ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εξαγόρασε ΜΜΕ ο αείμνηστος Συνεργατισμός και η λεηλασία των κομμάτων

Παράπονα Αρέστη για απαξιωτικές συμπεριφορές Νίκαρου

Στέλιος Ξιουρής

Νεκροτομή επί πτώματος του Συνεργατισμού, που για τον θάνατο του ευθύνονται όλα τα μεγάλα κόμματα με την στάση- δράση τους, ενώ οι ποινικές υποθέσεις που προκύπτουν από την διαχείριση του, ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία.

Για μια ακόμη φορά επαναλήφθηκαν όσα προέκυψαν από το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη και για όσα διαδραματίστηκαν στο μεγάλο πάρτι που λεγόταν Συνεργατισμός.

Ακούστηκαν διάφορα για ευθύνες της Κυβέρνησης και του τέως Υπουργού Οικονομικών ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, που προώθησε την παρέα του στα τελευταία στάδια πριν εκπνεύσει ο βαριά ασθενής , λόγω της ανάμιξης στην διαχείριση του, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη των κομμάτων ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ. Σημειώνεται ότι τόσο στα κατά τόπους Συνεργατικά Πιστωτικά ιδρύματα όσο και στα Δ.Σ της Παγκύπριας Συνεργατικής τα πόστα διαμοιράζονταν με λίστες κομμάτων τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς ψήφων, ελέω ρουσφετιού με παραχώρηση δανείων ενίοτε και χωρίς εξασφαλίσεις. Προς τούτο υπάρχουν και χαριστικές παραχωρήσεις δανείων σε οργανώσεις συνδεδεμένες με τα κόμματα.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Προέδρου του ΔΗΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ότι ο Συνεργατισμός επί εποχής Χατζηγιάννη εξαγόρασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω ενός κονδυλιού 1.5 εκατομμυρίου Ευρώ, που προοριζόταν για διαφήμιση. .

Ακόμη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής ο πρόεδρος της ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη δεν έκρυψε την πικρία του για την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απαξιωτική του στάση για το πόρισμα. Αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, πάντα σύμφωνα με τον Γεώργιο Αρέστη: «ε.. αν εκάμαν μια έκθεση, εγώ θα την λάβω υπόψη. Τα μέλη της ερευνητικής είναι όπως τους ιατροδικαστές, που έκαναν λάθος στην περίπτωση γυναίκας στην Πάφο, η οποία φαγώθηκε από σκύλους.»

Ο Γεώργιος Αρέστη ανέφερε:

• Ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν ο μεγαλομέτοχος, έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αφού θριαμβολογούσε, για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.
• Η στήριξη του Συνεργατισμού αρχικά με 1.5 δις ευρώ, και ακολούθως με 175 εκ. ευρώ από το κράτος, έγινε με την προϋπόθεση ότι ήταν βιώσιμος. Οι ευρωπαϊκές αρχές κτυπούσαν καμπάνες, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη.
• Ο Νικόλας Χατζηγιάννης Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεργατισμού ήταν μέγιστα ακατάλληλος. Διώχθηκε πειθαρχικά δύο φορές από την Τράπεζα Κύπρου και αποχώρησε από την Τράπεζα. Πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα και αστικές ευθύνες εις βάρος του.
• Πυρά και κατά του εκπροσώπου τύπου Γιάννου Σταυρινίδη. Και οι δύο ήταν φίλοι του Χάρη Γεωργιάδη.
• Μίλησε για μεγάλο φαγοπότι στις διαφημίσεις.
• Σήμερα γίνεται μεγάλο φαγοπότι στην ΑΛΤΑΜΙΡΑ. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ξεπουλήματος περιουσιών στο 20% αφού οι κάτοχοι δεν έχουν τα χρήματα για εκτιμήσεις και δικηγόρους.
• Γραμματέας Συνεργατικής, ο οποίος άνοιγε λογαριασμούς σε εταιρίες με ένα ευρώ και ακολούθως βρέθηκαν οι λογαριασμοί με παρατραβήγματα εκατομμυρίων, σήμερα είναι διευθυντής καταστήματος της Ελληνικής.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε:
• Ήταν σκανδαλώδης η πρόσληψη του Νικόλα Χατζηγιάννη και αναγκάστηκαν σε παραίτηση άξια στελέχη όπως Μάριος Κληρίδης.
• Ο Συνεργατισμός πουλήθηκε «μούχτι» και «άρον άρον» και επιπλέον το κράτος ανέλαβε περαιτέρω δεσμεύσεις.
• Ο φορολογούμενος πολίτης πλήρωση 215 χιλιάδες ευρώ, σε δικηγόρους, μόνο και μόνο για την εμφάνιση της ηγεσίας του Συνεργατισμού στην Ερευνητική Επιτροπή.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν εμπλέκεται στις ποινικές έρευνες. Ο μόνος αρμόδιος είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος ενεργεί υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Η έρευνα προχωρεί με γοργούς ρυθμούς.
Ο βοηθός Αρχηγός Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι για την έρευνα εργάζονται 13 αστυνομικοί και ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και ο έργο εξαιρετικά δύσκολο. Εξετάζουν:

• Την παροχή δανείων
• Τις διαγραφές δανείων
• Τις υπερχρεώσεις τόκων
• Τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ακόμη δεν ξεκίνησε η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.
• Τα έξοδα φιλοξενίας
• Τις διαφημίσεις
• Την αγορά υπηρεσιών.

Ο Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Νίνος Κέκκου, σημείωσε ότι το έργο είναι πολύπλοκο και οι υποθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι οι πρόγονοι μας δημιούργησαν τον Συνεργατισμό πριν 100 χρόνια για να γλιτώσουν από τους τοκογλύφους και σήμερα επανήλθαμε στους τοκογλύφους. Οι αμαρτίες του Συνεργατισμού ήταν 70 εκ. ευρώ, ενώ για την Λαϊκή οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,5 δις ευρώ.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τόνισε ότι όλα πρέπει να ελεγχθούν και όλοι όσοι έχουν ευθύνες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης κατήγγειλε ότι ξεπουλήθηκε ο Συνεργατισμός για να σωθούν οι άλλες Τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι ο Συνεργατισμός εξαγόραζε και Μέσα Ενημέρωσης. Είναι θλιβερό και εξοργιστικό γιατί δεν προχώρησαν οι έρευνες και κανένας μέχρι σήμερα δεν διώχθηκε ούτε ποινικά, ούτε αστικά. Υπάρχουν και ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ενισχύσει την ερευνητική ομάδα και να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένος εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, για να τεκμηριωθούν τα εγκλήματα.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επισήμανε ότι στο πόρισμα γίνεται σαφής αναφορά για τις ευθύνες των κομμάτων ΔΗΥΣ- ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ , αφού αυτοί διοικούσαν τις Συνεργατικές, ενώ από μέλη , στελέχη τους, όπως και συνδεδεμένες με αυτούς οργανώσεις , διαγράφηκαν δάνεια.

Ο Γιώργος Ηλιάδης εκπρόσωπος των Οικολόγων κατήγγειλε ότι στην διαχείριση του Συνεργατισμού συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X