ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρχεται η πτώση του Ερντογάν λόγω της υγείας του;

Οργιάζουν οι φήμες - Τα τελευταία περιστατικά

Παναγιώτης Ευριπίδου

Η κατάσταση της υγείας του Τούρκου Πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τόσο τον εγχώριο όσο και τον ξένο τύπο. Οι φήμες οργιάζουν με φόντο τα περιστατικά με βίντεο και φωτογραφίες από τον καταβεβλημένο Ερντογάν.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά για το τι συμβαίνει με τον Ερντογάν. Η Κυβέρνηση της Τουρκίας και το κυβερνών κόμμα του AKP, αρνείται να προχωρήσει σε δηλώσεις για το τί συμβαίνει τελικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, ωστόσο, τα όσα διαρρέουν δεν μπορούν να μην τους απασχολούν.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν είναι στο ναδίρ με αφορμή την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, ενώ τα σενάρια διαδοχής του δίνουν και παίρνουν.

Παρά λίγο… να τον πάρει ο ύπνος τον Τούρκο πρόεδρο

Ακόμη λίγο και θα τον έπαιρνε ο ύπνος! Αυτό συνέβη στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ανγκολέζο ομόλογό του Ζοάο Λουρένσο, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στη νοτιοαφρικανική χώρα.

 

Σχολιάζοντας το επίμαχο απόσπασμα από το βίντεο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, έγραψε πως η εικόνα του Ερντογάν στην Αγκόλα, αποτελεί, «πιθανή ένδειξη για την άρρωστη υγεία του». Ο διαχειριστής του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, που ασκεί σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, συμπλήρωσε καυστικά, πως ο Ερντογάν «καθάρισε και τη μύτη του μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους».

Εξέταση από ανεξάρτητο ιατρικό φορέα ζητά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση όπως αναμενόταν δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις φήμες που οργιάζουν για την υγεία του Τούρκου Πρόεδρου, ιδίως μετά το περιστατικό - μπέρδεμα που έκανε ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, εξέταση της κατάστασης της υγείας του Τούρκου Προέδρου από ανεξάρτητο ιατρικό φορέα, ζήτησε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αφορμή στάθηκαν τα όσα απέδωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στον Κιλιτσντάρογλου, μπερδεύοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της τουρκικής Βουλής και αντιπρόεδρος, του Ανώτατου Συμβουλίου Διαβούλευσης της Προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ισμαήλ Καχραμάν, ζήτησε να υιοθετηθεί «θρησκευόμενο» Σύνταγμα στη χώρα. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Να κάνουμε ένα θρησκευόμενο Σύνταγμα, τα πρώτα τέσσερα άρθρα του Συντάγματος μπορούν να αλλάξουν».

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε την πρόταση αυτή στον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου CHP, λέγοντας πως: «Η αλλαγή των τεσσάρων πρώτων άρθρων του Συντάγματος είναι ιδέα του Κιλιτσντάρογλου;».

Αντιδρώντας στον ισχυρισμό Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου σχολίασε καυστικά στο Twitter : «Γνωστά στελέχη του ΑΚΡ ζητάνε “την αλλαγή των 4 πρώτων άρθρων του Συντάγματος”. Ο Ερντογάν πίστεψε πως το δήλωσα εγώ. Πλέον το αίτημα για ιατρική πιστοποίηση της υγείας του, έχει καταστεί θέμα εθνικής ασφάλειας. Ο Ερντογάν πρέπει άμεσα, να εξετασθεί ιατρικά από έναν ανεξάρτητο φορέα».

 

 

«Ο Ερντογάν ενδέχεται να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει...» - Το δημοσίευμα του Foreign Policy

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Επίσης, υπάρχουν φήμες για την υγεία του Τούρκου Προέδρου - συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών που τον θέλουν να αντιμετωπίζει κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ φέρεται να έχει κάνει εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, ο τούρκος πρόεδρος αύξησε τον αριθμό των γιατρών γύρω του, μείωσε τις συναντήσεις με τον Τύπο και χρειάστηκε τη βοήθεια παυσίπονων πριν από δημόσιες εκδηλώσεις.

Ξέχασε τη λέξη «Κουδούνια» ο Τούρκος Πρόεδρος

Σε επίσκεψη του ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχολείο, συνομιλώντας με μαθητές, κάλεσε στο τέλος να πάρουν από ένα κουδούνι και να τα χτυπήσουν ταυτόχρονα. Ωστόσο, ο Ερντογάν, ξέχασε τη λέξη «κουδούνια», με έναν μαθητή να του ψιθυρίζει στο αυτί ότι αυτό που κρατούσε ήταν ένα κουδούνι, βοηθώντας τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας η υγεία του Ερντογάν

Για τις φήμες περί υγείας του Ταγίπ Έρντογάν μίλησε στο «Open» ο Τούρκος αναλυτής, Cevheri Güven.

«Δυσκολεύεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, υπάρχει μία πολύ μεγάλη οθόνη πίσω από τους δημοσιογράφους και πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέτουν, οι οποίες είναι προετοιμασμένες εκ των προτέρων, διαβάζοντας τα κείμενα σε αυτή την οθόνη… Πραγματικά έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με την υγεία του»

Να σημειωθεί ότι, το θέμα της υγείας του έφτασε τον Αύγουστο μέχρι και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Σάλος με το βίντεο του καταβεβλημένου Ερντογάν

Σάλο είχε προκαλέσει το βίντεο που δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο εμφανώς καταβεβλημένο κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Το εν λόγω βίντεο έγινε φυσικά όπως αναμενόταν το απόλυτο viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στην Τουρκία.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει «πέσει», με πολύπλευρες απώλειες για το κυβερνών κόμμα είτε λόγω της οικονομικής κρίσης και το βιοτικό επίπεδο της χώρας, είτε λόγω της αυξανόμενης πίεσης από την αντιπολίτευση, κυρίως μετά και την ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές σε καίριους δήμους.

Η απάντηση Ερντογάν για την υγεία του παίζοντας… μπάσκετ!

Απάντηση θέλησε να δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, στα όσα λέγονται για την κατάσταση της υγείας του. Συγκεκριμένα, μετά το δημοσίευμα του Foreign Policy, ο Ενρτογάν δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο παίζει μπάσκετ θέλοντας να «σβήσει» τα όσα λέγονται και ακούγονται για αυτόν.

«Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία. Προσπαθώ γυμνάζομαι τρεις ημέρες την εβδομάδα», γράφει ο Ερντογάν.

 

 

 

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ερντογάν

Σε μια τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με τον «ΣΚΑΙ», τα ποσοστά του Τούρκου προέδρου, βρίσκονται στο ναδίρ, καθώς κινούνται σε χαμηλό επίπεδο 19ετίας. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά του ΑΚΡ δεν ξεπερνούν το 31,7%, μαζί με αναποφάσιστους, τη στιγμή που το 2002 οπότε είχε έρθει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε το 36%, ενώ τα ποσοστά του είχαν φτάσει μέχρι και στο 52%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το εθνικιστικό κόμμα - κυβερνητικός εταίρος Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) σημειώνει 10%, δηλαδή και τα δύο κόμματα δεν υπερβαίνουν το 42%.

Συγκριτικά, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν το 51%, και καταφέρνουν να εκλέξουν πρόεδρο, ενώ και τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης φθάνουν στο 58%. Αναλυτές σημειώνουν δε ότι η συνεχιζόμενη φθορά που δέχεται ο Ερντογάν και το κόμμα του θα έχει και συνέχεια, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας και τη μείωση των εισοδημάτων.

Τι γίνεται αν ο Ερντογάν είναι αρκετά άρρωστος;

Τι γίνεται αν ο Ερντογάν είναι αρκετά άρρωστος. Τι θα συμβεί εάν είτε από ασθένεια είτε από θάνατο δεν μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2023; Σύμφωνα με το άρθρο 106 του τουρκικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα αναλάβει τις ευθύνες και τις εξουσίες που έχει τώρα ο Ερντογάν μέχρι να γίνουν εκλογές (σε 45 ημέρες) και να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος. Αυτό είναι αρκετά απλό και τυπικό. Οι τούρκοι αναλυτές έχουν υποθέσει εδώ και καιρό ότι σε μια μετά-Ερντογάν Τουρκία, το ΑΚΡ θα χωριστεί με τέτοιο τρόπο που θα ανοίξει ο δρόμος για μια εκλογή που θα μπορούσε να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους μεγαλύτερους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Τουρκίας.

Φαβορί θα μπορούσε να είναι ο Έκρεμ Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε έναν πρώην πρωθυπουργό του ΑΚΡ (δύο φορές) για να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο ομόλογός του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται επίσης πολύ καλός πολιτικός. Και μετά υπάρχει η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του IYI Parti, με φήμη ότι είναι σκληρή σαν την Μάργκαρετ Θάτσερ. Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιος άλλος να κυβερνήσει την Τουρκία μετά τον Ερντογάν, ίσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου.

Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται ότι είναι σε πλεονεκτικότερη θέση για να αναλάβει την ηγεσία. Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί, αλλά οι αναλυτές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποθέτουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στις εκλογές του 2023. Εάν δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα ήταν μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε τα σημάδια ότι η υγεία του Ερντογάν μπορεί να επιδεινωθεί.

 

Με πληροφορίες από protothema.gr και in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση