ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΕ για συνέντευξη Τατάρ στην «Κ»: «Επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος»

Οι γραπτή δήλωση του κ. Μάριου Πελεκάνου

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος αναφορικά με την συνέντευξη του Ερσίν Τατάρ στην «Καθημερινή». Μεταξύ άλλων, ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι με τα όσα ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η πλευρά μας, καθώς επίσης και το ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο ΓΓ των με το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ως η συμφωνία κατά το γεύμα στη Νέα Υόρκη».

Αυτούσια η δήλωση

Ο κ. Ερσίν Ταταρ, με τα όσα δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Η Καθημερινή, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η πλευρά μας, καθώς επίσης και το ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο ΓΓ των με το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ως η συμφωνία κατά το γεύμα στη Νέα Υόρκη.

Επιβεβαιώνει, επίσης, πως είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς το εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο ΓΓ των ΗΕ προχωρήσει με τον διορισμό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αρνηθεί να πάει στη συνάντηση.

Ξεκάθαρα αναφέρει, επίσης, ότι δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου.

Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν υφίσταται κανένα θέμα αποδοχής των απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς. Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η ΕΕ ή ο διεθνής παράγοντας τίθεται θέμα να αποδεχτούν την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Μια λύση που θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα απαντά στις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να εμποδίσουμε τη συνέχεια των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους της και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Όχι μόνο δεν σταματάμε αλλά εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X