ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Με 29 ψήφους υπέρ και 26 ψήφους κατά

Υπερψηφίστηκε οριακά ο Κρατικός Προϋπολογισμός από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ελάχιστες ψήφους διαφορά, 29 υπέρ και 26 κατά.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός (18), το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ (3), η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3), το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (2), η «Αλληλεγγύη» (2) και η Συμμαχία Πολιτών (1).

Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε το ΑΚΕΛ (16), το Κίνημα Οικολόγων (2) και το ΔΗΚΟ (7) και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Υπερψηφίστηκε οριακά ο Κρατικός Προϋπολογισμός από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ελάχιστες ψήφους διαφορά, 29 υπέρ και 26 κατά.

Ξεκίνησε η συζήτηση των τροπολογιών

Ψηφίζει αυτή την στιγμή η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα κόμματα.

Παρέμβαση Στέφανου Στεφάνου και συζήτηση

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που αναφέρθηκε ο κ. Νεοφύτου» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. «Είμαι βέβαιος ότι όταν ενημερώσω τον κ. Νεοφύτου, είναι ένας άνθρωπος που ζητά συγνώμη όταν έχει λάθος».

Όπως σημείωσε σχετικά με το γεγονός του ChristofiasWatch που ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, η αστυνομία μπήκε στο σπίτη του Ξενή Ξενοφώντος μετά από καταγγελία του Μακάριου Δρουσιώτη. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν κατήγγειλε ποτέ και κανένα. Έχω το δημοσίευμα να του το στείλω με λινκ να το δει», κατέληξε ο κ. Στέφανος Στεφάνου.

Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι στο θέμα που αναφέρθηκε ο κ. Στεφάνου, δεν λέχθηκε από τον Ξενή Ξενοφώντος. Γράφτηκε από κάποιον άλλο. Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τον άνθρωπο που γίνεται αναφορά, καθώς στο ChristofiasWatch δεν έγραφε μόνο ο Ξενής Ξενοφώντος».

«Εάν το ερώτημα είναι αν υπήρξε αστυνομικό κράτος κατά τη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, υπήρχε αστυνομικό κράτος», δήλωσε ο κ. Χρίστου τον οποίο διέκοψε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο αρχηγός του ΕΛΑΜ απάντησε στον κ. Αδάμου «Ευχαριστούμε για τη δημοκρατία. Μας φιμώνετε», με τον ΠτΒ να απαντά «μη μου λέτε ότι είναι κατάργηση δημοκρατίας».

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Αποφεύγουμε σήμερα περιπέτειες για τη χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θέλω να ευχαριστήσω τα κόμματα που αν και ανήκουν στην αντιπολίτευση, αν και διαφωνούν με πολλές πολιτικές, ψηφίζουν για την κοινωνία, για τη χώρα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Λίγη σεμνότητα δεν πειράζει» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου σχετικά με τις κατηγορίες ΑΚΕΛ για το θέμα Γιολίτη. «Ένα κόμμα που στο christofias watch που τότε δεν υπήρχε παρά μόνο μια κριτική, στο δημοσιογράφο μπούκαρε στο σπίτι του με το βρέφος στις έξι το πρωί, λίγη σεμνότητα δεν πειράζει, όταν από αυτό το βήμα κάνει μαθήματα δημοκρατίας».

Σημείωσε, «είμαι κυβέρνηση της διαφθοράς γιατί είμαι πρόεδρος του Συναγερμού. Απαντώντας στον Νικόλα Παπαδόπουλο για της κατηγορίες περί «Κυβέρνησης της διαφθοράς», ρώτησε αν η Κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του 2019 όπου το ΔΗΚΟ υπερψήφιζε τους προϋπολογισμούς, ήταν και τότε «Κυβέρνηση Διαφθοράς» αλλά επίσης και «αν αύριο παραδοθούν οι φακέλοι θα πάψω να είμαι κυβέρνηση της διαφθοράς».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα μεγάλα ζητήματα, την πανδημία, την οικονομία, το Κυπριακό, την διαφθορά και την διαπλοκή, και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Το τελευταίο διάστημα πάγωσε ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία», σημείωσε. «Όταν κάτι παγώνει πρέπει να αναθερμένεται.
Οφείλουμε και πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρώπη που δεν έχουμε το σχέδιο για τα εγγυημένα δάνεια».

«Τον Φεβρουάριο θα πάμε στην πενταμερή, χρειάζεται ενότητα, ανέφερε. «Δεν θα είναι διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια, και θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις, με μια ελάχιστη ενότητα».

«Το τέταρτο είναι η διαφθορά και η διαπλοκή και δεν θα το λύσουμε ποτέ και δεν θα λυθεί ποτέ αν καθημερινά προσπαθούμε να αποδείξουμε ποιος είναι πιο διεφθαρμένος από τον άλλο» υπογράμμισε.

Ο κ. Νεοφύτου κλείνοντας έκανε έκκληση στους δύο ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Ελεγκτή. Όπως σημείωσε, είναι «δύο θεσμοί που πρέπει να συνεργάζονται και να μεριμνούν να είναι η χώρα μαζί με την Κυβέρνηση και τη Βουλή στη σωστή πορεία. Έγινε το μεγάλο ζήτημα τους τελευταίους μήνες οι φάκελοι. Να βρουν τρόπους να λύσουν το ζήτημα και δηλώνω ακόμη μια φορά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάρει τους φακέλους ο οποιοσδήποτε να κάνει έλεγχο. Αν δεν τα βρουν να πάνε στο Ανώτατο. Δεν μπορεί να δηλητηριάζεται άλλο αυτό το τοξικό κλίμα».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε για το καλό του κόσμου», κατέληξε.

Στεφάνου: Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό

«Με την καταψήφιση για πρώτη φορά του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους, κάποιος θα ανέμενε ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε τα μηνύματα», ανέφερε κατά την ομιλία του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2021.

«Η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες για την εκτόξευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και πώς να μην απογειωθεί όταν η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των "χρυσών" διαβατηρίων εφαρμόζοντας στην πράξη το γνωστό "εγώ παπάς, εγώ τατάς" με όφελος εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε μια σωρευτική διαδικασία ρήξης με την κοινωνία και με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων», ενώ πρόσθεσε ότι ως ΑΚΕΛ, «δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις ότι η κυβέρνηση θα υιοθετούσε όλες τις προτάσεις», που κατέθεσε το κόμμα, «αλλά σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα να μας συναντήσει».

«Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση του ούτε να μεταλλάξει τον εαυτό του», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, ενώ κατέληξε πως «συνεπές στις θέσεις του, συνεπές στη στάση του το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό».

Νικόλας: Η θετική ψήφος επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς

Η «ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες, συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Συνιστά συνενοχή στη συγκάλυψη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία καλείται να ψηφίσει για δεύτερη φορά για το θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε, η υπερψήφιση του προϋπολογισμου «στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής, “συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι”».

Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι ως ΔΗΚΟ, «επιμένουμε πως πρέπει να διερευνηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους τους θεσμούς που έχουν αρμοδιότητα και καθήκον να το πράξουν και όχι μόνο από εκείνους που επιλέγει η κυβέρνηση ή ένας πρώην υπουργός της».

Σιζόπουλος: «Για τον πολίτη και την πατρίδα μας»

«Η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και την πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.

Σημείωσε ότι ως ΕΔΕΚ, «αναλάβαμε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού. Προτείναμε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός για να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας»

«Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους. Δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος.

«Είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρους που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης» σημείωσε.

Λιλλήκας: «Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική»

«Η αλήθεια είναι πως η καταψήφιση του προϋπολογισμού ούτε παραίτηση του κ. Αναστασιάδη θα φέρει ούτε στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς θα οδηγήσει», τόνισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, στην συζήτηση της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι αφελώς πιστεύουν και κάποιοι επίτηδες καλλιεργούν την αβάσιμη θέση ότι, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού η Κυβέρνησης θα αναγκαστεί να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή κι έτσι θα παταχθεί η διαπλοκή και η διαφθορά».

Κατέληξε σημειώνοντας, «αν δεν μπορεί να ελεχθεί η πολιτική σκοπιμοτήτων τουλάχιστον ας μην αφήσουμε να παρεισφρήσει και η πολιτική αλητεία. Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική».

 

Γιωργάλλας: «Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να ενώνει»

«Έχουμε την ευθύνη να ανατρέψουμε την κατάσταση», τόνισε εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» ο βουλευτής Αμμοχώστου, Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Υπήρξε μια αποσπασματική διαβούλευση. Δεν ήταν η ειλικρινής διαβούλευση που θα οδηγούσε σε πολιτική ειρήνη, που θα έσβηνε τις φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο» ανέφερε σχετικά με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. «Μπορούσαν να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.

«Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας θα έπρεπε να ενώνει», υπογράμμισε. «Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση που συνέταξε στον προϋπολογισμό τις προτάσεις μας» ανέφερε.

«Απόψε δίνουμε θετική ψήφο για τους συμπολίτες μας», αλλά καταθέτουμε παράλληλα την ψήφο διαμαρτυρίας μας, ανακοίνωσε. «Δίνουμε θετική ψήφο γιατί έχουμε επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού».

«Θα επιστρέψουμε σύντομα στην ομαλότητα, θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Θεοπέμπτου: «Πιάσαμε πάτο»

«Πιάσαμε πάτο» σημείωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Υπογράμμισε ότι όταν οι πολίτες στρέφονται στην πολιτική τους ηγεσία βλέπουν «μια κυβέρνηση η οποία το παίζει αδιάφορη ωσάν να και οι μίζες των εκατομμυρίων, οι πύργοι, και η απίστευτη διαφθορά γινόταν σε άλλη χώρα και μια Βουλή που δεν μπορεί να τα βρει με τους προϋπολογισμούς».

«Στην επαγγελματική μου ζωή έχω δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά ποτέ ξανά δεν έχω δει τέτοια χάλια» σημείωσε. Όπως ανέφερε, «η ταχύτητα, ο τρόπος και η αντίδραση σε περιπτώσεις διαφθοράς είναι ο καλύτερος δείκτης αν μια χώρα είναι διεφθαρμένη ή όχι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και με αυτό το δείκτη ότι πιάσαμε πάτο».

«Εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό», κατέληξε.

Χρίστου: «Οι διαφωνίες είναι απλά τεχνάσματα»

«Οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό είναι απλά τεχνάσματα» σημείωσε ο Χρίστος Χρίστου εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

«Αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός όλα βρίσκονται στον αέρα» τόνισε. «Όσοι σήμερα καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό δεν τιμωρούν την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αλλά τον λαό μας», πρόσθεσε.

«Η θετική μας ψήφος δεν είναι αποδοχή της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού» ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος προς όλα τα κόμματα, υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί φέρατε την διαφθορά στον τόπο μας».

Βότσης: Κρατικός προϋπολογισμός και όχι προϋπολογισμός Αναστασιάδη

«Σήμερα έχουμε ενώπιον μας τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό Αναστασιάδη» σημείωσε ο Άγγελος Βότσης εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Δεν τιμωρούν την Κυβέρνηση με την καταψήφιση του προϋπολογισμού», αλλά αν θέλουν να το κάνουν, «όσοι έχουμε διαφωνίες με την Κυβέρνηση ας τους τιμωρήσουμε στις Εκλογές.»

Παράλληλα ο κ. Βότσης απευθυνόμενος στον Νικόλα Παπαδόπουλο και την δήλωση του για τα «δεκανίκια της Κυβέρνησης», σημείωσε πως κάποιες από τις προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, έγιναν όταν ήταν ακόμα μέλη του ΔΗΚΟ και η συνεννόηση και η συνδιαμόρφωση προτάσεων, δεν σε καθιστούσε δεκανίκι.

«Εμείς είμαστε δεκανίκια του συνταξιούχου, του μισθωτού και όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία», κατέληξε.

Διακόπηκε η Ολομέλεια

Διακόπηκε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων λόγω σεισμού.

Άννα Θεολόγου:

«Η Κυβέρνηση πλουτίζει πουλώντας την κυπριακή γη σε ξένους επενδυτές» σημείωσε η βουλευτής των «Ανεξάρτητων», Άννα Θεολόγου.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εισήλθε στην διαβούλευση όπως θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Έδωσαν το «πράσινο φως»

Υπέρ αναμένεται να ταχθούν ο Δημοκρατικός Συναγερμός (18), η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3), το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (2), ενώ το «πράσινο φως» έδωσαν και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ (3), η «Αλληλεγγύη» (2) και η Συμμαχία Πολιτών (1).

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚ μέσω χθεσινής της ανακοίνωσης δημοσιοποίησε ότι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος έδωσε το «ναι» στην κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς έχουν ικανοποιηθεί αρκετές από τις προτάσεις που κατέθεσε στην κυβέρνηση.

Την πρόθεση του κόμματος του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, καθώς οι προτάσεις του κόμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση.

Τέλος η «Αλληλεγγύης» μέσω από ανακοίνωση της σημείωσε ότι το κόμμα έχει «επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού» και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού «υπό διαμαρτυρία».

Τα όχι και τα γιατί

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν εκ νέου τον προϋπολογισμό έχουν εκφράσει ήδη το ΑΚΕΛ (16), το Κίνημα Οικολόγων (2) και το ΔΗΚΟ (7) και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό «αφού παραμένει ο ίδιος στη φιλοσοφία του με αυτόν που έχει καταψηφιστεί».

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, που έχει συνδέσει την ψήφιση του προϋπολογισμού με παράδοση στον Γενικό Ελεγκτή των φακέλων των πολιτογραφήσεων, έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, η στάση του δεν αλλάζει.

Τέλος οι Οικολόγοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό, προτίθενται να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X