ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρώτη δήλωση Ερντογάν - «Αντίο κύριε Κεμάλ» (vid)

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές έφθασε το 84,72%

24news team

Eπανεκλέγηκε πρόεδρος της Τουρκίας για άλλα πέντε χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κέρδισε τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με 52,14% έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έλαβε 47,86%.

 Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές έφθασε το 84,72%. 

Το πρώτο του επινίκιο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Ανεβασμένος πάνω σε ένα πούλμαν της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας ότι «μας έδωσαν την ευθύνη να κυβερνήσουμε για ακόμα 5 χρόνια».

Ο Ερντογάν είπε πολλάκις «αντίο, αντίο κύριε Κεμάλ», ακολουθώντας το σύνθημα των οπαδών του. «Ευχαριστώ θεέ που απάντησες στις προσευχές μας», είπε και πρόσθεσε: «Η βούληση του έθνος μας είναι σιδηρά».

Πανηγυρίζουν οι ψηφοφόροι του Ερντογάν

Στους δρόμους έχουν βγει οι ψηφοφόροι του Ερντογάν και πανηγυρίζουν με σημαίες, καπνογόνα και συνθήματα.

Προβάδισμα Ερντογάν και στο ΑΝΚΑ

Ερντογάν: 50,64%
Κιλιτσντάρογλου: 49,36%
Ενσωμάτωση: 88,79%

Εκλογικό θρίλερ με αντικρουόμενα αποτελέσματα

Ένα θρίλερ εξελίσσεται στον Β' γύρο των τουρκικών εκλογών, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu και το αντιπολιτευόμενο ANKA να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα, ενώ το ποσοστό της ενσωμάτωσης είναι σχεδόν το ίδιο.

Ειδικότερα, το Anadolu με καταμετρημένο το 79,09% δίνει:

Ερντογάν: 53,7%, 21.766.994 ψήφους
Κιλιτσντάρογλου: 46,3%, 18.769.271 ψήφους
Το ΑΝΚΑ με καταμετρημένο το 84,37% δίνει:

Ερντογάν: 49,9%, 22.026.398 ψήφους
Κιλιτσντάρογλου: 50,10, 22.110.454 ψήφους

Μπροστά με 54,37% ο Ερντογάν στο 71,4% των ψήφων

Με καταμετρημένο το 71,4% των ψήφων, ο Ερντογάν εξακολουθεί να προηγείται με 54,3% ενώ ο Κιλιντσντάρολγου έχει το 45,6%.

Το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επίσημου πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 57,09% και ο Κιλιτσντάρογλου 42,91%.

Μπροστά ο Ερντογάν με 52,4% έναντι 47,5% του Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με άτυπο exit poll

Το μήνυμα Ερντογάν αφού έκλεισαν οι κάλπες

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», είναι το πρώτο μήνυμα του Τούρκου προέδρου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υποψήφιος της αντιπολιτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησαν το δικαίωμα ψήφου τους την ίδια ώρα, ο πρώτος στην Κωνσταντινούπολη, στο Σκούταρι και ο δεύτερος στην Άγκυρα, στην Τσάνκαγια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά χώρα στον κόσμο που να έχει συμμετοχή στις εκλογές με 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, είπε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις δικές του δηλώσεις κάλεσε τους πολίτες στις κάλπες για να απαλλαγούν όπως είπε από την καταπίεση, από μια αυταρχική εξουσία και να φέρουν την πραγματική ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να προστατεύσουν τις κάλπες.

Το CHP κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Αλί Σεκέρ, ξυλοκοπήθηκε στη Σανλιούρφα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο Οζέλ, τόσο ο Σεκέρ όσο και οι παρατηρητές ξυλοκοπήθηκαν επειδή αντιτάχθηκαν σε παρατυπίες. Αναφέρει επίσης ότι τους έσπασαν τα τηλέφωνα. Για την επίθεση έκανε δήλωση και ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Εγιουμπίγιε, Μεχμέτ Αντνάν.

Στη συνέχεια και ο βουλευτής της Σανλιούρφα, Μαχμούτ Τανάλ, πήγε στο εκλογικό κέντρο, όπου και ο ίδιος δέχθηκε επίθεση. Ο Τανάλ έγραψε στο Twitter:

«Ο βουλευτής μας της Κωνσταντινούπολης Αλί Σεκέρ δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα επειδή προέβαλε ένσταση στην παράτυπη ψηφοφορία. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε. Έγινε και επίθεση εναντίον μου. Εδώ υπάρχει κρατική αδυναμία! Δεν θα ενδώσουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατέψουμε τις κάλπες! Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση