ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικότατα»

Όλα όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ψύχραιμα και πολιτισμένα, χωρίς αφορισμούς, μέσα από διάλογο, η κυβέρνηση νιώθει ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις συναινετικά στα θέματα της παιδείας, δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η κατεύθυνση που έχει ο Υπουργός Παιδείας «με πολύ εξειδικευμένες και μετρημένες προτάσεις». Τα σχολεία είπε, θα ανοίξουν «κανονικότατα».

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το σώμα ενημερώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας για τις εξελίξεις και στη βάση της ενημέρωσης αυτής αποφασίστηκε η πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός.

«Ο στόχος παραμένει και είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών και των συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία και ταυτόχρονα το να μπορέσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε ανάγκες που υπάρχουν και καταγράφονται και στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους γονείς και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 27 Ιουλίου».

Ανάγκες, πρόσθεσε, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο του σχολείου, με ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της παραβατικότητας, με προγράμματα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων: παιχνιδότοπους στην προδημοτική εκπαίδευση, κτιριακές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, αλλά και σειρά άλλων δράσεων και προγραμμάτων που πρέπει να αναπτυχθούν.

«Πιστεύουμε ότι με τις αποφάσεις εξορθολογισμού που θα ληφθούν και με τον συνδυασμό αυτών των προτάσεων με το σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και τη δυνατότητα να αντικατασταθούν απαλλαγές που υπάρχουν σήμερα είτε με ευκαιρίες ανέλιξης των εκπαιδευτικών είτε και με κάποια ειδικά επιδόματα σε κάποιες περιπτώσεις θα δημιουργηθούν νέα περιθώρια πολιτικής, πάντα για βελτίωση των συνθηκών για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, με τελικό στόχο ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο».

Με τον διάλογο και την υποβολή προτάσεων μπορούν να βρεθούν λύσεις, ανέφερε ο κ. Προδρόμου επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου είχαν σκοπό τον εξορθολογισμό του συστήματος και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους εκπαιδευτικούς.

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης, είπε, είναι μια συνολική προσέγγιση για να δοθούν ευκαιρίες ανέλιξης μέσα από ένα αξιοκρατικό σύστημα, όπου οι εκπαιδευτικοί με εξωδιδακτικό έργο θα βλέπουν να ανταμείβονται και ταυτόχρονα αντί να χάνονται τόσες πολλές ώρες διδακτικού χρόνου, να υπάρχουν κάποια ειδικά επιδόματα που θα λειτουργούν ως κίνητρα.

«Αυτά, όμως, θα πρέπει να συζητηθούν. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσει να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση για να ακούσουν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «κανονικότατα. Εδώ και μέρες έχει ανακοινωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας έχει λάβει όλες τις πρόνοιες, έχει μετρήσει όλες τις ανάγκες και είναι πανέτοιμο το σύστημα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πώς θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε πώς θα βοηθούσε είτε τους εκπαιδευτικούς είτε τα σχολεία να μην παρουσιαστούν (οι εκπαιδευτικοί) στα θρανία με την αρχή του σχολικού έτους.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση στον διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, απάντησε ότι «δεν πρόκειται για διάλογο μεταξύ αντιπάλων ή ανταγωνιστών για να υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Η προσπάθεια είναι, συνέχισε, όλο αυτό το σύστημα μέσα από το οποίο χάνουμε χιλιάδες ώρες διδασκαλίας να εξορθολογιστεί.

Υπάρχει το περιθώριο να γίνει γόνιμος διάλογος και για τον συνδικαλιστικό χρόνο και για τις απαλλαγές που υπήρχαν σε ώρες λόγω αρχαιότητας και λόγω εξωδιδακτικών καθηκόντων μέσα στο σχολείο, πρόσθεσε.

«Ψύχραιμα και πολιτισμένα, χωρίς αφορισμούς, μέσα από διάλογο, η κυβέρνηση νιώθει – και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ο Υπουργός Παιδείας με πολύ εξειδικευμένες και μετρημένες προτάσεις – ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις συναινετικά».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν τιμούν κανένα και η άποψη της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι, έχοντας πάντοτε πολύ ψηλά σε εκτίμηση τους εκπαιδευτικούς, θεωρώντας ότι είναι ο πρώτος μας συνεργάτης στο πολύ σημαντικό θέμα της μόρφωσης των παιδιών, θέλουμε να βοηθήσουμε και το έργο των εκπαιδευτικών, με πρόσθετες δράσεις μέσα στα σχολεία. «Όμως, πρέπει να δημιουργηθούν τα περιθώρια για αυτό».

Ο εξορθολογισμός, είπε, αυτό σημαίνει: «Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εκπαιδευτικών, ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε περιθώρια για προγράμματα που θα βελτιώνουν το δημόσιο σχολείο, άρα και τον χώρο εργασίας των εκπαιδευτικών».

Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν εγκριθεί πρόσθετες θέσεις για βοηθούς και συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X