ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χριστοδουλίδης Vs Μαυρογιάννης: Αυξημένη προσέλευση σε σχέση με Α’ γύρο

Όλες οι εξελίξεις στο 24News

24news team

Έπειτα από μια μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο η Κύπρος, σήμερα Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, εκλέγει τον νέο της Πρόεδρο. Οι πολίτες καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης είτε στον Νίκο Χριστοδουλίδη είτε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, η ψηφοφορία αρχίζει στις 7:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι και από η ώρα 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. 

Σημειώνεται ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ψηφοφορία να λήξει και εκεί στις 18:00 το απόγευμα, ώρα Κύπρου.

Έτσι θα ψηφίσεις (Οδηγίες)

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√».

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής τους, αφού εισέλθουν στον θάλαμο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Αν ο/η εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο.

Όλες οι εξελίξεις στο 24news 

- Στις 7:30 με 8:00μ.μ. αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο 

Μέχρι τις 8 η ώρα απόψε αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών ανάφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Όπως ανάφερε κατά την επανέναρξη της ψηφοφορίας θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του αποτελέσματος και γύρω στις 9 θα ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 10 η ώρα θα διεξαχθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

- Ψήφισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Σήμερα στέλνω ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Δεν είναι η ώρα να υπάρχουν διχασμοί». Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Καίτη Κληρίδου δείχνουν πολιτικό ήθος ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: «Όχι». Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα είμαστε νικητές».

 

- Άνοιξαν ξανά οι κάλπες

- 'Ενα περιστατικό φωτογράφισης ψηφοδελτίου

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε φωτογράφιση ενός ψηφοδελτίου, λέγοντας ότι η υπόθεση διερευνάται.

«Το πλάνο που διαφοροποιείται σε σχέση με την προηγούμενη φορά είναι η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μοναδικό περιστατικό ότι άτομο έβγαλε φωτογραφία το ψηφοδέλτιο του. Όλες τις υποθέσεις θα τις μαζέψουμε και μετά τις εκλογές θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Γενικό Έφορο».

- Στέφη Δράκου: «Oμαλά προχωρά η εκλογική διαδικασία - Σε επιφυλακή η Αστυνομία»

- Γενικός Έφορος Εκλογών: Στο 35,4% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 12:00

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 38,1 %

ΛΕΜΕΣΟΣ: 31,6%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 35,8%

ΛΑΡΝΑΚΑ: 36,1%

ΠΑΦΟΣ: 38,1%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 16%

- Έκλεισαν οι κάλπες για μία ώρα

- Γιώργος Βασιλείου: Να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για την Κύπρο 

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα κατά τον επαναληπτικό γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2023, ευχήθηκε όπως με τον νέο Πρόεδρο στα ηνία του κράτους ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για την Κύπρο. «Φθάσαμε επιτέλους στο τέλος της μεγάλης προεκλογικής εκστρατείας. Ευχή μου να ξημερώσει μια καλύτερα ημέρα για την Κύπρο μας» είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

- Mαρίνος Σιζόπουλος: «Nα μην επιτρέψουμε επιστροφή σε δύσκολες ημέρες»

«Σήμερα οι πολίτες αποφασίζουμε για το μέλλον μας και πρέπει αυτή η απόφαση να γίνει με νηφαλιότητα και όχι συναισθηματική φόρτιση. Από την επιλογή μας είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε να επιστροφή σε δύσκολες ημέρες, των κοινωνικών παντοπωλείων, της υποχρεωτικής μετανάστευσης λόγω ανεργίας», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

 - Χρίστος Χρίστου: «Εμείς επικεντρωνόμαστε στην αυριανή μέρα»

«Σήμερα οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας, ποιος θα είναι ο Πρόεδρος. Τους καλούμε όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να επιλέξουν τον καλύτερο. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα για επίλυση των προβλημάτων των πολιτών».

- Θεοπέμπτου: «Να βοηθηθούν οι αδύναμοι αυτής της κοινωνίας, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί»

Το σωστό είναι όλοι να συμμετέχουμε στο δημοκρατικό σύστημα για να πάρουμε την απόφαση οι ίδιοι και να μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, καλώντας όλους να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Λύκειο Ακροπόλεως, στη Λευκωσία, ο κ. Θεοπέμπτου, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κάλεσε οποιονδήποτε κερδίσει τις εκλογές να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην απάλειψη και τη μείωση της διαφθοράς όσο γίνεται, να δώσει μεγάλη σημασία στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και στη μεσαία τάξη, να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε και να διορθώσουμε όλη αυτή την τεράστια ζημιά που έγινε στο περιβάλλον και να έχουμε επίσης και άλλη μια ακόμα έγνοια γιατί έχουν εγκαταλειφθεί οι καλλιτέχνες και δυσκολεύονται όσοι βγαίνουν με σύνταξη να τα βγάλουν πέρα.

«Βασικά έχουμε την ανάγκη να βοηθηθούν οι αδύναμοι αυτής της κοινωνίας, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.

- Αβέρωφ Νεοφύτου: Οποίος και να κερδίσει να υπολογίζει στον ΔΗΣΥ

Στο Γυμνάσιο Ακρόπολης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μαρία Σελίπα, στελέχη και μέλη της παράταξης.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ακόμα ένα πανηγύρι για την Δημοκρατία. Να καλέσω τον κόσμο μαζικά να προσέλθει στην κάλπη. Ένα μήνυμα προς τους δύο υποψήφιούς. Οποίος και αν κερδίσει να υπολογίζει στον ΔΗΣΥ, όχι στη μοιρασιά των καρεκλών αλλά στην ανάληψη ευθύνη».

Σημείωσε ότι αύριο στις 18:00 υπάρχει σύσκεψη στον ΔΗΣΥ για την επόμενη μέρα και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

- Γενικός Έφορος Εκλογών - Στο 12.5% η προσέλευση του κόσμου μέχρι τις 10:00»

Τα ποσοστά προσέλευσης μέχρι τις 10:00 το πρωί έδωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Το ποσοστό παγκύπριας προσέλευσης έφθασε το 12,5%, σε σχέση με το 11,7% του πρώτου γύρου των Προεδρικών. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2018, η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά 1,6%.

Τα ποσοστά ανά επαρχία

Λευκωσία: 13,6%

Λεμεσός: 10,6%

Αμμόχωστος: 11,7%

Λάρνακα: 13,2%

Πάφος: 14,3%

Εξωτερικό: 4,5%

- Ψήφισε η Πρόεδρος της Βουλής: Είναι μέρα ευθύνης και συνείδησης
Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η Πρόεδρος της Βουλής στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων.

«Να καλέσω τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες γιατί μόνο με τη ψήφο μας μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».

Για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ είπε: «Η επόμενη μέρα θα βρει τον ΔΗΣΥ ενωμένο».

Αναφορικά με τις εκλογές εντός του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις, ενώ για το ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει κάποιον υποψήφιο τόνισε ότι σήμερα αποφασίζουμε για την Κύπρο μας με συλλογικότητα και ενότητα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κα Δημητρίου, ο ΔΗΣΥ θα έχει Πολιτικό Γραφείο αύριο.

- Νίκος Χριστοδουλίδης - «Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού»

Ψήφισε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από την σύζυγο και τα παιδιά του στο Α Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου δήλωσε: «Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα σε μια πολύ σημαδιακή μέρα για εμένα. Ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά πιο είναι το διακύβευμα των εκλογών. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική. Να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Πιο σημαντική η επόμενη μέρα των εκλογών, να μας βρει ενωμένους. Οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα ούτε ιδεολογική προέλευση. Να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις θέλουν κοινές προσεγγίσεις. Να διασφαλίσουμε τη συλλογικότητα που είναι απαίτηση του κυπριακού λαού».

- Πρόεδρος ΔΗΚΟ: «Η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους»

Ψήφισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέου στη Λευκωσία συνοδευόμενος από την σύζυγο και τα παιδιά του.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Έχω ασκήσει το εκλογικό μου δικαίωμα μαζί εμ τη σύζυγο μου. Καλώ όλες και όλους να προσέλθουν στις κάλπες καθώς η επόμενη μέρα θα μας φέρει σε προκλήσεις στην οικονομία, το μεταναστευτικό και το κυπριακό. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους».

- Στέφανος Στεφάνου - «Η επόμενη μέρα να μας βρει με σεβασμό...»

Ψήφισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στο Α Δημοτικό Σχολείο Γερίου στη Λευκωσία συνοδευόμενος από την σύζυγο και την κόρη του.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είπε: «Άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα με το χέρι στην καρδιά και την σκέψη στον Πενταδάκτυλο και την κατεχόμενη πατρίδα μας. Οφείλουμε να αφήσουμε μια καλύτερη Κύπρο με προοπτική. Καλώ όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ασφαλώς η επόμενη μέρα να μας βρει όλους με σεβασμό και ενότητα. Για εμάς πάνω από όλα είναι η Κύπρος και ο λαός μας».

- Ψήφισε ο Μάριος Καρογιάν: Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων, νικητής πρέπει να είναι η πατρίδα
Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμής συνοδευόμενος από την σύζυγο του Ροντίκα Καρογιάν.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία μας και επιλέγει ο λαός μας. Είχαμε μια μεγάλη προεκλογική εκστρατεία. Τώρα είναι η ώρα αποφάσεων. Ο κυπριακός λαός με ισχυρό αίσθημα ευθύνης θα επιλέξει τον ηγέτη που θα μας οδηγήσει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στην περιοχή. Δεν αρκεί η γνώση του ενός ή των δύο, χρειάζεται η σοφία των πολλών. Αφήνοντας πίσω αυτά που μας πλήγωσα. Αύριο δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε νικητές ούτε ηττημένοι. Νικητής πρέπει να είναι η πατρίδα, η νέα γενιά.

Ηττημένοι πρέπει να είναι αυτοί που πλήγωσαν την πατρίδα. Έχουμε υποχρέωση να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να φτάσουμε τον τόπο μας εκεί που αξίζει.

Λαοί που αγωνίζονται είναι αυτοί που κερδίζουν. Τώρα από τον λαό εξαρτάται για το που θα προοδεύσουμε. Η παρουσία και η συμμετοχή είναι αυτή που δίνει το μήνυμα».

- Διακόσια μέλη της Αστυνομίας Πάφου επί ποδός για τις εκλογές

Διακόσια μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου βρίσκονται επί ποδός, εργαζόμενοι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου Νίκο Τσαππή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσαπής ανέφερε πως η εκπόνηση σχετικής διαταγής επιχείρησης περιλαμβάνει τη λειτουργία κέντρου χειρισμού κρίσεως στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. Τα εκλογικά κέντρα στελεχώνονται με στατικά μέλη της ΑΔΕ Πάφου. Παράλληλα, υπάρχουν μηχανοκίνητες περιπολίες που αστυνομεύουν τα εκλογικά κέντρα, ενώ η ΑΔΕ Πάφου βρίσκεται, όπως είπε, σε στενή επικοινωνία με την Επαρχιακή Διοίκηση.

- Η πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Έφορο Εκλογής

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους υποψήφιους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.273 πρόσωπα.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Δρ Κώστα Κωνσταντίνου, οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ σε 1.113 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ' αυτό της Βουλγαρίας.

- Άρχισε η ψηφοφορία στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού

- Ανοιξαν οι κάλπες στα 185 εκλογικά κέντρα στην επαρχία Λάρνακας

- Ανοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες στα 57 συνολικά εκλογικά κέντρα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου για τον β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι για διάλειμμα μίας ώρας, θα ανοίξουν στη μία το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, οπόταν θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Ο Έφορος Εκλογής της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, Επαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «συνολικά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν 57 εκλογικά κέντρα στους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής και ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι 32,652 άτομα».

- Ομαλά ξεκίνησε στην Πάφο η ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας

Ξεκίνησε ομαλά η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την Έφορο Εκλογής της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Έπαρχο Πάφου Mαίρη Λάμπρου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Λάμπρου ανέφερε πως οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στην επαρχία Πάφου ανέρχονται σε 51.994. Θα λειτουργήσουν 133 εκλογικά κέντρα, ενώ για κάποιες μικρές κοινότητες θα λειτουργήσει κοινό εκλογικό κέντρο με διπλανή κοινότητα.

- Άνοιξαν οι κάλπες στις 07:00

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X