
24news team
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για να πειστεί η Κομισιόν πως όσο η Τουρκία κατέχει παράνομα εδάφη της Κύπρου, διατηρώντας την απειλή για πόλεμο και κατά της Ελλάδας, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα SAFE (Δράση για την Ασφάλεια της Ευρώπης), φαίνεται πως οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια.
Ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του πως η Τουρκία θα βρει τελικά «παράθυρο» για να εισέλθει στο SAFE, μέσω εταιρειών και ευρωπαϊκών κρατών.
Ανέφερε επίσης πως η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας, μιλώντας μαζί του, εξέφρασε την απόλυτη, πλην προφορική κατανόησή της στις ανησυχίες που εξέφρασαν Κύπρος και Ελλάδα στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στο SAFE όμως ως εκεί.
Παρότι έθεσε το θέμα, όπως είπε, η Κάγια Κάλας δεν έδωσε απάντηση, γεγονός που δεν τον ικανοποιεί. Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι και ο επίτροπος για την Άμυνα της ΕΕ «απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια».
Ο Βασίλης Πάλμας επανέλαβε, ενώπιον των βουλευτών, πως το κονδύλι που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπό μορφή δανείου από το εν λόγω πρόγραμμα, ανέρχεται στο 1.2 δισεκατομμύριο ευρώ με ορίζοντα αποπληρωμής τα 45 χρόνια.
Η αεροπορική και η ναυτική βάση
«Η φιλοδοξία μας είναι να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο και τη ναυτική βάση “Στρατηγού Φλωράκη” στο Μαρί. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω με εξοπλιστικά προγράμματα την Εθνική Φρουρά», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Μίλησε επίσης για σημαντικό κόστος, κυρίως για τη ναυτική βάση, που υπολογίζεται πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «υπάρχει και η βούληση των ΗΠΑ» για συνεργασία, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2026 ανέρχεται στα 628.1 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένος κατά 40 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2025.