ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

300 αγνοούμενοι εκτελέστηκαν στην Τουρκία

«Δίνουν δύο εκατοστά οστού και σου λένε αυτός είναι ο πατέρας σου»

Στέλιος Ξιουρής

Η πλέον τραγική πτυχή του Εθνικού θέματος είναι αναμφισβήτητα οι αγνοούμενοι. Οι πληροφορίες που κατέχουν οι αρχές συγκλονιστικές.

Όπως πληροφορούμαστε 300 εκ των αγνοουμένων που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία εκτελέστηκαν από τον στρατό και θάφτηκαν σε περιοχή των Αδάνων δίπλα από κάποιο ποταμό που ρέει στο εν λόγω μέρος.

Ωστόσο, παρά τις αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες ο Τουρκικός στρατός δεν προχωρεί σε αποκάλυψη του εν λόγω ομαδικού τάφου ώστε να τεθεί τέρμα στο μαρτύριο των συγγενών αγνοουμένων.

Σε μια άλλη παράμετρο του θέματος, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στον σκυβαλότοπο Δικώμου όπου και βρίσκονται θαμμένοι Ασσιώτες θα διενεργηθεί μελέτη από τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα του έργου που να σημειωθεί υλοποιήθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να οριοθετηθεί ο ομαδικός τάφος και να γίνει η σχετική ανασκαφή.

Στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, με κύριο θέμα την ενημέρωση για τις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Από πλευράς του ο Επίτροπος Προεδρίας ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κατακόρυφη μείωση της επιτυχίας εκταφής αγνοουμένων.

• Πρέπει να γίνει από μέρους της βουλής ένα ενιαίο σχέδιο δράσης με σκοπό την προώθηση του προβλήματος στο εξωτερικό.

• Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια όσον αφορά τις καταθέσεις από νέους μάρτυρες.

• Η Δ.Ε.Α. (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) δεν μπορεί να διεξάγει στο μέγιστο βαθμό το έργο της εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλουν οι κατοχικές δυνάμεις.

• Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η μετακίνησης οστών. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να δίνουμε στους συγγενείς μερικά μικρά κομμάτια οστών για να τελέσουν μια κηδεία.

Ο Εκπρόσωπος των Ασσιωτών στην Επιτροπή Αγνοουμένων αναφέρθηκε στην τραγικότητα των περιστάσεων:

• Στα κασόνια της Δ.Ε.Α. υπάρχουν χιλιάδες μη-ταυτοποιημένα οστά αγνοουμένων.

• Δίνουν δύο εκατοστά οστού και σου λένε αυτός είναι ο πατέρας σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X