ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από τις συμπληγάδες της Βουλής οι 296 προσωρινές απολύσεις στην ΕΦ

Η αποδέσμευση του κονδυλίου για προσλήψεις ΣΥΟΠ απαραίτητη προϋπόθεση για τις απολύσεις λέει το ΥΠΑΜ

Το μπαλάκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια προσπάθεια πίεσης, πετά η κυβέρνηση το θέμα με τις μαζικές προσωρινές απολύσεις εθνοφρουρών από την Εθνική Φρουρά. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις πιέσεις που φαίνεται να εξασκούνται, μετά την δημοσιότητα που προσέλαβε το όλο θέμα, το Υπουργείο Άμυνας διασυνδέει την υλοποίηση της Υπουργικής απόφασης με την τύχη του αιτήματός της, για συμπληρωματικό προϋπολογισμό προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη αριθμού ΣΥΟΠ οι οποίοι θα καλύψουν το κενό που θα προκληθεί από τις προσωρινές απολύσεις εθνοφρουρών, για λόγους σπουδών.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Άμυνας, η κυβέρνηση φαίνεται να κατάστησε σαφές στην Βουλή πως θα υλοποιήσει την απόφαση, μόνο εάν εγκριθεί από την Επιτροπή Οικονομικών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, περί τις 667 χιλ. ευρώ, για την πρόσληψη ΣΥΟΠ σε ποσοστό 80% των προσωρινών απολύσεων. Δηλαδή εάν εφαρμοσθεί η απόφαση, για 100 εθνοφρουρούς θα πραγματοποιηθούν 80 νέες προσλήψεις ΣΥΟΠ. Μια τακτική που έγινε δεκτή από την Βουλή με επικρίσεις.

Επικρίσεις

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, με εξαίρεση τον Δημοκρατικό Συναγερμό τα υπόλοιπα κόμματα δεν αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της ΕΦ με ενδεχόμενες προσωρινές απολύσεις εθνοφρουρών. Με βάση την ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας, μέχρι στιγμής, αρχικό ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί από 296 εθνοφρουρούς της τελευταίας ΕΣΣΟ. Πηγές από το ΥΠΑΜ έλεγαν στην «Κ» πως ο ακριβής αριθμός των εθνοφρουρών που θα απολυθούν προσωρινά, θα φανεί όταν οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τα έγραφα που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν πως το ΥΠΑΜ θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις μόνο μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού από την Βουλή.

Πρόταση Σιζόπουλου

Στο κλίμα δυσαρέσκειας που φαίνεται να έχει προκαλέσει στην Βουλή η τακτική της κυβέρνησης να πετάξει το μπαλάκι στην ίδια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος, παρουσίασε στον Υπουργό Άμυνας πρόταση με βάση την οποία προσπερνάτε ο σκόπελος της Βουλής, για τις προσλήψεις των ΣΥΟΠ. Μέλη της Επιτροπής Άμυνας σχολίαζαν με αρνητικό τρόπο την τακτική της κυβέρνησης, με κάποια από αυτά να τονίζουν πως η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει πάνω της το βάρος το όλου θέματος και όχι η Βουλή.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Απόστολου Τομαρά

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X