ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενοχλήθηκε το Τουρκικό ΥΠΕΞ με συμφωνία Γαλλίας - Κύπρου

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας και η στάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο που έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία την παρούσα περίοδο, προβαίνει σε βήματα αύξησης της έντασης στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σε γραπτή του δήλωση σε σχέση με την εφαρμογή από την 1η Αυγούστου της «Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» που είχαν υπογράψει Γαλλίας και «νότια Κύπρος» - κατά την έκφρασή του – στις 4 Απριλίου 2017, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Άκσοϊ ανάφερε ότι οι Ε/κ, που δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί και τους Τ/κ, δεν έχουν αρμοδιότητα και δικαιοδοσία να κάνουν τέτοιες συμφωνίες.

Η συμφωνία αυτή, συνέχισε, είναι αντίθετη με την ισορροπία που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 Τόνισε ότι εμπεριέχει τον κίνδυνο διακοπής των προσπαθειών για διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική πλευρά, υποστήριξε, κάνει θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις για να ξαναγίνει η περιοχή πεδίο ευημερίας και σταθερότητας, ωστόσο το δίδυμο Ε/κ – Ελλάδας απορρίπτουν αυτές τις προτάσεις.

«Τα βήματα αυτή την περίοδο από την Γαλλία που αυξάνουν περισσότερο την ένταση, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιεί με την νότια Κύπρο κοινή άσκηση έστω προσωρινά και η στάθμευση εδώ μαχητικών αεροσκαφών σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Στηρίζουν τις δηλώσεις, είπε ο κ. Άκσοί, που γίνονται για το θέμα από τους «θεσμούς» του ψευδοκράτους και κάλεσε τη Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΗΕ, «την ώρα που στον ΟΗΕ συζητούνται θέματα σχετικά με την Κύπρο, να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X