ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιανουάριο οι αιτήσεις για το «Φωτοβολταϊκά για όλους»

Για 6.000 αιτήσεις αρχικά

ΚΥΠΕ

Τον Ιανουάριο του 2024 θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», με το κονδύλι να ανέρχεται σε €30 εκ., το οποίο αναμένεται να αντιστοιχεί σε 6.000 αιτήσεις.

Σε παρουσίαση του σχεδίου σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης, ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι το κονδύλι προέρχεται από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ-ΕΞΕ). «Εννοείται ότι το Ταμείο θα ενισχύει συνεχώς το όλο σχέδιο, ώστε αν υπάρχουν περισσότεροι αιτητές να τους εξυπηρετούμε και αυτούς», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός περιέγραψε το πρόγραμμα ως «φιλόδοξο», με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 4,16 kW σε υφιστάμενες κατοικίες. Όπως ανέφερε, οι αιτητές θα λαμβάνουν προέγκριση και θα μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση χωρίς αρχικό κεφάλαιο και με εξοικονόμηση από την πρώτη μέρα της σύνδεσης, οπότε και θα ξεκινά και η αποπληρωμή του συστήματος με διμηνιαίες χρεώσεις ύψους €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα δημιουργηθεί, πρόσθεσε, από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ εξειδικευμένο μηχανογραφικό σύστημα για την καταχώρηση των εισπράξεων, το οποίο οι αιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τα στοιχεία αποπληρωμής του συστήματός τους.

Ο Υπουργός παρουσίασε ως παράδειγμα υποστατικό με μέση κατανάλωση 1.100 kWh τη διμηνία, που αντιστοιχεί σήμερα σε λογαριασμό ηλεκτρισμού ύψους €370 τη διμηνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 4kW, ο λογαριασμός θα μειωθεί σε €207, ποσό που περιλαμβάνει και τα €150 για αποπληρωμή του συστήματος. Μετά την εξόφληση των φωτοβολταϊκών, που αναμένεται να διαρκέσει 4-5 έτη, ο λογαριασμός του ρεύματος αναμένεται να μειωθεί σε €57 τη διμηνία.

Το ποσό για την αγορά και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος θα δίνεται απευθείας στην εταιρεία εγκατάστασης, η οποία θα πρέπει να είναι στο σχετικό μητρώο εγκαταστατών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ποσό της χορηγίας καλύπτει και το ΦΠΑ, ενώ η εταιρεία η θα αναλαμβάνει και μέρος της γραφειοκρατίας προς όφελος των αιτητών.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο επεξεργάζεται την απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ ανέφερε ότι η καταβολή των χορηγιών θα γίνεται άμεσα. Επιπλέον, είπε ότι γίνεται προσπάθεια επίσπευσης του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων μέσω αναβάθμισης της ψηφιακής πλατφόρμας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι εκτός από το «Φωτοβολταϊκά για όλους», υπάρχουν και άλλες επιλογές χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών. Η γενική κατηγορία περιλαμβάνει χορηγία €375 ανά κιλοβάτ, με μέγιστο €1.500 (4kW). Σε αυτό το σχέδιο η χορηγία καταβάλλεται στον αιτητή, ενώ η αποπληρωμή του συστήματος γίνεται με ίδια κεφάλαια. Εκτός από αυτό, υπάρχει και το σχέδιο για κατοικίες ευάλωτων. Σε αυτή την περίπτωση η χορηγία καλύπτει το 100% για σύστημα μέχρι 5kW και καταβάλλεται είτε στον αιτητή ή στον εγκαταστάτη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια για την έγκριση της αίτησης. «Τα μόνα κριτήρια είναι η ισχύς του συστήματος για να απευθύνεται σε μεσαία και μικρά σπίτια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα αξιολογείται η μέση κατανάλωση από την ΑΗΚ, και θα πρέπει να είναι γύρω στις 1.100 κιλοβατώρες.

Ερωτηθείς για την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο Υπουργός είπε ότι «θα απαιτήσουμε περίπου 7 χρόνια εγγύηση» για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές τα συστήματα που θα εγκατασταθούν με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για όλους». Όπως είπε, τα εφτά χρόνια εγγύηση θα διασφαλίζουν ότι η αποδοτικότητά τους δεν θα μειώνεται κάτω από ένα ποσοστό.

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ, ανέφερε ο Υπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Ο κ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ για τη συνδρομή τους στο σχέδιο, αναφέροντας ότι είναι σημαντικός ο ρόλος τους στην υλοποίηση του σχεδίου.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου ανέφερε με τη σειρά της ότι η Αρχή, «σε στενή και παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, έχει ορίσει ειδική ομάδα» για την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους». Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, πρόσθεσε η κ. Θεοδοσίου, «είναι μια πρόκληση ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, αλλά και για κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για την κοινωνία και την οικονομία μας. Το Σχέδιο ‘Φωτοβολταϊκά για Όλους’ είναι ένα τολμηρό και ουσιαστικό βήμα προς αυτόν τον κοινό στόχο», κατέληξε.

Εκτός από την Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, παρών ήταν και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής, Άδωνις Γιασεμίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση