ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε πρώτο πλάνο η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

Οι σχεδιασμοί για αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας στα σχολεία

Παναγιώτης Ευριπίδου

Η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε σήμερα μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Το Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του κλήθηκε να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς και τις δράσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι Βουλευτές συμπέραναν μετά από συζήτηση με τις οργανώσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, πως θα πρέπει να διοριστεί από τον Υπουργό Παιδείας και να συσταθεί Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα ενδοσχολικής βίας. Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται στη βάση της νομοθεσίας η οποία έχει ψηφιστεί το 2020.

Το Υπουργείο από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο ορισμός και η σύσταση της συγκεκριμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν και τη σοβαρότητα του θέματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Αυτήν της πρόληψης της βίας και αυτήν της αντιμετώπισης της βίας στις σχολικές μονάδες.

Στον τομέα της πρόληψης η Επιτροπή κατέγραψε τις εξής θέσεις:

-Το Υπουργείο να αναλάβει δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών μέσω μαθημάτων.
-Την δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού το οποίο να διαμοιραστεί σε όλα τα μέρη.

Στα θέματα αντιμετώπισης της βίας καταγράφηκαν οι εξής θέσεις:

-Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.
-Να υπάρχει έγκαιρη επισήμανση των κρίσεων.
-Να τοποθετηθούν επιτηρητές ασφάλειας στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι, προκάλεσε ανησυχία το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν περιστατικά βίας τα γεγονότα δεν καταγράφονται ούτε καταγγέλλονται με αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να μην ενημερώνεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία, ένας ψυχολόγος αντιστοιχεί σε 1000 μαθητές, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του bullying.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X