ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι αντιδράσεις μετά την εξαγγελία Χριστοδουλίδη

Την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 έσπευσαν να σχολιάσουν κόμματα, υποψήφιοι αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 έσπευσαν να σχολιάσουν κόμματα, υποψήφιοι αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Υπενθυμίζεται ότι με ένα βίντεο 25 περίπου λεπτών, που αναρτήθηκε στο YouTube, o τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε την Πέμπτη το πρωί την υποψήφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι αντιδράσεις μετά την εξαγγελία Χριστοδουλίδη

Αναστασιάδης: Έχω εκφράσει την υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά αποφάσεις είτε κομμάτων είτε προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ενόψει των διαφόρων εξαγγελιών και/ή αποφάσεων των πολιτικών δυνάμεων για τις προεδρικές εκλογές του 2023 επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

1. Δεν πρόκειται να σχολιάσω θετικά ή αρνητικά αποφάσεις είτε κομμάτων είτε προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης.

2. Θέλω να επαναλάβω πως διαφυλάσσοντας τον θεσμικό μου ρολό θα αποφύγω εμπλοκή σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προεκλογικού χαρακτήρα.”

Αβέρωφ: Είναι η ώρα να εξηγήσει

Για εμάς η εξαγγελία Χριστοδουλίδη δεν είναι είδηση, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Νεοφύτου ανέφερε, «ο κ. Χριστοδουλίδης εδώ και μήνες έχει εγκαταλείψει τη συλλογική προσπάθεια».

Συνεχίζοντας είπε, «είναι πλέον η ώρα ως υποψήφιος πλέον της αντιπολίτευσης να εξηγήσει γιατί θέλει να ανατρέψει τη σωστή πορεία της χώρας. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την Κύπρο του αύριο».

ΔΗΣΥ: Στέκεται απέναντι στην οικογένεια που τον εμπιστεύτηκε

Δια του εκπροσώπου του κόμματος κύριου Δημήτρη Δημητρίου ήρθε η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού για την εξαγγελία του κύριου Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ ο κύριος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην παράταξη που τον ανέδειξε. Απέναντι στην οικογένεια που τον εμπιστεύτηκε.

Στην συνέχεια ο κύριος Δημητρίου τόνισε ότι, «μεταπηδά και επισήμως στην αντιπολίτευση. Στέκεται ενάντια στην κυβέρνηση που τον τίμησε, συμπορευόμενος με όσους λυσσαλέα την πολεμούν. Μίλησε για μισή ώρα και το μόνο που ακούσαμε ήταν μια υπεραγορά ευχών και συνθημάτων. Δεν βρήκε μια λέξη να πει για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ένα μόνο τον ενδιέφερε να τονίσει: ότι δεν θα ιδρύσει κόμμα, όπως προφανώς συμφώνησε με το ΔΗΚΟ».

Τέλος αναφέρει ότι, «οι πολίτες επιβεβαίωσαν και σήμερα ότι μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν το σχέδιο και μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά με ασφάλεια και σταθερότητα».

ΑΚΕΛ: Οι δύο όψεις της συναγερμικής κυβέρνησης

Την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αλλά και την αντίδραση του ΔΗΣΥ, σχολίασε το ΑΚΕΛ.

«Τόσο η αναμενόμενη εξαγγελία του κ. Χριστοδουλίδη όσο και η αντίδραση του ΔΗΣΥ σ' αυτή επιβεβαιώνουν ότι Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου είναι οι δύο όψεις της συναγερμικής κυβέρνησης που για δέκα χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα και τον λαό», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Με αναφορές σε κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής η ανακοίνωση ΔΗΠΑ

«Η ΔΗΠΑ - Συνεργασία έχει υποβάλει εδώ και πολύ καιρό την πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετατρέψουν την πορεία προς τις Προεδρικές Εκλογές σε ευκαιρία μιας εθνικής συνεννόησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της Η ΔΗΠΑ και προσθέτει ότι το κόμμα «θα εξαντλήσει όλα τα λογικά και χρονικά περιθώρια, με την ελπίδα επίτευξης του στόχου αυτού».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Καταγράψαμε, σήμερα, την εξαγγελία μιας ακόμα υποψηφιότητας, του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για τη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΗΠΑ - Συνεργασία έχει υποβάλει εδώ και πολύ καιρό την πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετατρέψουν την πορεία προς τις Προεδρικές Εκλογές σε ευκαιρία μιας εθνικής συνεννόησης, με στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, που θα ενσαρκώνει την εθνική ενότητα και την βούληση του κυπριακού λαού να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και να αναζητήσει μια γρήγορη, παραγωγική και ασφαλή έξοδο από την παρατεινόμενη πολυεπίπεδη κρίση.

Πολλώ δε μάλλον που η κρίση επιδεινώνεται καθημερινά σκοτεινιάζοντας τον ορίζοντα τόσο του μέλλοντος της πατρίδας μας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Ως εκ τούτου, η ΔΗΠΑ – Συνεργασία με συνέπεια και επιμονή, θα εξαντλήσει όλα τα λογικά και χρονικά περιθώρια, με την ελπίδα επίτευξης του στόχου αυτού.

Μάριος Ηλιάδης: Οι πολίτες δεν εξαπατώνται

Οι πολίτες δεν εξαπατώνται από συνεχιστές της παρούσας διακυβέρνησης, αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Μάριου Ηλιάδη με αφορμή την εξαγγελία Νίκου Χριστοδουλίδη.

"Επί εννέα χρόνια ο «ανεξάρτητος» σήμερα Νίκος Χριστοδουλίδης, υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης, φίλος αλλά και «υπερυπουργός» του απερχόμενου Προέδρου" αναφέρεται και προστίθεται ότι "σήμερα «θυμήθηκε» ότι ο τόπος χρειάζεται να σωθεί από τα δεινά που συσσώρευσε η διακυβέρνηση που πιστά υπηρετούσε επί εννέα χρόνια και χωρίς αυτός να διαφοροποιηθεί έστω και σε μία περίπτωση".

Σημειώνοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ουσιαστική ρήξη "με το αμαρτωλό παρελθόν και η πραγματική αλλαγή δεν θα έλθει από κανένα στέλεχος και υπηρέτη της παρούσας διακυβέρνησης", αλλά μόνο μέσα από μία πραγματικά ανεξάρτητη, υποψηφιότητα από τον χώρο της αντιπολίτευσης, αναφέρει πως "αυτή η υποψηφιότητα βρίσκεται ήδη ενώπιον των πολιτών. Είναι η υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη, η μόνη που μπορεί να συνενώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αποτελεί την μοναδική ελπίδα και προοπτική για την Κύπρο που χρειαζόμαστε και οραματιζόμαστε όλοι".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X