ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ στο Παρίσι - Παρουσιάζεται η πρόταση για ανθρωπιστικό διάδρομο

Σήμερα, Πέμπτη (09/11) η διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι

ΚΥΠΕ

Συνέρχεται σήμερα στο Παρίσι η Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη στη Γάζα, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί και η πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό, εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στη γαλλική πρωτεύουσα, αναμένεται να παρουσιάσει την πρωτοβουλία, που προνοεί τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών, έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων, όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, οι παράμετροι της πρωτοβουλίας έχουν διαμορφωθεί μετά τις επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και τις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστινιακή Αρχή, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, ανέφερε εξάλλου ότι μέσω ενός άτυπου εγγράφου (non-paper), η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, καθώς και άλλες χώρες για τους σχεδιασμούς για την δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη, ο ΥΠΕΞ είχε δηλώσει πως υπάρχουν σοβαρά πλεονεκτήματα για την πρόταση της χώρας μας, τονίζοντας παράλληλα, πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο κατά την έναρξης της από την Κύπρο, κατά τη μεταφορά της και την διανομή της στους πολίτες της Γάζας.

Πέραν του ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Παρίσι θα συνοδεύουν η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά και η πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου.

Μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει αργότερα για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση