ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέα σύσκεψη στο Προεδρικό για τις κυρώσεις

Συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων

ΚΥΠΕ

Νέα ευρεία σύσκεψη για το θέμα των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως πληφορορείται το ΚΥΠΕ στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως "θα ζητήσουμε ενημέρωση, επειδή δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση μέχρι τώρα, ήταν μόνο από διάφορα δημοσιεύματα, και ανάλογα με την ενημέρωση που έχουμε θα τοποθετηθούμε". Υπογράμμισε, περαιτέρω, πως οι Κύπριοι δικηγόροι δεσμεύονται μόνο από τις κυρώσεις της ΕΕ καθώς και τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τις αγγλοαμερικανικές κυρώσεις.

Αν υπάρχει ένδειξη για παραβίαση τέτοιων κυρώσεων από μέλος μας τότε θα κάνουμε και επιτόπιο έλεγχο και ανάλογα θα επιβάλουμε διοικητικές κυρώσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η επιβολή ποινικών κυρώσεων αφορά τη Νομική Υπηρεσία.

"Το τί έχουμε μέχρι στιγμής είναι τα ανακοινωθέντα και την αιτιολόγηση για τα μέτρα που λήφθηκαν από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Μέχρι στιγμής δεν μας δόθηκε οποιαδήποτε πληροφορία για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων από το δικηγορικό γραφείο το οποίο μπήκε μέσα σε αυτό το ειδικό καθεστώς", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "δεν χρησιμοποιείται καθόλου η λέξη παραβίαση στις επίσημες ιστοσελίδες των δυο Υπουργείων (ΗΠΑ και ΗΒ), απλούστατα το τί αναφέρεται είναι ότι η προσπάθεια είναι να ξηλώσουν το σύστημα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ατόμων που είναι στα απαγορευμένα πρόσωπα που δεν είναι Κύπριοι" και είπε πως στην περίπτωση του δικηγορικού γραφείου του κ. Βασιλειάδη είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως "εμείς είχαμε συνάντηση με την αμερικανική πρεσβεία μόλις είδε το φως της δημοσιότητας το θέμα. Ζητήσαμε και συναντηθήκαμε και ζητήσαμε να μας δοθούν αν υπήρχαν κάποια στοιχεία και μας ελέχθη ότι τα στοιχεία θα δοθούν στις κυπριακές αρχές και να τα πάρουμε από εκεί. Ζητήσαμε και κάποιες άλλες διευκρινίσεις και αναμένουμε, είπαν ότι θα επανέλθουν", πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ίδιο το δικηγορικό γραφείο, ανέφερε, "μιλήσαμε με τον κ. Βασιλειάδη και του ζητήσαμε και προφορικά και γραπτώς να μας ετοιμάσει μίαν έκθεση όλων των πεπραγμένων που αφορούν αυτή την υπόθεση με τον Ουσμάνοφ. Του βάλαμε προθεσμία μέχρι 5 Μαϊου να μας δώσει τα στοιχεία. Επικοινώνησα μαζί του ακόμα και προ ολίγου και μου είπε ότι είναι έτοιμη η έκθεση και θα μας τη στείλει", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "θα αξιολογήσουμε την έκθεση και ανάλογα θα αποφασίσουμε. Εάν όμως ο ισχυρισμός είναι ότι υπάρχει παραβίαση των αγγλικών ή των αμερικανικών κυρώσεων αυτές οι κυρώσεις δεν δεσμεύουν τους Κύπριους δικηγόρους. Τους δεσμεύουν μόνο οι κυρώσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών", επανέλαβε.

Ερωτηθείς αν θα ζητήσουν τα στοιχεία που θα δοθούν στις κυπριακές αρχές είπε πως θα τα ζητήσουν διότι αφορούν μέλος του Συλλόγου.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως "οφείλω να πω ότι με ανησύχησαν λίγο τα όσα είπε σε συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία πως ήταν το αποτέλεσμα κοινού σχεδιασμού σε διμερές επίπεδο το τι έγινε μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της αμερικανικής".

"Αν είναι κοινός σχεδιασμός δεν ξέρω γιατί ζητά στοιχεία η Κυβέρνηση" συνέχισε. Είπε πως ως Σύλλογος θα ζητήσουν διευκρινίσεις για αυτό το θέμα, εάν δηλαδή είχε συμμετοχή, εμπλοκή η κυπριακή Κυβέρνηση ή δεν είχε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση