ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πυρά Ζαχάροβα κατά της Κύπρου - «Θρασύτατη η απέλαση Γκασιούκ»

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για καταστολή εναλλακτικής πληροφόρησης στη Δύση

ΚΥΠΕ

Έναν ακόμη κρίκο στη «συντονισμένη εκστρατεία της "συλλογικής Δύσης" για την ολοκληρωτική καταστολή κάθε πηγής εναλλακτικής πληροφόρησης στο ενημερωτικό της πεδίο», χαρακτηρίζει η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τη «θρασύτατη απέλαση» από την Κυπριακή Δημοκρατία του ανταποκριτή της «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» Αλεξάντρ Γκασιούκ, της οποίας υποστηρίζει ότι προηγήθηκε «επιχείρηση που οργανώθηκε από μυστικές υπηρεσίες για άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον Ρώσο δημοσιογράφο και την οικογένειά του, με αποκορύφωμα τον βάναυσο ξυλοδαρμό και τραυματισμό του».

Νωρίτερα ρωσικές διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο ΤΑΣΣ ότι ο Αλεξάντρ Γκασιούκ επέστρεψε «σήμερα το πρωί [Σ.Σ. Σάββατο πρωί] με ασφάλεια στη Ρωσία» και προανήγγειλε ότι η Μόσχα «θα αποστείλει σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς πληροφορίες σχετικά με την ανεπίτρεπτη αντιμετώπιση δημοσιογράφων, η οποία κερδίζει έδαφος στις χώρες του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενη σε διάφορες χώρες η κ. Ζαχάροβα είπε ότι «δεν ήταν αρκετό για τις νεοφιλελεύθερες δυτικές ψευτοδημοκρατίες να επιβάλουν πολυάριθμες απαγορεύσεις σε ρωσικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, να μπλοκάρουν διαδικτυακές πύλες, να διακόψουν την πρόσβαση για Ρώσους πολίτες σε κοινωνικές και οικονομικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να κλείσουν τα γραφεία ανταποκριτών ρωσικών ΜΜΕ και να επιβάλουν εκατοντάδες κυρώσεις σε βάρος εκπροσώπων της δημοσιογραφικής κοινότητας».

«Τα μεγαλύτερα μονοπώλια του Διαδικτύου με έδρα τις ΗΠΑ έχουν ενταχθεί στον πόλεμο της ενημέρωσης που εξαπέλυσε η Δύση και έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται για να μπλοκάρουν ανεπιθύμητους χρήστες και πηγές πληροφοριών, καθώς και να περιορίζουν την πρόσβαση σε αυτές κατά την κρίση τους είτε κατ’ εντολή από την Ουάσιγκτον», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα σε σχόλιό της, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι «η καταστολή συνεχίζεται αμείωτα να εφαρμόζεται στους εναπομείναντες θύλακες της ενοχλητικής αλήθειας, μάλιστα χρησιμοποιούνται οι πιο αποτρόπαιες και βάναυσες μέθοδοι. Η καταστολή της διαφωνίας πραγματοποιείται με το ψευδές πρόσχημα της ανησυχίας για την ασφάλεια των πληροφοριών και την καταπολέμηση της "παραπληροφόρησης"».

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απαρίθμησε «πολλά περιστατικά στις χώρες των "προηγμένων δημοκρατιών" που αφορούσαν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεών τους να προστατεύουν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να διασφαλίζουν την πολυφωνία των ΜΜΕ», κάνοντας λόγο για την αναστολή των αδειών λειτουργίας σειράς ρωσικών ΜΜΕ (RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, Catechon και New Eastern Outlook) σε χώρες της ΕΕ και διεύρυνση του καταλόγου των «ανεπιθύμητων δημοσιογράφων, στρατιωτικών ανταποκριτών και επικεφαλής ρωσικών ΜΜΕ».

Κατά την υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτη «αυτή η θλιβερή κατάσταση ενθαρρύνεται από τη σιωπή νεκροταφείου των αρμόδιων διεθνών δομών, των οποίων κύριο καθήκον ήταν ακριβώς να αποτρέψουν αυτού του είδους αυθαίρετη συμπεριφορά έναντι των ΜΜΕ και να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Ορισμένες από αυτές τις δομές έχουν οριστικά ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή και έχουν απαξιώσει τους θεσμούς τους μέσω της προκατάληψης και της πρόθυμης ετοιμότητάς τους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας χωρών εις βάρος της εντολής τους».

«Με τις αλαζονικές και διπρόσωπες πολιτικές τους, που βασίζονται σε υποκριτικές ερμηνείες των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας, οι κύκλοι εξουσίας των χωρών της νεοφιλελεύθερης Δύσης πλήττουν σοβαρά τη δική τους φήμη και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς τους. Επιχειρώντας να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές με κάθε δυνατό τρόπο, αγνοώντας τις αρχές της κοινωνίας της πληροφορίας και τη φυσική ανάγκη των ανθρώπων να διαμορφώσουν αντικειμενική εικόνα των τεκταινόμενων, αντικαθιστώντας τα επιχειρήματα με τη βία, το μόνο που κάνουν είναι να υπογράφουν την αδυναμία τους ενώπιον της αλήθειας», καταλήγει το σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση