ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προχωρούν οι εκποιήσεις – Καταψηφίστηκε η πρόταση αναστολής

Με 22 ψήφους εναντίον και 18 υπέρ

ΚΥΠΕ

Με 22 ψήφους εναντίον και 18 υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε πρόταση νόμου για νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, που είχε κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Την πρόταση νόμου είχαν καταθέσει βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία – Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης και ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου. Προνοούσε νέα στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι 10 Ιουνίου 2023 για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €300.000, επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών μέχρι €750.000 και αγροτεμάχιο μέχρι €100.000.

Προηγουμένως είχε απορριφθεί προφορική τροπολογία του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου επί της πρότασης νόμου, που περιόριζε την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 10 Απριλίου του 2023.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε αρχικά απευθύνει έκκληση προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες να μην προχωρήσουν στην κατάθεση της πρόταση νόμου, ώστε να δοθεί χρόνος στη νέα Κυβέρνηση και τον νέο Υπουργό Οικονομικών να έρθουν με εισηγήσεις για συνολική επίλυση του θέματος και ανέφερε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου, αν δοθεί παράταση δεκαπέντε ημερών ώστε να το πράξουν.

Με την εισήγηση συμφώνησε και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, αναφέροντας ότι ένα περιθώριο δεκαπέντε ημερών είναι λογικό, ώστε να έρθει ο νέος ΥΠΟΙΚ με κατάλληλες προτάσεις για μόνιμη λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Έστειλε παράλληλα μήνυμα στις εταιρείες διαχείρισης δανείων να σταματήσουν τη «ληστρική επέλαση» και να φανούν λογικές απέναντι στους δανειολήπτες μέχρι να υπάρξει μια λύση.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αναφέροντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν εντατικοποιήσει το ξεσπίτωμα του κόσμου, είπε ότι δεν μπορούν να μείνουν απαθείς απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Παράλληλα ανέφερε ότι η νέα Κυβέρνηση έχει χρόνο να φέρει τις προτάσεις της, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν θεσμικά μέσα σε 15 μέρες. Επίσης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει 15 μέρες για να υπογράψει ή να αναπέμψει το νόμο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι η αναστολή των εκποιήσεων έπαψε να ισχύει από τις 31 Ιανουαρίου και συνολικά θα έχουν παρέλθει 45 μέρες, όταν ο νέος Πρόεδρος θα μπορεί να αποφασίσει αν θα υπογράψει ή θα αναπέμψει το νόμο. Πρόσθεσε ότι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε νέα αναστολή αφού, περίμεναν αρκετούς μήνες να συζητηθούν σχετικές προτάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών, κάτι που δεν έγινε. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να γίνουν κινήσεις από την νέα Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της πρόταση νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος, εκφράζοντας θλίψη που στην Επιτροπή Οικονομικών εκκρεμούν 14 προτάσεις συναφείς με το αντικείμενο. Ανέφερε ότι στο μεσοδιάστημα, μέχρι τη συζήτηση των προτάσεων, είναι πολλοί αυτοί που θα βρεθούν στο δρόμο.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου υποστήριξε επίσης το κατεπείγον της πρότασης, αναφέροντας ότι πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και ακόμα να εγκριθεί το σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης, ενώ νέες προτάσεις της Κυβέρνησης θα πάρουν μήνες να εφαρμοστούν. Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε τόσους μήνες» και ότι τα επενδυτικά ταμεία λειτουργούν σαν αρπακτικά γεράκια.

Μετά την απόρριψη της πρότασης νόμου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, αιτιολόγησε την καταψήφιση εκ μέρους του κόμματός του, αναφέροντας ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε παράτασης στην εφαρμογή της αναστολής των εκποιήσεων, κάτι που συμμερίζεται τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν χαίρεται για την καταψήφιση της πρόταση, ωστόσο ανέφερε ότι πρόταση του Υπουργού Οικονομικών είναι να φέρει τις επόμενες μέρες ενώπιον του σώματος ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να βρεθούν οι λύσεις που απαιτούν οι πολίτες.

Τέλος και ο κ. Τρυφωνίδης απηύθυνε έκκληση και εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα φέρει συνολική λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X