ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρυσά διαβατήρια: Από την αρχή οι έρευνες της Αρχής κατά Διαφθοράς για Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ

Αποδέσμευση κονδυλίου 1 εκατ. ευρώ για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

ΚΥΠΕ

Στην αποδέσμευση κονδυλίου 1.040.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, προχώρησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Το ποσό αφορά την αγορά υπηρεσιών από ειδικούς για τις έρευνες που διεξάγει η Αρχή κατά της Διαφθοράς για καταγγελίες που της έχουν υποβληθεί.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα μετά τη λήψη της απόφασης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε απογοήτευση γιατί η διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών που υπέβαλε το ΑΚΕΛ στην Αρχή παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες, όπως είπε.

Ανέφερε ότι ως ΑΚΕΛ ήγειραν στην Αρχή καταγγελίες για τα χρυσά διαβατήρια. Σήμερα ανέφερε, ο Πρόεδρος της Αρχής Χάρης Πογιατζής, ανέφερε ότι για την έρευνα για τις γνωστές καταγγελίες που είχαν υποβάλει, θα πρέπει να κάνει, κατά την χαρακτηριστική του αναφορά, «ένα restart». Επιβεβαίωσε, όπως είπε, ότι «κάποια πράγματα δεν έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν». Σήμερα, πρόσθεσε, είμαστε σε αδιέξοδο και συζητούμε για επανεκκίνηση των ερευνών, δηλαδή διερεύνηση ουσιαστικά από την αρχή.

Ο κ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε με ποιό τρόπο ορίζονται οι ερευνώντες λειτουργοί και γιατί σε κάποιες έρευνες μετακαλούνται εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και σε κάποιες όχι.

Όπως είπε, αναφέρθηκε από τον κ. Πογιατζή ότι για high profile cases μετακαλούνται εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

«Καλά, οι καταγγελίες μας ενάντια στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το τέως κυβερνών κόμμα, τι είδους υποθέσεις είναι;», ανέφερε και διερωτήθηκε αν οι δικές τους καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το τέως κυβερνών κόμμα, μεταξύ άλλων, δεν εκτιμήθηκε ότι είναι σοβαρές καταγγελίες για να μετακληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

Έθεσε επίσης το ερώτημα αν μέσα από αυτές τις επιλογές ερευνώντων λειτουργών προκαθορίζεται το είδος της έρευνας αλλά και η δυνατότητα να γίνει σε βάθος έρευνα.

Διερωτήθηκε επίσης πώς κατατίθενται οι όροι εντολής για τους ερευνώντες λειτουργούς, αφού όπως είπε στην περίπτωση των καταγγελιών του ΑΚΕΛ, οι ερευνώντες λειτουργοί είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι όροι εντολής που έλαβαν ήταν να διαπιστώσουν απλά την εγκυρότητα κάποιων στοιχείων.

«Με όλο τον σεβασμό προς τους ερευνώντες λειτουργούς είχαμε επισημάνει εδώ και μήνες ότι δεν θα υπήρχε η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η γνώση για μια τόσο δύσκολη διαδικασία διερεύνησης του τέως Προέδρου και του τέως κυβερνώντος κόμματος για ενδεχόμενη διαφθορά και άλλα αδικήματα. Ταυτόχρονα είχαμε διερωτηθεί, παρά την εκτίμηση που τρέφουμε στην προσωπικότητά τους, αν διέθεταν τη βαρύτητα και τις αντοχές να εμπλακούν σε μια τέτοια διερεύνηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι τόσους μήνες μετά οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις του επαληθεύονται όπως παραδέχτηκε και ο κ. Πογιατζής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση