ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοταχώς προς κατάρρευση η Δικαιοσύνη χωρίς μεταρρύθμιση

Διχασμένοι οι δικαστές για τις αλλαγές εκφράζουν επιφυλάξεις

Στέλιος Ξιουρής

Το έσχατο ενδεχομένως ανάχωμα της κοινωνίας οδηγείται και αυτό προς κατάρρευση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τόπο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι διαπιστώνουν ότι χρειάζονται τομές στην δικαιοσύνη και στον τρόπο και κυρίως στον χρόνο που απονέμεται, αλλά και πάλι παρουσιάζονται προβλήματα και αντιδράσεις.

Αυτή την φορά από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το πακέτο των νομοσχεδίων μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που προωθείται με ιδιαίτερο ζήλο από την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από την αρμόδια Υπουργό Δικαιοσύνης ΕΜΙΛΥ ΓΙΟΛΙΤΗ, που φαίνεται ότι έθεσε σαν στόχο και όραμα της.

Ωστόσο παρά τις επιφυλάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο οποίος θέλει να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο βάζοντας την σφραγίδα του με τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη.

Ο Γιώργος Γεωργίου υπέδειξε ότι πρέπει να προλάβομε την κατάρρευση του δικαστικού συστήματος. Πριν την διάλυση της Βουλής, λόγω εκλογών θα οδηγηθούν για ψήφιση τα τρία αναθεωρημένα νομοσχέδια.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή του προς την Βουλή, ημερομηνίας 30 Μαρτίου, κατέθεσε τις διαφορετικές θέσεις των μελών του, για την μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα 8 δικαστές τάσσονται κατά και 5 υπέρ των νομοσχεδίων και ειδικότερα εκφράζουν επιφυλάξεις για το γνωμοδοτικό συμβούλιο και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Εμιλυ Γιολίτη, παρουσιάζοντας τα τρία νομοσχέδια, ανέφερε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο στην πολύ-αναμενόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Προέβη και σε έκκληση στην Βουλή να υπερψηφίσει τις αλλαγές. Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη οι αλλαγές αφού η υφιστάμενη κατάσταση πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαιοσύνη.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα αλλάξει άρδην η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της νέας δομής της δικαιοσύνης από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Οι βασικές πρόνοιες στα νομοσχέδια είναι:

  •  Ιδρύεται Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα αποτελείται από εννιά δικαστές.
  •  Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα αποτελείται από εφτά δικαστές.
  •  Εφετείο το οποίο θα αποτελείται από 16 δικαστές.

Μετά την συνεδρία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν δυσφορία για την δυστοκία της κυβέρνησης να γεφυρώσει τις διαφορές με το Ανώτατο Δικαστήριο, πριν οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού κατηγόρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έθεσε άρον -άρον τα δικά του θέλω, ενώ υπάρχουν πολλά θεσμικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν. Δεν είμαστε επικυρωτικό όργανο της κυβέρνησης, αλλά πολιτικό σώμα.

Η αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και όχι ο χρόνος ψήφισης και κατήγγειλε επικοινωνιακή διαχείρισης της μεταρρύθμισης.

Αυτονομείται η Πυροσβεστική - Βραχιολάκι για υπόδικους

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την συζήτηση για την αυτονόμηση της πυροσβεστικής και σε δύο βδομάδες θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Επίσης συζήτησε και πρόταση νόμου, με την οποία θα υπάρχει η δυνατότητα σε δικαστές να διατάζουν αντί της προφυλάκισης υπόπτων, την τοποθέτηση ηλεκτρονικής συσκευής, βραχιολάκι, και την κατ’ οίκο παραμονή τους  μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι θα επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των δικαστών να αποφασίζουν αν συντρέχουν ή όχι λόγοι, επηρεασμού μαρτύρων, καταστροφής μαρτυρικού υλικού και διαφυγής των υπόπτων στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X