ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόθεν Έσχες - Συζητήσεις για δημοσιοποίηση μόνο ενός αριθμού

Βουλευτές ανέφεραν ότι μέχρι τώρα το «Πόθεν Έσχες» γινόταν αντικείμενο κουτσομπολιού

ΚΥΠΕ

Σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν ακόμα όσον αφορά τη δημοσιοποίηση του «Πόθεν Έσχες» πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών η οποία επανήλθε στη συζήτηση του θέματος.

Αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή και φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η δήλωση του «Πόθεν Έσχες» με κεφαλαιουχική κατάσταση (capital statement). Προκρίνεται επίσης η δημοσιοποίηση της καθαρής θέσης (περιουσία πλην δάνεια) των περιουσιακών στοιχείων κάποιου ατόμου την ώρα που αναλαμβάνει το αξίωμα, με σύνδεση των περιουσιακών στοιχείων σε σύζυγο και τέκνα, ενώ στην επόμενη δημοσιοποίηση θα πρέπει να εισαχθούν τα έσοδα και έξοδα της περιόδου. Ουσιαστικά η καθαρή θέση, όπως εξήγησε και ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, θα αφορά ένα νούμερο, χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά το τι περιλαμβάνει η περιουσία.

Η θέση αυτή προτάθηκε και από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ), ενώ σε αυτή φαίνεται να συμφωνούν τόσο αρμόδιοι αξιωματούχοι, όσο και Βουλευτές που ανέφεραν ότι μέχρι τώρα το «Πόθεν Έσχες» γινόταν αντικείμενο κουτσομπολιού, αφού αναλυτικά αναφέρονταν τα ακίνητα ή αυτοκίνητα των Βουλευτών.

Το Πόθεν Έσχες συζητείται να εξετάζεται από τριμερή επιτροπή της Βουλής, υπό την Πρόεδρο της Βουλής και συμμετοχή δύο Βουλευτών, συνεπικουρούμενη από τον Έφορο Φορολογίας.

Ωστόσο, παρά στις συγκλίσεις, στη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή δεν μπόρεσε να καταλήξει στο πρότυπο υποβολής του «Πόθεν Έσχες», το τι θα δημοσιοποιείται, στο εύρος της περιόδου που θα γίνεται νέα δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες, καθώς και στο ποιους θα αφορά ο νέος τρόπος δημοσιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή στο άρθρο 49 του νόμου περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, ενώ συζητείται κατά πόσο θα μεταφερθούν στο άρθρο 49 του νόμου και αξιωματούχοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο άρθρο 50 όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δήμαρχοι, ο Γενικός Εισαγγελέας, Επίτροποι και άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση