ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

«Η Κύπρος δεν ανησυχεί από οποιοδήποτε αντίποινο»

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επηρεάσουν εσωτερικά την Κύπρο και η Κύπρος δεν ανησυχεί για οποιαδήποτε αντίποινα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος κληθείς να σχολιάσει τις νέες εξελίξεις και ταραχές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης για παιδιά από ειδικά σχολεία, που πραγματοποιήθηκε στην Άλασσα, στη Λεμεσό, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πόσο ανησυχούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και τα πρόσφατα γεγονότα, είπε ότι «είναι μια εξέλιξη η οποία θεωρώ ότι επιβαρύνει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια εξέλιξη η οποία δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει εσωτερικά την Κύπρο. Η Κύπρος δεν ανησυχεί από οποιοδήποτε αντίποινο. Παρόλα ταύτα, όπως ήδη γνωρίζετε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες για αυξημένα μέτρα, ιδιαίτερα για χώρους που αφορούν συμφέροντα κάποιων ξένων χωρών που πιθανόν να είναι στους στόχους αντίποινων. Ως Κύπρος δεν έχουμε καμιά ανησυχία για οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να ληφθούν ως αντίποινα».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η Συμφωνία για τον αγωγό EastMeD δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη επιβεβαιώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό το έχει δηλώσει και στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά το έχει επαναλάβει εκ τότε πάρα πολλές φορές. Επαναβεβαιώνουμε την προθυμία μας και την ετοιμότητα μας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Θέλω να τονίσω ότι η υπογραφή της τριμερούς Συμφωνίας για τον EastMed όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε, αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι μπορεί να υποβοηθήσει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συμμετέχει στον EastMed είναι ευπρόσδεκτη. Οι τρεις ηγέτες κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είχαν ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα και εμείς απλώς τα επαναλαμβάνουμε».

Ερωτηθείς αν γίνονται κάποια βήματα από πλευράς Κυβέρνησης για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε αυτό το στάδιο δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναμονής. Όπως γνωρίζετε η άλλη πλευρά δεν είναι έτοιμη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Θα πρέπει να αναμένουμε την Άνοιξη αυτού του έτους και ευελπιστούμε ότι μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για τη σύγκληση μιας πενταμερούς και στη συνέχεια συζητήσεως, αντιλαμβάνεστε, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Κληθείς να πει τι αναμένουμε σε σχέση με τα ενεργειακά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης έχει αναφέρει, αναμένονται νέες γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε κάποια αποτελέσματα τα οποία αμέσως θα ανακοινώσουμε. Σε αυτό το στάδιο, για το θέμα που έχει εγερθεί για το κοίτασμα Αφροδίτη είχαμε ειδική συζήτηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου και τις επόμενες δύο-τρεις βδομάδες θα αποσταλεί από την πλευρά μας πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη».

Για το θέμα της 19χρονης Βρετανίδας, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωση του, ημερομηνίας 31 Δεκεμβρίου 2019 και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση με κανένα, μα με κανένα τρόπο δεν επεμβαίνει ή δεν παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν θα ήταν σωστό η Κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο να παρέμβει. Θα σήμαινε ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Θα σήμαινε ότι έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία επεμβαίνει και ίσως καθοδηγεί ή ακόμα ποδηγετεί τα δικαστήρια μας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στα δικαστήρια μας, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης από τα δικαστήρια μας. Από κει και πέρα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση και δεν έχει συζητηθεί το θέμα, μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Από την ημερομηνία που θα εκδοθεί η δικαστική απόφαση, εάν η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί για κάτι ή να πάρει κάποιες αποφάσεις, σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξει».

Ερωτηθείς αν η Βρετανική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με την Κυπριακή Κυβέρνηση για το θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι. Πέραν της δηλώσεως του Υπουργείου Εξωτερικών (της Βρετανίας) δεν υπήρχε καμία επίσημη επαφή με την αγγλική Κυβέρνηση».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X