ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Διπλά προδομένοι» οι καρκινοπαθείς στην υπόθεση του εργοστασίου «Αστρασόλ»

Τους ζητάνε να καταβάλουν τα δικαστικά τους έξοδα

Παναγιώτης Ευριπίδου

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής παρευρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Καρκινοπαθών Λατσιών, οι οποίοι όπως δήλωσαν αισθάνονται «διπλά προδομένοι».

Αφορμή του θέματος κατέστη το αίτημα του Δήμου Λατσιών, να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα σε αγωγή κατά του δήμου τα μέλη της Επιτροπή Καρκινοπαθών Λατσιών αναφορικά με το εργοστάσιο «ΑΣΤΡΑΣΟΛ», το οποίο λειτουργούσε εντός του Δήμου Λατσιών και το οποίο έκλεισε λόγω της μόλυνσης.

Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Λατσιών, ο οποίος παραχώρησε την άδεια αθωώθηκε γιατί αρμόδιοι για την εποπτεία του εν λόγω εργοστασίου ήταν οι κυβερνητικές υπηρεσίες και δεν ευρίσκοντο στην δικαιοδοσία του εν λόγω Δήμου.

Με δάκρυα στα μάτια ο καρκινοπαθής Ιωνάς Καϊλής εκ μέρους της Επιτροπής Καρκινοπαθών Λατσιών, σε καταιγιστικές του δηλώσεις κατήγγειλε ότι από το 1980 ανέπνεαν διχλωρομεθάνιο από το εργοστάσιο «ΑΣΤΡΟΣΟΛ» και θύμα ήταν και η αείμνηστος σύζυγος του, η οποία προβλήθηκε από καρκίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία, από τον καρκίνο έχουν πεθάνει συνολικά 67 άτομα ενώ 47 παραμένουν ασθενείς.

Από την πλευρά του ο καρκινοπαθής Χρύσανθος Παφίτης χαρακτήρισε ως μικρό «Τσέρνομπιλ» την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο «ΑΣΤΡΑΣΟΛ» στα Λατσιά.

Η πρωτοποριακή μελέτη του επιδημιολόγου Μιχάλη Βωνιάτη, η οποία έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, καταδεικνύει ότι τα εργοστάσια που λειτουργούν με διχλωρομεθάνιο μέσα σε κοινότητες, αποτελούν αιτία πρόκλησης όγκου στον εγκέφαλο. Η εν λόγω έρευνα εστίασε και στις συνέπειες από το εργοστάσιο «ΑΣΤΡΑΣΟΛ».

Η Στέλλα Μιχαηλίδου εκ μέρους της Επιτροπής Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, δήλωσε ότι με βάση στοιχείων το ένα τρίτο των καρκίνων σε παιδιά μπορούν να προληφθούν εάν μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Χείμαρρος η κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, με το πέρας της συνεδρίας προέβη σε δηλώσεις όπου ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν μια κόλαση, θρηνώντας τους δικούς τους που πέθαναν και ζουν με την αγωνία μήπως ασθενήσουν τα παιδιά τους. Ακόμη, πέραν των όσων περνούν, είπε πως έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαιτήσεις του Δήμου Λατσιών.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η Βουλευτής Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε πως τα εργοστάσια λειτουργούσαν χωρίς νομοθεσία. Σημείωσε πως τα ασφαλτικά εργοστάσια θα ξεκινήσουν να μετακινούνται από τον ερχόμενο μήνα, ενώ παράλληλα ανέφερε πως υπάρχουν 99 νομοθεσίες για την προστασία των πολιτών.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράστηκε έντονα λέγοντας πως τα σκάνδαλα μόλυνσης του περιβάλλοντος στην Κύπρο συνεχίζονται χωρίς τελειωμό.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου παρευρέθηκε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, τονίζοντας πως σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Αρχές είναι αναφαίρετο δικαίωμα το ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση