ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΕΞ: Διερευνώνται οι ισχυρισμοί για πώληση ξενοδοχείων στο Βαρώσι

Ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε συνάντηση την Τρίτη με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου

ΚΥΠΕ

Διερευνώνται οι ισχυρισμοί πρόσφατου δημοσιεύματος σε σχέση με την πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, σημειώνοντας ότι πωλητήρια έγγραφα που έχουν ως αντικείμενο πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους σε μη Ελληνοκύπριους δεν γίνονται αποδεκτά και δεν εκδίδονται σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε συνάντηση την Τρίτη με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από πριν για συζήτηση του ευρύτερου θέματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, την ανταλλαγή απόψεων καθώς και τη συζήτηση περαιτέρω δράσεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κόμπου.

Η συζήτηση κάλυψε όλες τις πτυχές και εξελίξεις που αφορούν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, ανέφερε.

«Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε, ο Υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα πώλησης περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα είναι ιδιαίτερα σοβαρό κι ότι οι συναρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας διερευνούν τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει το πρόσφατο δημοσίευμα στον τ/κ τύπο σε σχέση με την πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων» είπε. Το θέμα συνεχίζει να διερευνάται σε όλες τις προεκτάσεις του και η επαφή με τον Δήμο θα είναι συνεχής, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πωλητήρια έγγραφα που έχουν ως αντικείμενο πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους σε μη Ελληνοκύπριους «δεν γίνονται αποδεκτά και δεν εκδίδονται σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας».

Σημείωσε ακόμη, ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει έντονη ανησυχία από αυτή την εξέλιξη όπως και από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Μόνη διέξοδος, πρόσθεσε, παραμένει η εφαρμογή των προνοιών των ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ (550 του 1984 και 789 του 1992). «Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις την αταλάντευτη προσήλωσή της στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, και εκεί στοχεύει η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για συμβολή της ΕΕ, ώστε να καταστεί εφικτή το συντομότερο η επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Σημείωσε ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X