ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δρόμους, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μουσείο και έξυπνα φώτα τροχαίας υπόσχεται ο Καρούσος

Οι αναπτυξιακές δαπάνες για την επόμενη τριετία ξεπερνούν €433,7 εκατομμύρια

Στέλιος Ξιουρής

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επιχειρηματία που αποτελεί και την ατμομηχανή της οικονομίας αφού με την συμβολή του γίνονται έργα εκατομμυρίων και εργοδοτούνται χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για το Υπουργείο Μεταφορών, επικοινωνιών και έργων και ο προϊστάμενος του ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ αναλύοντας τον προϋπολογισμό του για το 2021 αναφέρθηκε σε δεκάδες έργα που θα πραγματοποιηθούν, όπως δρόμοι, έξυπνα φώτα τροχαίας και άλλες προς τούτο τομές.

Τα έξυπνα φώτα τροχαίας που βάσει μελετών θα ρυθμίζουν την κίνηση με καλύτερο τρόπο κατά 25% εγκαθίστανται οσονούπω στην Αγία Φύλα στην Λεμεσό και στα φώτα Καλησπέρα στην Λευκωσία, ενώ προγραμματίζονται και σε άλλες οδικές αρτηρίες.

Πάντως ομόθυμα οι βουλευτές απέτρεψαν τον κ. Καρούσο να αγγίξει έστω και ένα κλαδί από το πάρκο Ακαδημίας στην Αγλαντζιά.
Οι αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την επόμενη τριετία ξεπερνούν €433,7 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται οποιεσδήποτε συγχρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσω του Ταμείου Συνοχής και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών για το 2021 ο οποίος ανέρχεται στα €367,35 εκατομμύρια, ο κ. Καρούσος είπε ότι τα προυπολογιζόμενα έσοδα του Υπουργείου για το 2021 είναι €268,5 εκ. και είναι μειωμένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ σε σχέση με το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών το 2020, ανέφερε ότι προβλέπεται να ανέλθει στο 73%, σε σύγκριση με 66% το 2019.

«Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται σημαντικά το αναπτυξιακό κομμάτι του προϋπολογισμού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 2020 είχαμε αύξηση κατά 27% στις αναπτυξιακές δαπάνες στο συνολικό προϋπολογισμό του Υπουργείου και «θα φθάσουμε το 2023 με αύξηση 39%».
Σημείωσε ότι η αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών την περίοδο 2020 – 2023 θα ανέλθει στο 81,52%, από €90,4 εκ. το 2020 σε €164,2 εκ. το 2023

Ανέφερε ότι τα έργα που θα προκηρυχθούν και η υλοποίησης τους θα αρχίσει το 2021 είναι μεταξύ άλλων το νέο κυπριακό μουσείο ύψους €111,7 εκ., ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς ύψους €86,8 εκ., ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη Ευρύχου ύψους €83,3 εκ., ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου (τμήμα Ανάγιας - Αγροκηπιάς) ύψους €72,6 εκ., ο κόμβος Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας ύψους €30 εκ. και η 3η φάση του περιμετρικού της Λευκωσίας ύψους €25,8 εκ.

Ειδικότερα, για τον δρόμο Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Καρούσος είπε ότι γίνεται επανεξέταση του θέματος και πριν το τέλος του χρόνου, όπως είπε, «θα υπάρχει απόφαση για το πως προχωρούμε και με ποιον προσφοροδότη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός Ιανουαρίου θα μπορέσει να υπογραφεί το συμβόλαιο.

Σε σχέση με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί το 2020, ο κ. Καρούσος είπε ότι αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την επέκταση του νοσοκομείου Λάρνακας, ο πυροσβεστικός σταθμός Λεμεσού, η αστυνομική διεύθυνση Μόρφου και Ευρύχου, η αποκατάσταση της περιοχής χώρου απόθεσης φωσφογύψου στην περιοχή Βασιλικού, η Λεωφόρος Καλλιπόλεως στη Λευκωσία και η κατασκευή τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι.

Το Υπουργείο Μεταφορών επαναπάτρισε με την έναρξη της πανδημίας συνολικά 12.300 Κύπριους μέσω 126 πτήσεων από τις 16 Μαρτίου μέχρι 11 Ιουνίου του 2020 και μεταφορά τους σε χώρους απομόνωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων

Το Cyprus Flight Pass

Από 9 Ιουνίου μέχρι 15 Νοεμβρίου του 2020 ξεπεράσαμε τους 1.100.000 επιβάτες. 

Αναφορικά με τα μέτρα και ενέργειες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο κ. Καρούζος είπε ότι έγινε καταρτισμός έκτακτου σχεδίου κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου (help desk) για ενημέρωση των πολιτών, αρχικά από το ΚΣΕΔ.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο για δωρεάν είσοδο στα μουσεία.

Αναφορικά με την οδική ασφάλεια, ο κ. Καρούζος είπε ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφονται τα συμβόλαια για εφαρμογή συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ο κ. Καρούζος είπε ότι γίνεται η τροποποίηση της νομοθεσίας για είσπραξη εξώδικων προστίμων αυτοκινήτων ενοικίασης. 

Ηλεκτρικά οχήματα

Ηλεκτρικά οχήματα, ετοιμάζεται αυτή την περίοδο ένα σχέδιο κινήτρων.

Ζητήσαμε ένα αυξημένο ποσό ύψους €50 εκ. με στόχο να έχουμε στους δρόμους.

Στο σχέδιο που ετοιμάζεται θα προβλέπουμε την αγορά ταξί και λεωφορείων.

Θα ξεκινήσει και η αντικατάσταση των οχημάτων της Κυβέρνησης με ηλεκτρικά οχήματα και να φθάσουμε στο 100%

Στρατηγικές επιδιώξεις είναι η προσφορά σύγχρονων και ποιοτικών ταχυδρομικών υπηρεσιών για εξυπηρέτηση του πολίτη, η πρόσφορά σύγχρονων ηλεκτρομηχανολικών υπηρεσιών και διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη και η αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου και των πόρων της Κύπρου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X