ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ:«Νιώθω απόλυτα τη δυσφορία σας διότι και εγώ περνώ την ίδια δοκιμασία»

«Η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν χαράξει το φως», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει δυστυχώς τη χαλάρωση των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας, διότι κάτι ανάλογο θα οδηγούσε στα σκληρότερα μέτρα που οι υπόλοιπες χώρες έχουν υιοθετήσει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας παράλληλα πως, εντός των επομένων ημερών, ο Υπουργός Οικονομικών θα εξαγγείλει νέα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Σε τηλεοπτικό Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως το 2020 θα καταγραφεί ως μια από τις καταστροφικότερες στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας χρονιά σε καιρό ειρήνης. Επεσήμανε πως στην Κύπρο δίνουμε σήμερα αγώνα για αντιμετώπιση της πιο επιθετικής φάσης της πανδημίας, με αποφυγή των σκληρότερων μέτρων που έχουν υιοθετήσει στο σύνολο τους οι ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ύψιστη των προτεραιοτήτων μας παραμένει η συνολική διευθέτηση του», υπογραμμίζοντας πως αυτή «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, πέραν των ανησυχιών της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».

Πανδημία

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ζωή των πολιτών, η διασφάλιση του συστήματος υγείας της χώρας, αλλά, βεβαίως, και η μη παραγνώριση της βιωσιμότητας επιχειρήσεων, η διάσωση θέσεων εργασίας και η προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Αναφερόμενος στο βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είπε πως γνωρίζει ότι κάποιοι θα είναι μόνοι χωρίς τους γονείς, χωρίς τα παιδιά ή τα εγγόνια ή και αγαπημένους φίλους. «Νιώθω απόλυτα τη δυσφορία σας διότι και εγώ περνώ την ίδια δοκιμασία», πρόσθεσε.

«Την ίδια στιγμή γνωρίζω πως κάποιοι φέρουν μεγαλύτερο βάρος και θυσίες ως αποτέλεσμα των μέτρων. Για αυτό και νιώθω την ανάγκη να τους βεβαιώσω πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει γενναιόδωρα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «εντός των επομένων ημερών, πέραν των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Υπουργός Οικονομικών θα εξαγγείλει νέα μέτρα οικονομικής στήριξης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες προς τη συντριπτική πλειοψηφία των ευσυνείδητων πολιτών που υποβάλλονται στις δοκιμασίες, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Επίσης εξέφρασε εκ μέρους όλων βαθύτατη ευγνωμοσύνη στους ήρωες της πρώτης γραμμής, «σε όσους αγωνίζονται για να μας δώσουν την ελπίδα, για να βοηθήσουν όλους όσοι υποφέρουν, για να σταθούν στο πλευρό της καθεμιάς και του καθενός από μας». «Εκ βάθους καρδίας ευχαριστώ όλους και ευγνωμονώ όλους», ανέφερε.

Είπε επίσης πως ως εκείνος που ηγείται και φέρει την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων, νιώθει την ανάγκη να ζητήσει την επιείκεια και κατανόηση του λαού, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. «Γνωρίζω πως η πολύμηνη δοκιμασία εξαντλεί πολλές φορές την υπομονή, προκαλεί δυσφορία και κουράζει. Η επιδημιολογική κατάσταση, όμως, όπως καταγράφεται, δυστυχώς, δεν επιτρέπει τη χαλάρωση, διότι κάτι ανάλογο θα οδηγούσε στα σκληρότερα μέτρα που οι υπόλοιπες χώρες έχουν υιοθετήσει», σημείωσε.

Για αυτό, πρόσθεσε, «και θέλω να σας παρακαλέσω να μην υποκύψετε. Ο αγώνας που όλη η ανθρωπότητα δίδει είναι αγώνας για τη ζωή. Να θυμάστε αυτό που ελέχθη σε δύσκολες στιγμές, πως η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν χαράξει το φως», ανέφερε.

Σημείωσε πως «χάρη στην επιστήμη, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ξανά τον τρόπο ζωής που αποστερηθήκαμε. Έως ότου, όμως, φτάσουμε εκεί, αυτό που έχει σημασία είναι τηρώντας τα μέτρα, να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών», επεσήμανε.

Κυπριακό - Τουρκικές ενέργειες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως την επιβίωση μας δεν απειλεί μόνο ο αόρατος εχθρός, αλλά και ο ορατός κίνδυνος από τη στρατιωτική κατοχή, τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Τόνισε πως «πέραν των προσπαθειών μας για τη διαχείριση της πανδημίας, ύψιστη των προτεραιοτήτων μας παραμένει η συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που, θέλω να το τονίσω, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, πέραν των ανησυχιών της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και τις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».

«Μιας διευθέτησης η οποία, πρωτίστως, θα οδηγεί σε λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα του κράτους και θα επιτρέπει τη συμβίωση με αλληλοσεβασμό, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου, χωρίς ξένες εξαρτήσεις», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «αυτό το όραμα μετέφερα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, καθιστώντας σαφή την αποφασιστικότητα και την πολιτική μου βούληση για τη συμμετοχή μου σε ένα νέο δημιουργικό διάλογο, με βάση τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα».

Σε αυτήν την πρωτοβουλία, θέλω να πιστεύω ότι, θα έχω τη συμπαράσταση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, είπε, και διαβεβαίωσε πως δεν αγνοεί πως τελικός κριτής της όποιας συμφωνίας θα είναι οι Κύπριοι πολίτες, προς τους οποίους είναι υπόλογος.

Μεταρρυθμίσεις για εκσυχρονισμό

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως «μια άλλη εκ των προτεραιοτήτων μας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές δυνάμεις, «πέραν των όποιων ιδεολογικών διαφορών, που είναι σεβαστές, θα συνεργαστούν ώστε τον νέο χρόνο να υλοποιηθούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος του συνόλου».

Είπε πως οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν την υιοθέτηση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν για αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς, τη Δημόσια Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη δημιουργία μιας αυτόνομης διοικητικής δομής για τον Πολιτισμό, μέσω της δημιουργίας σχετικού Υφυπουργείου και την αναδιοργάνωση, βελτίωση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, μέσω της δημιουργίας Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επεσήμανε πως η πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή, οφείλουν στους πολίτες «που μας εξέλεξαν» τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση