ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Δείτε αναλυτικά

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσής του ημερομηνίας 16/03/2023 αναφορικά με την καθιέρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη, επιθυμεί να ενημερώσει την κυπριακή καλλιτεχνική κοινότητα για τα ακόλουθα:

Σε πλήρη συνάφεια με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, στις τρεις μόλις εβδομάδες που υπηρετεί, έχει θέσει τις πιο κάτω προτεραιότητες:

1. Καθεστώς του Καλλιτέχνη: Άμεση προώθηση του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το Καθεστώς του Καλλιτέχνη. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με την Επίτροπο Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζαννέτου και συνεχίζει τις συναντήσεις με όλους τους συλλογικούς φορείς πολιτισμού της Κύπρου, για μια αρχική διαβούλευση για το θέμα, καθώς και για συζήτηση των βασικών προβλημάτων που τους απασχολούν. Αναφέρεται, επίσης, ότι έδωσε οδηγίες για επαναφορά στο προσχέδιο νομοσχεδίου προνοιών που αφορούν σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που απουσίαζαν από το τελευταίο προσχέδιο που είχε ετοιμαστεί.

2. Υποστελέχωση Υφυπουργείου: Σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού κα Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις στις 13/03/2023, προωθείται σχεδιασμός και γίνονται επαφές για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος υποστελέχωσης του Υφυπουργείου και του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, η οποία δυσχεραίνει την ομαλή εφαρμογή της πολιτικής του Υφυπουργείου και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

3. Κάρτα Νεολαίας: Η καθιέρωση της Κάρτας Νεολαίας Πολιτισμού, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους άνω των 18 ετών να παρακολουθούν θεάματα Κυπρίων καλλιτεχνών.

4. Εισαγωγή Φοροαπαλλαγών στον Πολιτισμό: Ετοιμάζεται και προχωρεί με ορίζοντα τους επόμενους μήνες, πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών για φοροαπαλλαγές στον πολιτισμό και θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στον πολιτισμό.

5. Βελτίωση του Νόμου για το 1%: Επεξεργασία αλλαγών με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή του περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτηρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμου (57(1) 2009) ή Νόμος του «1%» όπως είναι γνωστός στην καλλιτεχνική κοινότητα. Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Πολιτισμού προωθεί τον σχεδιασμό μεθοδολογίας με στόχο την επικαιροποίηση της λίστας με τα υφιστάμενα δημόσια κτήρια που εντάσσονται στον Νόμο και τον καθορισμό χρονικού πλαισίου υλοποίησης της υποχρέωσης με τους αρμόδιους φορείς και δέσμευση των συμφωνηθέντων ποσών από τον ετήσιο τους προϋπολογισμό. Μελετάται, επίσης, η δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του Νόμου ούτως ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις επεκτάσεων δημοσίων κτηρίων.

6. Μπιενάλε Βενετίας 2024: Όσον αφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στη Μπιενάλε Βενετίας 2024, σύμφωνα με την νενομισμένη διαδικασία, η αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών υποβάλλει αυτή την εβδομάδα προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού τις εισηγήσεις της για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και αμέσως στη συνέχεια, το Υφυπουργείο θα προχωρήσει στη δημοσίευση της σχετικής Ανοικτής Πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων συμμετοχής.

7. Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ: Αναφορικά με τη λειτουργία της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, με οδηγίες του Υφυπουργού Πολιτισμού προωθούνται εντός των ημερών εισηγήσεις από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού για τη διαμόρφωση νέου προγράμματος και διαδικασίας για διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και δράσεων.

8. Ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Η διαδικασία για την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΣΤ) Κύπρου προχωρεί με βάση τις πρόνοιες του Περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (20 (Ι)/2014) («Νόμος Πλαίσιο») και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στη σύσταση νέων κρατικών οντοτήτων. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, ακολουθώντας τις συστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, καταρτίζει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα προς την πλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και κριτηρίων που ορίζονται από τη κείμενη νομοθεσία.

9. Σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ»: Συνεχίζεται η διαβούλευση με όλους του εμπλεκόμενους φορείς για βελτίωση του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ» προκειμένου να ετοιμαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για το 2024.

Σεβόμενοι τους ανθρώπους του πολιτισμού της Κύπρου, εκτιμώντας την προσφορά και το έργο τους, και αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, καθώς και όλο το προσωπικό του Υφυπουργείου, θα καταβάλουν το άπαξ των δυνάμεών τους για την επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν την πολιτιστική κοινότητα, μέσα από το διάλογο και τη συνεχή αλληλοτροφοδότηση, πάντοτε με διαφανείς διαδικασίες.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X