ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Δημήτρης Χριστόφιας με τη ματιά του φωτογραφικού φακού

Σημαντικές στιγμές από την πολιτική, κομματική και κοινωνική ζωή του

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ένας από τους πολιτικούς της γενιάς μετά το 1974, έζησε σημαντικές στιγμές τις νεότερης ιστορίας του τόπου. Κομματικά αντρώθηκε δίπλα σε πολιτικές φυσιογνωμίες όπως ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, ενώ ήταν ένας εκ της νεότερης γενιάς στελεχών του κόμματος της Αριστεράς. Η πορεία του Δημήτρη Χριστόφια ήταν δύσκολη σε προσωπικό, κομματικό και πολιτειακό επίπεδο. Η «Καθημερινή» παρουσιάζει σημαντικές στιγμές του εκλιπόντα τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, τα τελευταία 20 χρόνια έτσι όπως τις απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Φίλιππου Χρίστου φωτογράφου της «Καθημερινής».

8 Ιουλίου 2007. Έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος. Στη συνδιάσκεψη υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (6 Ιουλίου 2007), για προβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια για τις Προεδρικές του 2008. Με την απόφαση αυτή το ΑΚΕΛ για πρώτη φορά στην ιστορία του, διεκδίκησε μέσω του γενικού του γραμματέα το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

24 Φεβρουαρίου 2008. Για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΑΚΕΛ εκλέγει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον γενικό γραμματέα του. Κατά τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών 2008, ο Δημήτρης Χριστόφιας με 240.604 ψήφους και ποσοστό 53,37% εκλέγεται ο 6ος κατά σειρά πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τελετή ανακήρυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ τις ίδιας ημέρας, στο Στάδιο Ελευθερία.

 

 Φεβρουαρίου 2008. Πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τη νενομισμένη διαβεβαίωση, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη μια φωτογραφία η είσοδος του κ. Χριστόφια στην Ολομέλεια, υπό το βλέμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιαννάκη Ομήρου τότε προέδρου της ΕΔΕΚ και βουλευτών.

 

28 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο η αλλαγή φρουράς. Ο Δημήτρης Χριστόφιας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Έλση, γίνονται δεκτοί από τον απερχόμενο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τη σύζυγο του Φωτεινή Παπαδοπούλου.

2 Μαρτίου 2008. Το προεδρικό ζεύγος δέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο τα συγχαρητήρια του κοινού. Ανάμεσα σε όσους πήγαν να συγχαρούν τον Δημήτρη Χριστόφια ήταν και ο Θάνος Μικρούτσικος, στενός φίλος του νέου προέδρου. Μάλιστα λέγεται πως ο κ. Μικρούτσικος είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο στον φίλο του πως εάν εκλεγεί θα ερχόταν στην Κύπρο να παίξει πιάνο.

29 Φεβρουαρίου 2008. Διορισμός και τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστόφιας: Υπουργός Άμυνας – Κώστας Παπακώστας, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος – Μιχάλης Πολυνείκη Χαραλαμπίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως – Κύπρος Χρυσοστομίδης, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού – Αντώνης Πασχαλίδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Υπουργός Εσωτερικών – Νεοκλής Συλικιώτης, Υπουργός Οικονομικών – Χαρίλαος Σταυράκης, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού – Ανδρέας Δημητρίου, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων – Νίκος Νικολαΐδης, Υπουργός Υγείας- Χρίστος Πατσαλίδης. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διορίσθηκε ο Στέφανος Στεφάνου.

Συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους: Στέφανο Στεφάνου Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Τίτο Χριστοφίδη Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

22 Απριλίου 2010. Συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο του Δημήτρη Χριστόφια με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν με θέμα τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Μια από τις συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Εκδήλωση συμπαράστασης στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή του στο στάδιο Ελευθερία μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί. Ο Δημήτρης Χριστόφιας στη μια φωτογραφία διακρίνεται με το γνωστό κληρικό, παπά – Λάζαρο από την Πάφο με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις.

9 Ιουνίου 2009. Από τις οικογενειακές στιγμές του Δημήτρη Χριστόφια και το γάμο της θυγατέρας του Χριστίνας στην εκκλησία του Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X