ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άκουγαν τις γυναίκες που βιάστηκαν το 1974 και έκλαιγαν μαζί τους

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το έγκλημα πολέμου - Ελεονώρα Μελέτη: «Οι οικογένειές τους δεν το ξέρουν»

24news team

Ένα ακόμα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Τούρκοι εισβολείς στην Κύπρο το 1974, με τους βιασμούς και την κακοποίηση πάρα πολλών γυναικών, έχει επισήμως αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

Το ψήφισμα από την επιτροπή FEMM, για τα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ελεονώρα Μελέτη, έλαβε 575 ψήφους υπέρ, 33 κατά και συνιστά μια ιστορική απόφαση.

Το ψήφισμα καταδικάζει την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974, το έγκλημα πολέμου της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, την καλεί να επιλύσει το Κυπριακό και ζητά τα ακόλουθα:

  • Την πλήρη αναγνώριση του εγκλήματος πολέμου από τον θύτη. και αποκατάσταση των θυμάτων
  • Την καταβολή από την Τουρκία αποζημιώσεων για στήριξη των γυναικών θυμάτων που επέζησαν
  • Την ανάληψη ευθύνης από την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Οι μαρτυρίες των γυναικών

Η επιτροπή FEMM, που βρέθηκε στην Κύπρο γι’ αυτό τον σκοπό τον περασμένο Μάιο, κατέγραψε μαρτυρίες επιζωσών γυναικών οι οποίες βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν από Τούρκους εισβολείς το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

«Ο βιασμός τους δεν τελείωσε τότε. Συνεχίστηκε από το στίγμα, την απομόνωση, την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τη μοναξιά», ανέφερε η Ελεονώρα Μελέτη ενώπιον της ολομέλειας, τονίζοντας πως «ο πόνος αυτών των γυναικών, το συλλογικό τραύμα των Κυπρίων δεν θα παραμείνει ούτε βουβό ούτε αόρατο».

Η Ελεονώρα Μελέτη, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος στήριξε την πρωτοβουλία, μίλησαν στο Omega για τη συγκλονιστική τους εμπειρία καθώς και για εμπόδια που όπως είπαν, προέβαλαν συνάδελφοί τους.

Μίλησαν υπό άκρα μυστικότητα

«Ήρθαν οι γυναίκες εκείνες, υπό άκρα μυστικότητα και δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ τα στοιχεία τους. Πολλές από αυτές μας εκμυστηρεύτηκαν ότι οι οικογένειές τους δεν το ξέρουν. Μίλησαν για πρώτη φορά για εκείνο που είχαν βιώσει, ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό», ανέφερε ο Ελεονώρα Μελέτη.

«Μιλήσαμε με γυναίκες οι οποίες έκλαιγαν, λύγισαν, δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, το μετέδωσαν και σε εμάς, μεταφραστές και διερμηνείς κλαίγαμε, μέλη της επιτροπής κλαίγαμε. Κάποια στιγμή είχε απλωθεί μια σιωπή από λόγια μέσα στην αίθουσα και η μόνη σύνδεση που υπήρχε μεταξύ μας ήταν αυτή των συναισθημάτων και των λυγμών», αποκάλυψε.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Εleonora Meleti (@nonoram)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση