ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος για πρόβλημα με τους servers: «Η ευθύνη είναι δική μας»

Οδηγίες για αναβάθμιση όλων των συστημάτων για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων

ΚΥΠΕ

Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από αποφάσεις, δήλωσε την Μεγάλη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σχετικά με τη μετακίνηση των servers που βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών στην ΑΤΗΚ, λέγοντας ότι για το πρόβλημα που προέκυψε και επηρέασε τον κυβερνητικό κόμβο, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόνο ενάμιση μήνα στη διακυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο στην Αθαλάσσα, και κληθείς να πει αν υπάρχουν ευθύνες, ο Πρόεδρος είπε «Θα δούμε. Το πιο σημαντικό είναι να μην γίνονται τέτοιες εξελίξεις».

«Δεν είμαστε εδώ ούτε εμείς ως διακυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες διακυβερνήσεις ούτε οι επόμενες για να ψάχνουμε μετά ποιου είναι η ευθύνη. Εμείς είμαστε η παρούσα διακυβέρνηση, η ευθύνη είναι δική μας. Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Μπορεί να είμαστε ένα μήνα διακυβέρνηση, αλλά η ευθύνη είναι δική μας. Και η ευθύνη μας έναντι στον κυπριακό λαό είτε αφορά το συγκεκριμένο θέμα είτε αφορά οτιδήποτε είναι δική μας. Δεν πρόκειται ούτε να κρυφτώ πίσω από αποφάσεις, ότι φταίνε άλλοι κ.ο.κ. Το σημαντικό είναι ως Κυβέρνηση να μην φτάνουμε να ζητούμε ευθύνες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και έναντι του κυπριακού λαού» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι «εκείνο για το οποίο έχω ενημερωθεί είναι ότι οι servers τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο το 2001 από το ΤΥΠ και τοποθετήθηκαν εκεί διότι το 2003 το ΤΥΠ ήταν μέρος του Υπουργείου Οικονομικών. Mετατέθηκε στο Υφυπουργείο Έρευνας μετά τη σύσταση του συγκεκριμένου Υφυπουργείου, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 έχει περάσει μια σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΤΗΚ που θα αφορούσε γενικότερα και αυτά τα κέντρα δεδομένων».

«Εκείνο που έχω ζητήσει, και αναμένω ενημέρωση μέχρι τις 5μμ, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση του αρμόδιου Υφυπουργείου με την ΑΤΗΚ, είναι πότε θα μεταφερθούν τα δεδομένα εκεί. Ζήτησα όπως μέχρι τις 5μμ να γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί αυτό, ώστε να διασφαλιστούν αυτά τα δεδομένα και να μην ξανασυμβεί το περιστατικό που ζήσαμε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό το θέμα μεταφοράς στην ΑΤΗΚ, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι στιγμής, βάσει της ενημέρωσης που έχω δεν προκύπτει ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Γνωρίζω ότι η ΑΤΗΚ δεν έχει αναπτύξει το δικό της κέντρο δεδομένων, αλλά υπάρχει τρόπος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση για να προστατεύσουμε τους servers, να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με την ΑΤΗΚ».

Σε ερώτηση για το θέμα απόδοσης ευθυνών σε σχέση με το συμβάν, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό έχω ζητήσει από τον αρμόδιο Υφυπουργό. Γι’ αυτό ζήτησα να ενημερωθώ πότε τοποθετήθηκαν και μου είπαν το 2003. Θέλω να δω ποιου ήταν απόφαση να παρακολουθήσει την υλοποίηση της οποιαδήποτε απόφασης ή συμφωνίας που είχε γίνει και αναμένω να ενημερωθώ συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος είχε ενημερωθεί ότι εκκρεμούσε απόφαση για μεταφορά των servers, ο Πρόεδρος είπε «όχι, δεν είχα ενημερωθεί».

Οδηγίες για αναβάθμιση όλων των συστημάτων για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων

Οδηγίες για αναβάθμιση όλων των συστημάτων για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Σημείωσε ότι έγινε σχετική σύσκεψη που δεν είχε δημοσιοποιηθεί για το εν λόγω θέμα. «Δόθηκαν οδηγίες και από μένα τον ίδιο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου για αναβάθμιση όλων των συστημάτων», είπε. «Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε, βλέπετε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει αναβάθμιση για την προστασία ειδικότερα των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία, και συγκεκριμένα αυτών που χρησιμοποιούνται από τις κρίσιμες Υπηρεσίες, όπως είπε. «Η πρώτη φάση είναι η ανάγκη να γίνεται γνωστή η προσπάθεια από κάποιους να παρέμβουν στα θέματα ασφαλείας του κράτους», ανέφερε ο Πρόεδρος. Σε δεύτερη φάση, πρόσθεσε, θα γίνει «η αναβάθμιση του συστήματος μέσα από 13 συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες εγκρίναμε στο Υπουργικό Συμβούλιο», εξήγησε.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση των ενεργειακών θεμάτων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όντως πήρα μια επιστολή από τον κ. Στεφάνου, ο οποίος μου ζητά συνάντηση για τα ενεργειακά και φυσικά θα διευθετηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X