ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο - Ενημέρωσε για Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

Αναμένεται να γίνουν δηλώσεις

ΚΥΠΕ

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την εποικοδομητική στάση της ε/κ πλευράς, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζοντας πως η επανέναρξη των συνομιλιών δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το σώμα για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά αναμένει να καταστεί εφικτό ο διορισμός ενός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, στον οποίο επανέλαβε την ετοιμότητά μας για την πραγματοποίηση μια κοινής συνάντησης με τον κ. Τατάρ στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την προστιθέμενη αξία που θεωρούμε ότι θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο κ. Λετυμπιωτης είπε ότι όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ως γνωστό, και αυτό δεν είναι μόνο δική μας θέση αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αναφέρει, τα όποια ζητήματα τα οποία θέτει η Τουρκία ψηλά στις προτεραιότητές έχουν άμεση σχέση και συνδέονται μαζί με την πορεία, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και την πορεία αυτών των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν αναμένεται απάντηση από τον κ. Τατάρ για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου «θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία, υπενθυμίζοντας πως την θέση αυτή την διατύπωσαν ομόφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόσφατη δήλωσή τους».

«Αναμένουμε αυτό να καταστεί εφικτό και να διοριστεί το συντομότερο δυνατόν ένας απεσταλμένος ούτως ώστε να μπορεί να διερευνήσει αυτήν την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», επισήμανε.

Έχουμε στείλει σαφή μηνύματα

Σε ερώτηση αν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες της ε/κ πλευράς σε σχέση με τα αποτελέσματα των επαφών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «οι προσδοκίες δεν πρόκειται ποτέ να χαμηλώσουν, ιδιαίτερα όσο αφορά το ύψιστο θέμα, το εθνικό μας θέμα».

«Έχουμε πάει στη Νέα Υόρκη, είπε, με στόχο να παρουσιάσουμε τις δικές προτάσεις, να παρουσιάσουμε για ακόμη μια φορά την δική μας εποικοδομητική στάση», είπε, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης το ΟΗΕ έχει στείλει πολύ σαφή μηνύματα».

«Σαφή μηνύματα και προς τον κ. Ερντογάν, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε, τονίζοντας ότι τα μηνύματα αυτά τα έχει λάβει η διεθνής κοινότητα ότι είναι η δική μας πλευρά που έχει αναλάβει πρωτοβουλία, είναι η δική μας πλευρά που έχει υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, εποικοδομητικές προτάσεις, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε εμείς, που παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη βάση.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη δική μας εποικοδομητική στάση», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν να καταστεί σαφής για ακόμη μια φορά η προσήλωσή μας στην συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και την ίδια στιγμή να επικοινωνήσουμε στον ΓΓ την προστιθέμενη αξία που θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε, για να προσθέσει ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως άλλωστε πραγματοποιούμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ ακριβώς για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ορίζοντα μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετακινηθούμε ούτε κατά το ελάχιστο από αυτά τα οποία προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τούρκου Προέδρου περί ενδεχόμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Λετυμπιώτης, αφού ανέφερε ότι οι σχέσεις Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστές εδώ και καιρό, πρόσθεσε πως γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε αυτό, στο βαθμό που η διπλωματία μας το επιτρέπει να αποφευχθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους Τ/Κ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα μέτρα είναι έτοιμα, για να προσθέσει πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατία κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή θα τα ανακοινώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση