ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κούσιος: Υπάρχουν σχεδιασμοί για ακραία σενάρια

Όλα όσα ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και το κλείσιμο των υπεραγορών, μίλησε στο Τρίτο Πρόγραμμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν απαγορεύεται η διακίνηση και δεν θα απαγορευτεί όσο οι καταστάσεις ελέγχονται και δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία»

Όπως εξήγησε ο κ. Κούσιος «μια υπεύθυνή κυβέρνηση οφείλει να έχει σχεδιασμούς για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εξελίξεις και ενδεχόμενα που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Στα πλαίσια αυτά, ναι υπάρχουν σχεδιασμοί για ακραία σενάρια. Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά από την επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας μαζί με τους εξωτερικούς συμβούλους και τους υπηρεσιακούς. Εξετάζεται και αξιολογείται καθημερινά και από την διυπουργική επιτροπή και ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα που έχουμε, παίρνουμε τις αποφάσεις. Όπως είναι τα είναι τα δεδομένα σήμερα, δεν υπάρχει καμία πρόθεση και δεν δικαιολογείται να σταματήσουμε την ελεύθερη διακίνηση των συμπολιτών μας, να κλείσουμε οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις. Όπως είναι τα πράγματα σήμερα συνεχίζουμε όπως ξέρουμε την κατάσταση».

Παράλληλα τόνισε πως «εάν σε πέντε μέρες, σε δέκα μέρες, σε δεκαπέντε μέρες οι εξελίξεις είναι τέτοιες, υπάρχουν δηλαδή άπειρα κρούσματα, υπάρχει μια κατάσταση που χάνουμε τον έλεγχο κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα, ναι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Αλλά θα ενημερώσουμε τον λαό μας έγκαιρα και έγκυρα. Πρέπει να δουλέψει και λίγο η λογική. Είναι δυνατόν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κλείσουμε τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία; Υπάρχει τέτοια περίπτωση οποιαδήποτε εξέλιξη; Θα πούμε στον κόσμο μείνε σπίτι να πεθάνεις τις πείνας; Δεν είναι λόγική προσέγγιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Κανένα θέμα με λειτουργούς των ΜΜΕ

Σε ότι αφορά τους δημοσιογράφους και την αναπαραγωγή ειδησεων που αφορούν το θέμα του κορωνοϊού ο κ. Κούσιος είπε πως «οι συμπολίτες μας θα πρέπει να μην παρασύρονται και να μην πιστεύουν στις οποιεσδήποτε διαδώσεις και να αναμένουν ενημέρωση από την Κυβέρνηση. Χθες είχε διαδοθεί πως εποικείτο διάταγμα απαγόρευσης της διακίνησης και διάταγμα για να κλείσουν οι υπεραγορές. Θέλω να πω ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ συμπεριφέρονται υπεύθυνα, κάνουν όπως πρέπει το λειτούργημά τους και ενημερώνουν, όπως έχουν υποχρέωση, τους συμπολίτες μας. Δεν έχω αντιληφθεί να έχει προκύψει οποιοδήποτε θέμα που να προέρχεται από λειτουργούς των ΜΜΕ».

Ερωτηθείς για συνεδρία στο προεδρικό με αρχισυντάκτες των ΜΜΕ στους οποίους έγινε ενημέρωση τόνισε πως «οι επίσημες πηγές είναι πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά οι αρμόδιοι υπουργοί και στην συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως πρέπει να ακούμε εκείνους που πρέπει».

«Η επίσημη θέση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας εκφράζεται από τον υπουργό υγείας. Δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε οποιονδήποτε άλλο. Εάν οι αρμόδιοι δεν ενημερώσουν σωστά να τυγχάνουμε κριτικής. Συνεχώς εκδίδουμε ανακοινώσεις, συνεχώς δίνουμε διευκρινήσεις, συνεχώς τα αρμόδια υπουργεία αναρτούν στις ιστοσελίδες τους πληροφορίες. Χθες μετά την κωδικοποίηση των ερωτήσεων που είχαν υποβληθεί από συμπολίτες μας, το υπουργείο Εργασίας ανάρτησε ερωτοαπαντήσεις. Εντοπίσαμε τις απορίες και δώσαμε όλες τις απαντήσεις» σημείωσε.

Για τους αυτοεργοδοτούμενους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «είναι ένα από τα θέματα που μας έχει απασχολήσει οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση μετά από τα διατάγματα που έχουμε εκδώσει. Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την κατηγορία αυτή και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σχέδιο. Σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση».

Πηγή: ΡΙΚ/ kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X