ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πολύ ουσιαστικές οι συζητήσεις με Ολγκίν, είπε ο Πρόεδρος

Στην παρούσα φάση εκείνο που μετρά είναι λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Οι συζητήσεις με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι πολύ ουσιαστικές, τόνισε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λεμεσό.

Κληθείς να αναφερθεί στην δεύτερη του συνάντηση με την κ. Ολγκίν, είπε ότι «συζητήσαμε ουσία, ήταν μία πάρα πολύ καλή συνάντηση, σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης και στην παρούσα φάση εκείνο που μετρά είναι λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά».

Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι η προσωπική απεσταλμένη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ότι μπορεί να βοηθήσει στο μοναδικό στόχο για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπησαν στο Κραν Μοντανά, και είπε ότι η κ. Ολγκίν «θα έχει την στήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν σήμερα ζήτησε κάτι και σε παρατήρηση ότι η ίδια έκανε λόγο για πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα ο Πρόεδρος απάντησε ότι αυτά που έχει πει δημόσια του τα έχει μεταφέρει και στον ίδιο και ότι «της τα είχα πει και στην πρώτη μας συναντηση ότι ο κυπριακός λαός, η συντριπτική πλειοψηφία, Ε/κ και Τ/κ επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας».

«Χαίρομαι που το ανέφερε και δημόσια, μου το ανέφερε και στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά, πρόσθεσε, «μπήκαμε και στην ουσία ανταλλάξαμε απόψεις πώς μπορούμε να πετύχουμε το συντομότερο τον ένα και μοναδικό στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν ζητά κάτι η κ. Ολγκίν από τους δύο ηγέτες, είπε ότι μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων γίνεται ανταλλαγή απόψεων επι πολλών θεμάτων και πρόσθεσε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι «το Κυπριακό δεν θα το λύσουμε ή δεν θα πετύχουμε τον στόχο στην παρούσα φάση επανέναρξης των συνομιλιών μέσα από δημόσιες δηλώσεις».

«Για αυτό είπα προηγουμένως και το είπε και η απεσταλμένη εύστοχα κατά την πρώτη μέρα, αυτή τη στιγμή περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όταν πρέπει κάτι να λεχθεί δημόσια να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που ανέφερε μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης που είχαμε», είπε.

Σε ερώτηση αν θα έχει ξανά μαζί της συνάντηση πριν την αναχώρησή της ο Πρόεδρος είπε ότι της ανέφερε ότι θα είναι στη διάθεση της. Υπενθύμισε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ταξίδια σε Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Βρυξέλλες και ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι όταν θα είναι πίσω στην Κύπρο σίγουρα θα ξαναβρεθούν.

Ερωτηθείς αν θα μεταφέρει κάποια μηνύματα από τον ίδιο, είπε ότι «σίγουρα θα μεταφέρει μηνύματα, γίνεται συζήτηση και δεν είναι εθιμοτυπικές οι συναντήσεις μας».

«Είναι ουσιαστικές, αγγίζουμε θέματα διαδικασίας, θέματα ουσίας, θέματα που υπήρξε διαφωνία πώς μπορούν αυτές οι διαφωνίες να αντιμετωπιστούν. Είναι ουσιαστικές, πολύ ουσιαστικές συναντήσεις», τόνισε.

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Τατάρ επιμένει στις θέσεις του, είπε ότι η απάντηση στον κ. Τατάρ είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση