ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος - Φρικτές οι μνήμες από την τουρκική εισβολή

Όλα όσα δήλωσε ο ΠτΔ με αφορμή την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

ΚΥΠΕ

Το παρόν στάτους κβο δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τη σημερινή 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Τόνισε πως "η προσπάθεια και ο αγώνας που καταβάλλουμε είναι η φετινή θλιβερή επέτειος να είναι και η τελευταία που βρίσκει την πατρίδα μας ημικατεχόμενη".

"Αγωνιζόμαστε με όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε για να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη χώρα μας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία", επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως "η σημερινή μέρα ξυπνά φρικτές μνήμες από εκείνο το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974 όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί σκορπώντας τον όλεθρο".

"Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια αφότου ο Αττίλας εκδίωξε 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριους από τις πατρογονικές τους εστίες και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους", ανέφερε.

Οι συνέπειες, δυστυχώς, πρόσθεσε εξακολουθούν να υφίστανται. "Η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη, με τον τουρκικό στρατό να ελέγχει το 37% των εδαφών μας, με τους πρόσφυγες να εξακολουθούν να είναι ξεριζωμένοι και ακόμα να αγωνιζόμαστε για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων", σημείωσε.

Υπογράμμισε πως "το παρόν στάτους κβο δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου".

Πρόσθεσε πως "αγωνιζόμαστε με όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε για να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη χώρα μας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως από τη μέρα εκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησε εντατικές προσπάθειες μέσα από πρωτοβουλίες και προτάσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, με στόχο την κατάληξη σε μια διαρκή και βιώσιμη λύση, μακριά από ξένες επεμβάσεις και στρατεύματα.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η πρόταση μου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ και στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ", ανέφερε.

Τόνισε πως "η προσπάθεια και ο αγώνας που καταβάλλουμε είναι η φετινή θλιβερή επέτειος να είναι και η τελευταία που βρίσκει την πατρίδα μας ημικατεχόμενη και λαβωμένη από την μπότα του κατακτητή, με το διεθνές δίκαιο να παραβιάζεται κατάφωρα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκτοπισμένων, των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων να καταπατούνται".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση