ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης»

Καταδικάζει τις δηλώσεις Νασράλα ο Κόμπος

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ΓΤΠ, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι «οποιεσδήποτε εμπρηστικές δηλώσεις με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή είναι καταδικαστέες» και ότι «η Κύπρος δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης».

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης στην περιοχή και ειδικά στον Λίβανο και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Γενικότερα σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ειδικότερα την εφαρμογή του ψηφίσματος 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας όλα τα μέρη να εργαστούν για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλάμβανε σύμφωνα με την ανακοίνωση εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια, την κατάσταση στη Γεωργία και την κατάσταση στη γεωγραφική περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε η στήριξη της ΕΕ να συνεχιστεί για όσο χρειάζεται με εύρωστο και προβλέψιμο τρόπο, ενώ επανέλαβε τη στήριξη για την Ουκρανία.

Ο κ. Κόμπος χαιρέτισε την έγκριση του 14ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Υπουργοί συζήτησαν με τους ομολόγους τους από την περιοχή υπό το φως του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Κόμπος εξέφρασε την σταθερή δέσμευση και στήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και ενθάρρυνε για την πλήρη ευθυγράμμιση τους με τους στόχους και τις αποφάσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Γεωργία, οι Υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας, των αξιών και των αρχών της ΕΕ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής της πορείας.

Σε σχέση τέλος με την κατάσταση στις Μεγάλες Λίμνες, οι ΥΠΕΞ τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή και υπογράμμισαν τη στήριξη στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Λουάντα και του Ναϊρόμπι, η επιτυχία των οποίων αποτελεί κλειδί για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση