ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στιούαρτ - Επίτευγμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η συναντίληψη για την Πύλα

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι ο Κόλιν Στιούαρτ χαρακτήρισε “θετική και εποικοδομητική την στάση και των δύο μερών

ΚΥΠΕ

Κλειστή συνεδρία με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, διάρκειας 40 λεπτών είχε την Δευτέρα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ για να τα ενημερώσει για την επίτευξη της συναντίληψης για την Πύλα.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι ο Κόλιν Στιούαρτ χαρακτήρισε “θετική και εποικοδομητική την στάση και των δύο μερών (Κύπρου και Τουρκίας) και πως η συναντίληψη αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα βοηθήσει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας”.

Κατά την ενημέρωση προς τα κράτη μέλη, ο Κ. Στιούαρτ τόνισε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά στο οδόφραγμα που πρέπει να γίνει μέσα στη νεκρή ζώνη διότι με τη συμφωνία θα κατασκευαστούν δρόμοι και θα περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές άτομα και προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πράσινη γραμμή, πρέπει να ελέγχεται αυτή η διακίνηση και παραμένει σε εκκρεμότητα να εξευρεθούν οι λεπτομέρειες όσον αφορά το οδόφραγμα που πρέπει να γίνει μέσα στη νεκρή ζώνη.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ επεσήμανε ακόμη ότι με τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε, θα δημιουργηθεί μια περιοχή αστικής χρήσης στην περιοχή εκείνη, κάτι που είναι ευνοϊκό και για τις δύο πλευρές που έχουν περιουσίες στην περιοχή ενώ πρόσθεσε ότι οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα. Τόνισε επίσης ότι η συναντίληψη διατηρεί την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και δεν την αμφισβητεί, όπως προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν οι Τούρκοι.

Αρκετά κράτη μέλη συνεχάρησαν τον Κόλιν Στιούαρτ για το επίτευγμα και καλωσόρισαν τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε και ζήτησαν να βγάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας ένα “press statement”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Γάλλοι και Αμερικανοί κάλεσαν για τον διορισμό απεσταλμένου που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι Αμερικάνοι εξήραν την πολιτική βούληση και το συμβιβασμό που επέδειξαν οι δύο πλευρές για να επιτευχθεί αυτή η συναντίληψη.

Για διορισμό απεσταλμένου

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διορισμό απεσταλμένου από την Νορβηγία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ανακρίβειες.

Σύμφωνα με έγκαιρη διπλωματική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, θα πρέπει πρώτα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνήσουν στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος για το οποίο αναμένεται σχετικό προσχέδιο των ‘Άγγλων την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση