό πληγέντων στην κατεχόμενη κοινότητα Κορμακίτη.

Αποφάσισε επίσης την παραχώρηση Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας ύψους €14.055 για το 2022 σε επαγγελματίες αλιείς της περιοχής Ζυγίου, ως αντισταθμιστικό μέτρο για τις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία της θαλάσσιας αποβάθρας φορτοεκφόρτωσης καυσίμων στην περιοχή του Βασιλικού.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση