ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βουλευτές καταγγέλλουν προκηρύξεις θέσεων «ανάλογα με το ποιοι βολεύονται»

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

ΚΥΠΕ

Βουλευτές κατήγγειλαν την Πέμπτη ότι θέσεις στη δημόσια υπηρεσία προκηρύσσονται «ανάλογα με το ποιοι βολεύονται», ενώ ακόμα και στις ίδιες υπηρεσίες ακολουθούνται διαφορετικές πρακτικές για θέσεις της ίδιας βαθμίδας.

Αφορμή για τη συζήτηση οι κανονισμοί που οδηγήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής για τροποποίηση σχεδίων υπηρεσίας στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, με τους βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη θέσπισης κοινών κριτηρίων στην προκήρυξη θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι δεν γίνεται οι θέσεις στον δημόσιο τομέα, όπου βολεύονται κάποιοι να είναι προαγωγής και όπου βολεύονται κάποιοι άλλοι να είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι σε διαφορετικά τμήματα της ίδιας υπηρεσίας, άλλες θέσεις είναι για την ίδια βαθμίδα πρώτου διορισμού και προαγωγής και άλλες μόνο προαγωγής. Από τη μια θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία, σημείωσε, και από την άλλη προάγουμε την ευνοιοκρατία με τον πλέον προκλητικό τρόπο. Έκανε έκκληση το θέμα αυτό να ρυθμιστεί οριστικά. Ζήτησε να υπάρξει μια ισότητα και ένας αντικειμενικός τρόπος ώστε όλοι να γνωρίζουν τι γίνεται.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι είναι ανέφικτο πρακτικά να ισχύσει το ίδιο σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού σε περιπτώσεις διευθυντών λυκείων ή στρατιωτικών η θέση πρέπει να είναι προαγωγής. Είπε ωστόσο ότι ανάμεσα στους υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας είναι αποδεκτό να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και δεν μπορείς στο ίδιο τμήμα να βάζεις δύο διαφορετικούς τρόπους κάλυψης κάποιας ψηλής θέσης.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας εξήγησε τις κατηγορίες των θέσεων που υπάρχουν στο δημόσιο και είπε ότι αν θα αλλάξει στο σύστημα θα πρέπει να μελετηθεί από άκρη σε άκρη και όχι σπασμωδικά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες αν θέλουν να προωθήσουν κάποιοι γνωστό τους καθορίζουν και ανάλογα τα σχέδια υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά θα έπρεπε να σταματήσουν πριν από 11 χρόνια με την ανάλογη οδηγία από την ΕΕ για καθορισμό των επιπέδων προσόντων για όλα τα επαγγέλματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι ενέγραψαν το θέμα για κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων στην Επιτροπή Εργασίας με μια προέκταση που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και ζήτησαν από τις υπηρεσίες της Βουλής να μελετήσουν τι ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο κανονισμοί για νέα σχέδια υπηρεσίας στην Αρχή Λιμένων για τη θέση Ανώτερου Λειτουργού Λογιστηρίου (Κλίμακα Α13(ii)), η οποία καθορίζεται ως θέση προαγωγής, και για τη θέση Λειτουργού Πληροφορικής (Κλίμακα Α8, Α10 και Α11), η οποία καθορίζεται ως θέση πρώτου διορισμού, ψηφίστηκαν με 38 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση