ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψηφίζει Πρόεδρο η Κύπρος (pics,vid)

Όλα όσα έγιναν στο 24News

24news team

Έπειτα από μια μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο, σήμερα Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, τον λόγο έχουν οι πολίτες οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δεκατέσσερις υποψήφιοι είναι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χρίστου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Ανδρέας Ευστρατίου, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Λουκάς Σταύρου, Αλέξιος Σαββίδης και Ανδρόνικος Ζερβίδης.

Έτσι θα ψηφίσεις (Οδηγίες)

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Προηγούμενη ενημέρωση 

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο 24News

Έτσι περιμένει τα αποτελέσματα ο Αβέρωφ - Φωτογραφίες

- Στο 64,3% η προσέλευση ψηφοφόρων στη Λεμεσό μέχρι τις 17:00

Μια ώρα πριν το κλείσιμο των καλπών, το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού έφτασε το 64,3%.

Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με τον έφορο εκλογής, έπαρχο Λεμεσού Μάριο Αλεξάνδρου.

Μέχρι τις 17:00 ψήφισαν στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού 99.478 εκλογείς, δηλαδή ποσοστό 64,3%.

Την ίδια ώρα στις προεδρικές εκλογές του 2018 είχαν ψηφίσει 96,428 εκλογείς ή ποσοστό 63,4%.

- Ψήφισε το 71,3% στην εκλογική περιφέρεια Πάφου μέχρι τις 17.00

Στο 71,3% ανήλθε η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 17.00 στην εκλογική περιφέρεια Πάφου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε η Έφορος της εκλογικής περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου, η ψηφοφορία συνεχίζεται ομαλά με τάξη και ηρεμία. Μέχρι τις 17.00 ψήφισε το 71,3% δηλαδή 37.070 εγγεγραμμένοι εκλογείς.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18.00.

- Στο 67,6% η προσέλευση μέχρι τις 17:00
Στο 67,6% είναι το ποσοστό προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες μέχρι τις 17:00, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής.

Αναλυτικά:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 69,7%

ΛΕΜΕΣΟΣ: 64,3%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 68,2%

ΛΑΡΝΑΚΑ: 66,3%

ΠΑΦΟΣ: 71,3%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 66,6%

- Η κινητικότητα στο επιτελείο Χριστοδουλίδη

Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη η μόνη κινητικότητα που επικρατεί είναι στο δεύτερο όροφο όπου βρίσκονται δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υποψήφιος βρίσκεται στον 1ο όροφο του επιτελείου χώρο στον οποίο δεν επιτρέπεται η παρουσία δημοσιογράφων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα γίνει στον επιτελείο και στον δεύτερο όροφο.

- Στον ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου - Ποιοι βρίσκονται μαζί του

Μια ώρα πριν κλείσουν οι κλάπες ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι στο γραφείο του στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Οι δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα θα γίνουν στο επιτελείο. Στο επιτελείο είναι οι υπουργοί προνοίας, οικονομικών και πολιτισμού. Στο κόμμα πηγαινοέρχονται στελέχη του ΔΗΣΥ ενώ προηγουμένως πέρασε και ο υπουργός εργασίας.

Tο ανατρεπτικό look του Ζερβίδη στις κάλπες (pics)

Άρχισαν οι παρανομίες - Στέλνουν sms σε ψηφοφόρους

- Σε σύσκεψη το επιτελείο Μαυρογιάννη

Σε σύσκεψη παρακάθεται το επιτελείο Μαυρογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο ίδιος δεν έχει φτάσει ακόμα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Λεόντιος Φιλοθέου, ο Πάνος Παρράς, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και η Άννα Θεολόγου. . Ο Μαυρογιαννης θα φτάσει γύρω στις 6 για να παρακολουθήσει τα exit poll από το επιτελείο του. Σημειώνεται ότι έξω από το επιτελείο έχει στηθεί γιγαντοοθόνη. 

 

- Ψήφισε το 55,9 % στην εκλογική περιφέρεια Πάφου μέχρι τις 15:00

Το 55,9% των ψηφοφόρων προσήλθε στην κάλπη μέχρι τις 15:00 στην εκλογική περιφέρεια Πάφου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις της η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως η ψηφοφορία επανήρχισε και συνεχίζεται κανονικά ενώ μέχρι στις 15:00 ψήφισε το 55,9% δηλαδή 29.063 εκλογείς. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 μέχρι τις 15.00 είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 49% και 24.402 ψηφοφόροι.

- Πέραν των μισών εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν μέχρι τις 15.00 στην επαρχία Αμμοχώστου

Πέραν των μισών ψηφοφόρων άσκησαν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι το εκλογικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ο Εφορος Εκλογής, εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, Επαρχος Γεώργιος Χρυσαφίνης, «μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 18.165 άτομα». Πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την ώρα στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018 είχαν ψηφίσει 15.756 άτομα». Σημειώνεται ότι μέχρι τις τρεις το μεσημέρι είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα και αρκετοί εγκλωβισμένοι.

- Πολύ μεγάλη η προσέλευση ψηφοφόρων στη Λάρνακα για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Πολύ μεγάλη είναι μέχρι στιγμής η προσέλευση ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Εκλογής εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, «μέχρι τις 15.00 το απόγευμα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα το 52.403 εκλογείς. Μέχρι στιγμής παρατηρείται υψηλή προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «στην επαρχία Λάρνακας ψήφισαν με ειδική εξουσιοδότηση και επτά εγκλωβισμένοι. Συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Κέντρο Α ψήφισαν 4 εγκλωβισμένοι και στο Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Κέντρο Β οι άλλοι τρεις».

- Πέραν των μισών ψηφοφόρων ψήφισαν μέχρι τις 15:00 στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού

Στο 52.9% ανέρχεται το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, μέχρι τις 15:00.

Σύμφωνα με τον έφορο εκλογής, έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου, έχουν ψηφίσει 81.884 εκλογείς, δηλαδή ποσοστό 52.9%, το οποίο είναι κατά 4.6% περισσότερο από ότι στον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018, όπου είχε ψηφίσει το 48.3%.

Ανέφερε πως δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την μέχρι τώρα εκλογική διαδικασία.

- Στο 55,6% η προσέλευση μέχρι τις 15:00
Στο 55,6% είναι το ποσοστό προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 58,4%

ΛΕΜΕΣΌΣ: 52,9%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 55,4%

ΛΑΡΝΑΚΑ: 54,9 %

ΠΑΦΟΣ 55,9%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 43,7%

- Η εκλογική διαδικασία προχωρεί ομαλά, 2.000 αστυνομικοί επί ποδός, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης

Η εκλογική διαδικασία προχωρεί ομαλά και 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, είπε η Στέφη Δράκου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το μεσημέρι της Κυριακής, μιλώντας στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων της Αστυνομίας.

«Σήμερα ο κυπριακός λαός καλείται να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία», είπε αρχικά η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «καθηκόντως 2.000 γυναίκες και άνδρες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εκλογική διαδικασία προχωρεί απρόσκοπτα και είναι αδιάβλητη».

Γενικός Έφορος: Ομαλά η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας - Τι είπε για καταγγελίες σε εκλογικά κέντρα

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 12:00 μ., και για το προσωρινό κλείσιμο των καλπών, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Aναφορικά με περιστατικό φωτογράφισης ψηφοδελτίου από ψηφοφόρο επιβεβαίωσε ότι «όλα τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν πάρει οι προεδρεύοντες υπαλλήλοι».

Ανέφερε ότι «έχουν παρατηρηθεί επιμέρους μικρά περιστατικά, τα οποία έχουν τύχει άμεσου χειρισμού από τους προεδρεύοντες υπαλλήλους και τους επί καθήκοντι αστυνομικούς, εκεί όπου χρειάστηκε».

Επομένως, πρόσθεσε ο Γενικός Έφορος, «το τι μπορώ να αναφέρω είναι ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται πλήρως, οι διαδικασίες εφαρμόζονται ακριβώς όπως έχουν καθοριστεί και η εκλογική διασία γενικότερα εξελίσσεται ομαλότατα».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με άτομο το οποίο ήταν αντιπρόσωπος υποψηφίου, που αρνήθηκε να φορέσει προστατευτική μάσκα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε εκλογικό κέντρο, ο Γενικός Έφορος Εκλογής επανέλαβε ότι «η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται ομαλότατα αφού το περιστατικό έτυχε χειρισμού, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες».

«Οι Έφοροι, οι Βοηθοί Έφοροι και οι προεδρεύοντες υπάλληλοι έχουν σαφείς οδηγίες πώς να χειρίζονται κάθε περιστατικό. Υπήρξε μια περίπτωση όπου εκπρόσωπος υποψηφίου αρνήθηκε να φορέσει μάσκα. Έγινε άμεσα χειρισμός από το προσωπικό στο εκλογικό κέντρο και η διαδικασία συνεχίστηκε ομαλότατα», είπε σχετικά o δρ Κωνσταντίνου. Σημείωσε δε πως αφορά ένα επιμέρους θέμα και ότι «όλοι οι υπάλληλοι ή εκπρόσωποι υποψηφίων, οι οποίοι βρίσκονται εντός εκλογικού κέντρου, φέρουν τη μάσκα τους, όπως προβλέπει το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X