ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα χώνει σε Χριστοδουλίδη ο Οζερσάι

«Νοοτροπία οικονομικής μέγγενης»

Ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών (της Κυπριακής Δημοκρατίας) έχει θέσει ως στόχο τα «πανεπιστήμια» που βρίσκονται στο ψευδοκράτος και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που χρησιμοποιούν τα λιμάνια στα κατεχόμενα που ολοένα και αυξάνονται, και με ενέργειές του την τελευταία περίοδο προσπαθεί να θέσει στην μέγγενη την οικονομία της τ/κ πλευράς.

Αυτή η συμπεριφορά θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε. «Γίνεται αντιληπτό ότι δυστυχώς η ε/κ ηγεσία δεν αντέχει να αφήσει τους Τ/κ να πάρουν ανάσα όχι μόνο στην πολιτική, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αλλά ούτε σε οικονομικούς τομείς. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που προσπαθεί με επιστολές παντού να κόψει κάθε επαφή μας με τον οικονομικό κόσμο. Μετά λέει ότι θέλει διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι αντίφαση. Συγνώμη αλλά αυτό είναι ακριβώς μια υποκρισία».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι στην γραπτή του δήλωση αναφέρει επίσης ότι ενώ οι Τ/κ στηρίζουν την διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και την αύξηση των σημείων διέλευσης, αυτή η συμπεριφορά της ε/κ ηγεσίας που θέλει να φυλακίσει τους Τ/κ στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποτελεί μια απογοήτευση. «Αυτή η νοοτροπία και οι προσεγγίσεις στην ε/κ πλευρά δείχνει ότι ο αγώνας για ύπαρξή μας ως Τ/κ σε αυτό νησί δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Και εμείς κάνουμε τις δικές μας ενέργειες και σε κάθε πλατφόρμα θα αντιπαλέψουμε αυτές τις προσπάθειες που δεν έχουν νόημα και ζημιώνουν τις σχέσεις».

Ο «υπεξ» ανέφερε συγκεκριμένα ότι ένα «πανεπιστήμιό» τους δεν μπορεί ούτε καν να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με άλλο πανεπιστήμιο στην Αγγλία, αφού «στέλνοντας επιστολές στα σχετικά πανεπιστήμια προσπαθούν (οι Ε/κ) να παρεμποδίσουν ακόμα και τις επαφές των πανεπιστημίων μας σε διεθνή φόρα».

Αναφερόμενος στο θέμα των λιμανιών, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στο παρελθόν οι Ε/κ είχα συλλάβει καπετάνιους πλοίων που χρησιμοποίησαν λιμάνι στα κατεχόμενα, όταν πέρασαν για επίσκεψη – όπως γράφει – στις ελεύθερες περιοχές, αλλά τώρα «προβαίνουν σε ενέργειες εναντίον των χωρών υπό την σημαία των οποίων βρίσκεται το πλοίο. «Τι είδους νοοτροπία είναι αυτή; Όταν η τ/κ πλευρά λέει ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, είναι αυτό ακριβώς που εννοεί».

Η ε/κ πλευρά βασίζει αυτές τις ενέργειες σε χωρίς νόημα ισχυρισμούς, υποστήριξε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Είναι ξεκάθαρο ότι το κάνουν επειδή οι δύο κύριοι πυλώνες της τ/κ οικονομίας είναι η ανώτατη εκπαίδευση και ο τουρισμός».

Σήμερα, συνεχίζει ο κ. Οζερσάι, ενώ οι απόφοιτοι του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου γίνονται αποδεκτοί με τα πτυχία τους παντού στον κόσμο και τα διπλώματά τους αναγνωρίζονται χωρίς δυσκολία, αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην συνεργασία αυτού του πανεπιστήμιου με το πανεπιστήμιο Oxford, χωρίς αυτό νομικά να στέκει, όπως είπε.

Σε μια περίοδο που αυξήθηκαν οι διελεύσεις και τα ποσά που ξοδεύουν όσοι περνούν από τον «νότο» στο «βορρά», είναι αντιφατικό, κατέληξε ο «υπεξ», να εφαρμόζονται τέτοιες παρωχημένες μέθοδοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X