ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τατάρ - Δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί για ένα κράτος στην Κύπρο

Τι υποστήριξε σε συνέντευξη του ο Ερσίν Τατάρ

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν οι φυσικοί μηχανισμοί που θα ενώσουν Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους για να ζήσουν σε ένα κράτος, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως η Κύπρος έχει τις δικές της πραγματικότητες, δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις όσον αφορά την «τδβκ», η οποία πρόκειται να γιορτάσει την 40η επέτειο από την ανακήρυξη της και όλος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί την «πραγματικότητα της τδβκ».

Λέγοντας ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κύπρο και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συμφωνία, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος για τη συμφωνία και τη συνεργασία περνάει μέσα από τα «δύο κυρίαρχα ίσα κράτη» και ότι το ένα μέρος της λύσης είναι οπωσδήποτε η «τδβκ», που αποτελεί το «κράτος των Τουρκοκυπρίων».

Υποστηρίζοντας ότι απέχουν από την πραγματικότητα οι εκκλήσεις για επανένωση που κάνει ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας και κυρίως τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν φυσικοί μηχανισμοί που θα μας ενώσουν με τους Ελληνοκύπριους, θα μας κάνουν να ζήσουμε εντός ενός κράτους, διότι η Κύπρος έχει πραγματικότητες ιδιαίτερες».

Εδώ και 60 χρόνια, υποστήριξε, έχει ο καθένας καθορίσει την θέση του. «Εγώ δεν ξέρω ελληνικά, εκείνος δεν ξέρει τουρκικά. Εγώ δεν τον αναγνωρίζω, εκείνος δεν με αναγνωρίζει. Ο επιχειρηματικός κόσμος στις δύο πλευρές είναι τελείως διαφορετικός. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη πουθενά με τις δηλώσεις για δικοινοτική ομοσπονδία», ισχυρίστηκε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρεται σε «ενωμένη Κύπρο» λόγω της στήριξης που λαμβάνει από την Εκκλησία και το ΕΛΑΜ, υποστήριξε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι μετά την εκλογή του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημιουργεί ένα προφίλ που υιοθετεί τη δικοινοτική ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη την διεθνή κοινότητα, όμως δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση του.

«Η συμφωνία της νότιας Κύπρου μαζί μας στη βάση των δύο κυριαρχικά ίσων κρατών θα διασφαλίσει οφέλη και στις δύο πλευρές. Είτε η έρευνα για τον πλούτο των υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου στις θάλασσες, είτε η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε η σύνδεση με διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό καλώδιο με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας που βρίσκεται μόνο 40 μίλια μακριά και η υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής εδώ, όλα αυτά μπορεί να γίνουν με τη στήριξη της Τουρκίας και είναι προτάσεις που θα εξασφαλίσουν όφελος και στις δύο πλευρές», ανέφερε.

Σε περίπτωση συμφωνίας και συνεργασίας, θα είναι εφικτό να μοιραστούν και με τις ελεύθερες περιοχές το νερό που μεταφέρεται με αγωγό από την Τουρκία, είπε ο κ. Τατάρ και χαρακτήρισε «αγαθό» το νερό από την Τουρκία σε μια περίοδο ξηρασίας και ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Αν υπάρξει μια συμφωνία, συνέχισε, θα φέρει οφέλη και στις δύο πλευρές, θα ανοίξουν τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας για τους Ελληνοκύπριους, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες στο νησί και όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ανέφερε, το ψευδοκράτος προχωρά στον δικό του δρόμο ούτως ή άλλως και συνεχίζει τις προσπάθειές για αναγνώριση προς τους φίλους της Τουρκίας, τις ισλαμικές χώρες και τα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X