ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές

Με 12 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 9 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο

ΚΥΠΕ

Παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2026 παίρνει η δυνατότητα κράτησης ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές, αφού παρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας, δεν υπάρχουν ακόμα χώροι κράτησης ανηλίκων εκτός Κεντρικών Φυλακών.

Με 12 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 9 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο, ώστε να καταστεί δυνατή η κράτηση σε ειδικό χώρο κράτησης εντός των φυλακών παιδιών τα οποία καταδικάζονται σε ποινή κράτησης μέχρι την έναρξη της λειτουργίας χώρου κράτησης παιδιών, ως προβλέπεται στη βασική νομοθεσία, για περίοδο η οποία δεν θα υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026.

Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε λύπη αφού παρά το ότι η σχετική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία για ξεχωριστό χώρο κράτησης ανηλίκων ψηφίστηκε το 2021, η πολιτεία δεν είναι ακόμα έτοιμη να τον εφαρμόσει και παρατείνει την αναβολή που δόθηκε για συνέχιση κράτησης εντός των Κεντρικών Φυλακών. Πρόσθεσε ότι παραβιάζεται κάθε σύσταση και αρχή δικαίου, ενώ κανένας δεν εγγυάται ότι ανήλικοι κρατούμενοι δεν θα βρίσκονται σε επαφή με ενήλικους, σε ένα κράτος όπου σοβαρά εγκλήματα οργανώνονται αποδεδειγμένα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπουν η πολιτεία να μπορεί σύντομα να προχωρήσει σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης και ότι το ΑΚΕΛ τηρεί αποχή για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και απλά επεκτείνεται η παραβίαση της νομοθεσίας.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι καταψηφίζει το νόμο αφού θεωρεί αδιανόητο παιδιά να συνεχίσουν να βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές γιατί το κράτος και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτό που έπρεπε. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, πρόσθεσε και δεν περιποιεί τιμή σε κανένα. Ανέφερε ακόμα ότι αναιρείται ο λόγος που κρατούνται αυτά τα παιδιά που πρέπει να αναμορφωθούν και να τύχουν ψυχολογικής στήριξης. Συμπλήρωσε ότι η επαφή τους με τους ενήλικους κρατούμενους που υπάρχει, είναι απαράδεκτη και είπε ότι αυτοί που εντέλλονται να εφαρμόσουν νόμους θα πρέπει να έχουν συνέπειες για την αμέλειά τους.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ και η προηγούμενη Κυβέρνηση προώθησαν το νόμο αυτό γιατί ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει ειδικός χώρος κράτησης παιδιών, με παιδαγωγικό, προνοιακό και αναμορφωτικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2023 και το μόνο που έμενε ήταν οι προσφοροδότηση. Εξέφρασε δυσαρέσκεια που τον τελευταίο χρόνο δεν έγινε τίποτε, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και ότι αναμένουν να γίνουν περισσότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση