ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος – Παρουσιάζει την πρόταση της Κύπρου για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή

ΚΥΠΕ

Την πρόταση της Κύπρου για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ενώπιον των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνονται επίσης το γεύμα εργασίας των 27 ηγετών με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντόνιο Γκουτέρες, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια στη σύνοδο των αρχηγών της ΕΕ θα συζητηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ καθώς και θέματα ενέργειας.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο περιθώριο της συνόδου, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την Τετάρτη την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες .

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, καθώς και στην ευκαιρία που θα έχει σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναφερθεί στην πρόταση του για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά και στον στόχο η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα στις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων, και για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους των θεσμών της ΕΕ, καθώς και για το ότι, όπως είπε, «βλέπω να υπάρχει μια έντονη επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αξιοποιώντας σημαντικές συγκυρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη στιγμή».

«Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να εργαστούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι ένας κοινός στόχος», συνέχισε, προσθέτοντας πως θα είναι σε συνεχή επαφή με τους Προέδρους των τριών θεσμών της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως πέρα από τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί στήριξη και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε το προφίλ και τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει η πολιτική προσωπικότητα που η Κύπρος θεωρεί πως θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα πολιτικού απεσταλμένου της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X