ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αναμένουμε εκλογές Τουρκίας για επόμενα βήματα στο Κυπριακό»

Δηλώσεις Προέδρου Χριστοδουλίδη

ΚΥΠΕ

Αναμένουμε μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για να δούμε και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, είπε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με κάποια κράτη μέλη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα ολοκληρώνεται ο χρονικός ορίζοντας για νέες εξελίξεις στο Κυπριακό και αν αναμένονται κάποιες εξελίξεις, είπε ότι «το χρονικό όριο που τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας ήταν η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Άρα, να αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και θα δούμε και τα επόμενα βήματα».

Σημείωσε ότι, ήδη έγιναν επαφές και συνεχίζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με κάποια κράτη μέλη, «είμαστε ειδικά σε επαφή με τη Γαλλία και τη Γερμανία, την οποία θα επισκεφθώ, και αναμένουμε μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία να γίνουν τα επόμενα βήματα».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στην περίπτωση εκλογής του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες, πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Τουρκίας, πώς θα τοποθετηθεί και ειδικότερα στο θέμα της προοπτικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία».

Είπε ότι παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις δηλώσεις που γίνονται και από τον Τούρκο Πρόεδρο, και από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας, «αλλά θα πρέπει να κινηθούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων».

Όσον αφορά τη γενικότερη προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε, δεν αναμένει ουσιαστική αλλαγή σε περίπτωση που κερδίσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Εκείνο που με ενδιαφέρει, εκείνο που μελετούμε εσωτερικά και έχουμε και τις δικές μας αναλύσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις τρίτων, είναι σε σχέση με την προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, διότι εκείνο είναι που θεωρούμε ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Κυρώσεις

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Έφορος Εταιρειών έχει στη διάθεση του γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το πώς να προχωρήσει με τις εταιρείες των οποίων έχουν παγοποιηθεί οι λογαριασμοί λόγω των κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι δύο θέματα τα οποία προκύπτουν. Το ένα, είπε, αφορά τα αιτήματα στον Έφορο Εταιρειών για αλλαγή σε κάποια από τα δεδομένα των ατόμων που είναι καταχωρημένα εκεί και το δεύτερο αφορά τη μισθοδοσία όλων αυτών που εργάζονται σε άτομα» τα οποία αφορούν οι κυρώσεις.

«Και για τα δύο θέματα έχω δει τη γνωμάτευση, με ειδικότερη έμφαση στη μισθοδοσία όλων αυτών που εργάζονται σε άτομα που έχουν καταχωρηθεί στη λίστα κυρώσεων», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει να επιλυθεί αυτή τη βδομάδα. Ήδη, είπε, έχουν κάνει ενέργειες, και ο ίδιος έχει μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, και έχουν μιλήσει και με ξένες Κυβερνήσεις και αναμένει αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X