ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεταναστευτικό: Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις για να είναι σε θέση έγκαιρα, να μπορεί να λαμβάνει τα οποιαδήποτε μέτρα, είπε την Τρίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ρυθμίσεις με στόχο την ίση αντιμετώπιση ληπτών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εντατικοποίηση της εκστρατείας κατά της παράνομης εργασίας και σύσταση διατμηματικής ομάδας για υποβολή εισηγήσεων ούτως ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία λιγότερο ελκυστικός προορισμός, είναι κάποια από τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, ο κ. Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έτυχε ενημέρωσης για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς την αποτελεσματική διαχείριση για να εξακολουθήσει η καλή εικόνα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή μας.

«Εκείνο το οποίο καταγράφεται ως πολύ σημαντικό», σημείωσε, είναι κάτι το οποίο τυγχάνει αναγνώρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. «Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν για να καταρτιστεί αυτό το σχέδιο και είμαστε από τις χώρες που θα στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε την αποτελεσματική και άμεση εφαρμογή των προνοιών του», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι είναι στο πλαίσιο αυτό που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση «όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε για να συνεχίσει αυτή η καλή εικόνα των τελευταίων μηνών». Σημείωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου, 25 επιπλέον εξεταστές έχουν προσληφθεί με αποτέλεσμα να έχουμε υπερδιπλασιασμό των εξεταστών, ενώ ο χρόνος εξέτασης έχει μειωθεί στον ένα με τρεις μήνες.

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι έχει συσταθεί μια διατμηματική ομάδα για υποβολή εισηγήσεων ούτως ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία λιγότερο ελκυστικός προορισμός.

Επιπλέον, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργούνται για τον εντοπισμό παράνομης εργασίας, είπε, σημειώνοντας ότι αυτοί οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Λετυμπιώτης κάλεσε τη Βουλή να ολοκληρώσει τη μελέτη του νομοσχέδιου που έχει κατατεθεί από το καλοκαίρι για την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και να το εγκρίνει σε νόμο.

«Καλούμε για άλλη μια φορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ενστερνιστεί την προτεραιότητα που είναι το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, και να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό τη σύσταση ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης», είπε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν έχουν παρθεί κάποιες άλλες αποφάσεις στη σύσκεψη, εκτός από τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η σύσκεψη της Δευτέρας ήταν ενδοϋπηρεσιακή και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο για μια σειρά προληπτικών μέτρων, τα οποία λαμβάνονται, «για να είμαστε σε θέση, σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν ή να ενεργοποιηθούν».

Σημείωσε ότι θα υπάρξει και ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για να υπάρχει μια ίση αντιμετώπιση και να ισχύει για όλους, πολιτικούς πρόσφυγες, Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες, η πρόνοια ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έχουν νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, πέντε χρόνια πριν από την αίτηση. Εξήγησε ότι προς το παρόν άτομα υπό το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, δικαιούνται να κάνουν αίτηση με το που λαμβάνουν το καθεστώς αυτό.

Καταλήγοντας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις για να είναι σε θέση έγκαιρα, να μπορεί να λαμβάνει τα οποιαδήποτε μέτρα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση