ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για το «Αφροδίτη»

Όπως αναφέρει η NewMed Energy

ΚΥΠΕ

Οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα ληφθούν στις 20 Νοεμβρίου, δηλώνει η New Med Energy, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της κοινοπραξίας θα εξετάσουν την πιθανή πορεία δράσης τους για το θέμα.

Σε ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η εταιρεία αναφέρει ότι η διαχειρίστρια του κοιτάσματος, Chevron, έλαβε στις 5 Νοεμβρίου επιστολή από το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο ενημερώνει για την παραχώρηση παράτασης στους εταίρους της κοινοπραξίας για να συμμορφωθούν με το σχέδιο ανάπτυξης, «έτσι ώστε η ημερομηνία της τελικής δεσμευτικής απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με το αίτημα των εταίρων, θα παραταθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και η ημερομηνία για συμμόρφωση με το ορόσημο (Feed) θα αναβληθεί για περίοδο δύο μηνών (μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2024) δεδομένου ότι οι εταίροι επιβεβαιώσουν τη συγκατάθεσή τους στο προαναφερόμενο (σχέδιο ανάπτυξης) και υπογράψουν συμφωνία για την τροποποιημένη Σύμβαση Αναλογικού Καταμερισμού».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Σύμβασης Αναλογικού Καταμερισμού, που είχε συμφωνηθεί το 2019, το ορόσημο για έναρξη της τεχνοοικονομικής μελέτης (Front-End Engineering and Design) ανάπτυξης του κοιτάσματος ήταν η 7η Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο η εταιρεία είχε υποβάλει ένα τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης τον περασμένο Μάιο, το οποίο απέρριψε η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Αύγουστο. Στη συνέχεια δόθηκαν δύο παρατάσεις της διαδικασίας διαβούλευσης με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5 Νοεμβρίου, ενώ η κοινοπραξία ζήτησε τετράμηνη παράταση στην όλη διαδικασία.

«Οι εταίροι στο ‘Αφροδίτη’ προτίθενται να εξετάσουν τη σημασία της επιστολής της κυπριακής κυβέρνησης και να αποφασίσουν την πιθανή πορεία δράσης που είναι στη διάθεσή τους σε σχέση με αυτήν» αναφέρει η NewMed Energy.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την Chevron Corp με 35% (διαχειριστής) την BG Cyprus (Shell) και την Newmed με 30%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση