ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΕΣ - Άμεσο σχέδιο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες

Το Σχέδιο όπως είπε, ο Υπουργός αναμένεται να πάει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει άμεσο πλάνο για το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών που χρήζουν συντήρησης, επιδιόρθωσης ή ακόμα και ανακατασκευής, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για το θέμα. Το Σχέδιο όπως είπε, ο Υπουργός αναμένεται να πάει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρόταση της Κυβέρνησης, όπως είπε, επιδιώκει να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα που εγείρονται από το γεγονός ότι η κυριότητα πολλών οικιών και διαμερισμάτων, με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, δεν ανήκει στο κράτος.

Όσον αφορά θέματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα διαμορφωθεί σχέδιο χορηγιών και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος. Με την έγκριση του σχεδίου χορηγιών, είπε, θα υπάρξουν και προσωρινές διευθετήσεις για μεταστέγαση των ενοίκων για να αρχίσει η επιδιόρθωση των οικιών. Προτεραιότητα, ανέφερε, θα δοθεί στην επιδιόρθωση 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα στατικά και οικοδομικά προβλήματα.

Το σχέδιο προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες, σε συντήρηση επιδιόρθωση ή και αναδόμηση των πολυκατοικιών ενώ θα δοθεί εφάπαξ ποσό χορηγίας για προσωρινή στέγαση. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες στη διαδικασία, με κάλυψη κόστους υπηρεσιών πολιτικών μηχανικών, κόστους επίβλεψης και ιδιώτες εργολάβους.

Σε περιπτώσεις αναδόμησης στο ίδιο τεμάχιο να γίνει αξιοποίηση του κινήτρου παραγωγής προσιτής κατοικίας για να καταστεί οικονομικά βιώσιμο το έργο. Επιπλέον προβλέπονται €50.000 ανά πολυκατοικία για ανελκυστήρα.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το σχέδιο αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Όσον αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών ο κ. Ιωάννου προανήγγειλε τη θέσπιση νέων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων για αντιμετώπιση του προσφυγικού κόσμου με αξιοκρατία, απόλυτη διαφάνεια και ίση μεταχείριση.

Παράλληλα ο ΥΠΕΣ είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο επιδότησης ενοικίου για αύξηση του ύψους της επιδότησης και αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών. Το σχέδιο, είπε, θα προωθήθεί εντός των επόμενων μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X