ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο τραπέζι η συζήτηση για στήριξη των σωματείων ομαδικών αθλημάτων εξαιρουμένου του ποδοσφαίρου

Έπειτα από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά

Παναγιώτης Ευριπίδου

Διεξήχθη την Τετάρτη (17/11) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση για στήριξη των σωματείων ομαδικών αθλημάτων εξαιρουμένου του ποδοσφαίρου, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά.
Αν και το θέμα προέκυψε από δύο προσφυγικά σωματεία στην πορεία ανακαλύφθηκε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο. Υπάρχει έλλειψη χώρων, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην προηγούμενη επιτροπή. Οι προσκεκλημένοι μαζί με τους Βουλευτές συζήτησαν για το τι λύσεις μπορούν να κατατεθούν προς στην Εκτελεστική Εξουσία.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, «Ο προβληματισμός υπάρχει. Το θέμα καταλήγει πάντα να είναι οικονομικό. Με τον ΚΟΑ υπάρχει το θέμα της χορηγίας, το ύψος της οποίας είναι συγκεκριμένο, υπάρχουν και τα έργα του ΚΟΑ. Με το πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής επιτροπής, πρόθεση μου να συζητήσω με τον υπουργό αλλά πάλι το πρόβλημα θα είναι οικονομικό. Η χορηγία είναι συγκεκριμένη».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως, «Έχει γίνει έρευνα από τον ΚΟΑ και όλοι οι αθλητικοί χώροι χρησιμοποιούνται ως αθλητικοί χώροι ή για άλλους σκοπούς τους οποίους ο φορολογούμενος πολίτης πλήρωσε. Εάν δεν είστε ενήμερος να σας στείλω και επιστολή ενημέρωσης».

Η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, διευκρίνισε όσον αφορά τους χώρους που διαχειρίζεται ο οργανισμός πως χρησιμοποιούνται για αθλητικούς σκοπούς. Οι μεγάλες αίθουσες μπορεί να χρησιμοποιούνται και για άλλες εκδηλώσεις αλλά πάντοτε σε συνεννόηση με άλλα σωματεία. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οφείλεται στην ύπαρξη πολλών σωματείων και ομίλων, είναι πρόβλημα διαθεσιμότητας περισσότερο. Ασφαλώς και χρησιμοποιούνται οι αίθουσες των σχολικών εφορειών. Ο ΚΟΑ με το Υπουργείο χρηματοδοτεί και μέρος της συμμετοχής. Πληρώνει ο οργανισμός 250 χιλιάδες ευρώ και υπάρχει αίτημα αύξησης αυτού του κονδυλίου για 500 χιλιάδες».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε, «Εκείνο που πρέπει να κάνει ο ΚΟΑ, είναι να γίνει μια χαρτογράφηση των γηπέδων κυρίως στα σχολεία, να αξιοποιηθούν αυτά τα γήπεδα. Πρόσφατα ήρθε κοντά μου περίπτωση η οποία ήθελε να αξιοποιήσει το γήπεδο στο Πέρα Χωριό, ωστόσο, ο Κοινοτάρχης δεν το έδινε, διότι αφήνουν το γήπεδο μετά από προπόνηση σε μη καλή κατάσταση. Να γίνει μια χαρτογράφηση τι έχουμε από τα γήπεδα. Να γίνουν τα γήπεδα για προπονήσεις, να δημιουργηθεί ένας κώδικας για το πως συμπεριφέρονται αθλητικά σωματεία και μονάδες. Να γίνει αξιοποίηση των χώρων για 12 ώρες την ημέρα έτσι θα είναι διασφαλισμένες και οι σχολικές μονάδες και ταυτόχρονα να ξέρουν και τα σωματεία ότι μπορούν να πάρουν τους χώρους. Θα έχουμε, εάν δεν γίνει, αναξιοποίητους χώρους και θα τρέχουμε να κάνουμε άλλους. Χαρτογράφηση του ΚΟΑ όλων των γηπέδων. Να κάνει ένα συνολικό κώδικα πως συμπεριφέρονται εκείνοι που αξιοποιούν τους χώρους. Να γίνουν παρεμβάσεις εκεί που πρέπει και να έχουμε εγκαταστάσεις ολοήμερης αξιοποίησης».

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ διαβεβαίωσε πως έστειλαν επιστολή των τριών ομοσπονδιακών αθλημάτων για να πουν τις ανάγκες τους. Η πετόσφαιρα και το χάντμπολ απάντησαν κάτι που δεν έκανε το μπάσκετ, σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

Ο κ. Ορφανίδης πήρε το λόγο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «μετά το 2013 το μεγαλύτερο πρόβλημα του οργανισμού είναι τα έσοδα. Έχει μείωση στο 40% και εκτός τούτου οι απαιτήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα είναι πολλαπλάσιες. Όποτε ο οργανισμός είναι εδώ θέτω το εξής ερώτημα. Το κράτος ενδεχομένως να έχει περισσότερα εισοδήματα από τις δραστηριότητες των ομοσπονδιών μέσω του ΦΠΑ. Είναι ο αθλητικός τουρισμός που δίνει έσοδα στο κράτος, αλλά δυστυχώς δεν το άγγιξε. Είναι πράγμα το οποίο έχει επαναδιατυπωθεί κατ’ επανάληψη. Υπάρχουν σωματεία που κάνουν πρωταθλητισμό εις βάρος σωματείων που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Να τους κοπεί η χορηγία αφού δεν πληρώνουν τα κόστη. Να πιάνει πρωτάθλημα και να μην πληρώνει είναι προσβλητικό για τα σωματεία».

Ο Βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους υποστήριξε τα όσα είπε ο κ. Ορφανίδης ζητώντας να μπει κανονισμός και να έρθει στο Κοινοβούλιο για να εγκριθεί.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ απαντώντας διευκρίνισε,: «Έχουμε συνάντηση με το Υπουργείο για να δούμε τρόπους αύξησης των αιθουσών. Με τους Δήμους που χρηματοδοτούμε. Έχουμε πολλά εκατομμύρια χρέη πολλών σωματείων και υπηρεσιών. Επειδή υπάρχουν χρέη από όλα τα μέλη και σωματεία, αφορούν ακόμα και τη χρήση. Προσαρτήσαμε σε μια πολιτική να ζητούμε σε ιδιωτικούς χώρους να πληρώνετε το παιχνίδι πριν χρησιμοποιήσουν τα νέα γήπεδα, ακόμη και η χρήση των σχολικών αιθουσών μιλάμε για 2 ευρώ την ώρα για όσους αθλητές έχουν μέσα. Χρηματοδοτούμε τις 240 χιλιάδες, σαφώς και είναι περισσότερα τα έξοδα. Θα έχουμε συνάντηση πως μπορούμε να αυξήσουμε εκείνες τις αίθουσες».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου δήλωσε, «αν θέλουμε να έχουμε αθλητισμό, τα αθλήματα τα οποία δεν είναι κερδοφόρα έχουν κόστος. Γήπεδα και σωματεία έχουν κόστος. Να αυξήσουν τις δαπάνες στα αθλητικά σωματεία, να στηριχθεί η νεολαία. Ευθύνη της επιτροπής μας να ρωτήσουμε το αρμόδιο υπουργείο να αύξηση στις δαπάνες».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς με τη σειρά του είπε: «Το ιστορικό του ΚΟΑ είναι βεβαρημένο. Αναμένουμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για να ελέγξουμε τα λεφτά, για να ελέγξουμε την ασυδοσία που υπάρχει στην παροχή επιδομάτων σε ομοσπονδίες που λειτουργούν κράτος εν κράτει. Περιμένουμε να ρυθμιστεί ο νομοθεσία για να ελέγξουμε».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε: «Σε συνέχεια των 2-3 συνεδριών, έγιναν διαπιστώσεις να στηριχθούν προσφυγικά σωματεία και μη. Πολιτική βούληση να αυξήσουμε τα κονδύλια. Έλεγχος το τι γίνεται και ξοδεύεται από τον ΚΟΑ. Υπάρχει βούληση από τον ΚΟΑ να το συνδιαχειριστούν με τις εφορίες για να μπει μια τάξη. Πρέπει να το κάνουμε για να είμαστε παραγωγικοί».

Ο Βουλευτής Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης διευκρίνισε πως: «Πήρα τους προϋπολογισμούς του Υπ. Παιδείας. Για τον ΚΟΑ είχαμε ένα νούμερο ούτε ξέρουμε που πάνε. Πως θα ασκήσουμε νομοθετικό έλεγχο. Γνωρίζετε τα λεφτά του ΚΟΑ που πάνε; Άμα δεν γνωρίζω πως θα ασκήσω έλεγχο. Θεωρώ σωστό, από το Υπ. Παιδείας, να μας δίνουν πιο αναλυτικά τα δεδομένα. Για τον ΚΟΑ, πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία αν θέλουμε αθλητισμό για σωματεία τα οποία καλλιεργούν μη δημοφιλή αθλήματα. Είναι χωράφια που έχουν κάποιοι».

Από πλευράς της, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, απαντώντας τόνισε πώς, «ασφαλώς και κατατίθεται λεπτομερώς ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ στην Βουλή», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι, «και πέραν του προϋπολογισμού έχουν δοθεί πάμπολλες φορές και όποτε έχουν ζητηθεί από την Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία για τις δαπάνες και επιχορηγήσεις του Οργανισμού».

Ομοσπονδίες: «Η μόνη εφικτή λύση να εκμεταλλευτούμε τα γήπεδα που έχουμε μέσα στα σχολεία»

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι ομοσπονδίες αθλημάτων. Αρχικά, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης δήλωσε ότι: «Έχουμε στείλει υπόμνημα όσον αφορά τις σχολικές εφορείες. Να καθοριστεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενεργούν. Υπάρχει τεράστια έλλειψη γηπέδων. Η μόνη εφικτή λύση να εκμεταλλευτούμε τα γήπεδα που έχουμε μέσα στα σχολεία. Τα πλείστα γήπεδα μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα αφού δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι».

Από την Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης δήλωσαν πως είναι ευχαριστημένοι με τα όσα γίνονται στην επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσαν πρόταση όπου, «τα λεφτά του στοιχήματος να μας λύσουν το πρόβλημα αυτό».

Προσφυγικά Σωματεία: «Τώρα μείναμε 4 σωματεία»

Από το Σωματείο της Νέας Σαλαμίνας είπαν πως οι λειτουργοί του ΚΟΑ δεν έχουν λειτουργήσει σωστά, ενώ τα σωματεία προπληρώνουν πριν μπουν στα γήπεδα.

Ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ Καραβά, διευκρίνισε ότι: «Το θέμα μας ήταν η στήριξη των προσφυγικών σωματείων και το πλατειάσαμε. 47 σωματεία εγγεγραμμένα από το 1974 στην Κερύνεια και τώρα μείναμε 4. Πρόσφατα είχαμε συνάντηση στον ΚΟΑ, τροχοδρομήσαμε τη λύση λειτουργικότητας του Σπύρου Κυπριανού, και νομίζω μέχρι τα Χριστούγεννα θα λυθεί. Πιστεύω ότι η ΑΕΚ Καραβά και η Σαλαμίνα πληρώνουν χρήση χώρου στον ΚΟΑ, τους αποκόπτονται από την κρατική χορηγία αλλά την ίδια στιγμή οι ομάδες Απόλλων ΑΕΛ και Ανόρθωση παίρνουν χορηγία έχουν όλη την ώρα τα γήπεδα, δεν είναι δίκαιο αυτό. Τα μεγάλα σωματεία έχουν πλεονέκτημα. Η παράκληση μου είναι η χρήση σε προσφυγικά σωματεία να είναι δωρεάν».

«Σε αυτές τις συνεδρίες νιώθω χάνουμε λίγο την ουσία. Έχει μια διαφοροποίηση των μικρών σωματείων από τα μεγάλα. Εγώ για να ξεκινήσω το τμήμα αναγκάστηκα να βρω παίκτες από μόνος μου. Είναι λυπηρό και εγώ και τα άλλα σωματεία δίνουμε μεγάλο αγώνα για να υπάρχουν αυτά τα σωματεία εν ζωή. Το παράλογο των σχολικών εφορειών. Κάθε σχολική εφορεία χρεώνει ότι θέλει», είπαν από τον Διγενή Μόρφου.

«Πρέπει να διορθωθούν τα γήπεδα. Υπάρχει λύση. Εγώ μπροστά μου έχω τα στοιχεία από αρχή στοιχημάτων. 2,427 εκατομμύρια από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο εισέπραξε το κράτος. Τα 2% που πιάνει το κράτος πάει το 1,5% στο ποδόσφαιρο και το άλλο 0,5% στα υπόλοιπα αθλήματα. Βάζω πρόταση κάτω να αυξηθεί το ποσοστό που παίρνει το κράτος από την αρχή στοιχημάτων, αλλά αυτό το 1% που θα πάρουμε να δίδεται στα υπόλοιπα αθλήματα και σωματεία», εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Καλαθόσφαιρας της ΠΑΕΕΚ.

Εν κατακλείδι, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, διατύπωσε τον προβληματισμό του για τα θέματα που άγγιξαν οι προσκεκλημένοι, και υποσχέθηκε πως θα απασχολήσουν το Υπουργείο.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X