ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία: Έτοιμοι να κερδίσουν δηλώνουν Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι Προεδρικές

ΚΥΠΕ

Ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), ο Αχμέτ Γενέρ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων και ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα χθες Κυριακή.

Το αποτέλεσμα -αν επιβεβαιωθεί πως είναι το τελικό- σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Ο τρίτος υποψήφιος των εκλογών, ο Σινόν Ογάν πιστώνεται περί το 5% των ψήφων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε διαπρύσια ομιλία στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία χθες Κυριακή, αλλά μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

«Μολονότι τα [επίσημα] αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε στη θάλασσα των οπαδών του μέσα στη νύχτα [στις 02:30 τοπική ώρα και ώρα Κύπρου] στην Άγκυρα. «Θα σεβαστούμε [το αποτέλεσμα] αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Ερντογάν, 69 ετών, διαβεβαίωσε πως προηγείται με 2,6 εκατομμύρια ψήφους του αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, υποσχέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στους υποστηρικτές του τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση